Παρακουλούθηση εξέλιξης υπόθεσης από τον πολίτη (EXELIXIS)



Ιανουαρίου 21, 2012

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, κατά την υποβολή ενός αιτήματος από ένα πολίτη, ως επί το πλείστον λειτουργούν ως «μαύρα κουτιά», όπου δε δίνεται η δυνατότητα ούτε στον πολίτη να ελέγξει την πορεία της υπόθεσης του αλλά και ούτε στο Δημόσιο να βελτιστοποιήσει τις Υπηρεσίες που παρέχει. Οι περισσότερες Δημόσιες Υπηρεσίες χρησιμοποιούν προγράμματα ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Ως παράδειγμα πολλά Υπουργεία χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο της MODUS. Άλλες υπηρεσίες χρησιμοποιούν πρωτόκολλα ανοικτού κώδικα (http://www.scriptum.gr).
Η ιδέα είναι μετά την πρωτοκόλληση του αιτήματος του πολίτη, να είναι διαθέσιμη η παρακολούθηση της εξέλιξης του μέσω του ιστοχώρου της Υπηρεσίας. Έτσι ο πολίτης μπορεί να παρακολουθεί τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του αιτήματος του με διάφανο τρόπο. Η κατάσταση του αιτήματος θα ανανεώνεται από τους υπαλλήλους που συμμετέχουν στην ολοκλήρωση του. Από τη μεριά του Δημοσίου μπορεί να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση των διαδικασιών με σκοπό τη βελτιστοποίηση τους.
Η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος είναι εφικτή καθώς ο πηγαίος κώδικας στα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα είναι συνήθως διαθέσιμος και απαιτείται σχετικά μικρό προγραμματιστικό κόστος. Επιφέρει επίσης ελάχιστο επιπλέον φόρτο εργασίας στους υπαλλήλους.
Πιστεύω ότι ένα σύστημα θα δώσει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά θα βοηθήσει και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει το Δημόσιο.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

, , , ,

Πρέπει να συνδεθείτε για να βαθμολογήσετε!

4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από MARIA SYMALIDOU — 26 Ιανουαρίου, 2012 @ 7:52 πμ

    ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ. ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ , ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ

  2. Σχόλιο από ιωάννης τσιωνάς — 2 Φεβρουαρίου, 2012 @ 12:39 πμ

    Απλή και εφαρμόσιμη ιδέα με «πάντρεμα» του εσωτερικού workflow λογισμικού (βλ. e-Πολεοδομία) και των ιστοσελίδων. Μόνο με διαλειτουργικές λύσεις θα αναδειχθεί η αξία των πληροφορίακών συστημάτων του δημοσίου και αυτό πρέπει να οδηγεί και όλα τα σχεδιαζόμενα συστήματα.

  3. Σχόλιο από Παναγιώτης Ντζαμίλης — 2 Φεβρουαρίου, 2012 @ 9:38 πμ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMS ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥ. ΗΔΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ WEBSMS ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.

  4. Σχόλιο από giannisvrellis — 3 Φεβρουαρίου, 2012 @ 1:15 μμ

    Πολύ καλή ιδέα.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού