ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΔΡΑΣΕΙΣ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ



Ιανουαρίου 17, 2012

Από έναν απλό υπολογισμό που έκανα και που αν κάποιος έχει πραγματικά την διάθεση να κάνει σε βάθος και να προβεί σε λεπτομερείς μετρήσεις και αναλύσεις, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από δύο-τρεις μόνο ενέργειες μπορεί άνετα να καλυφθεί τουλάχιστον το μισό πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας.

Δύο Πρωταρχικές αλλά και εξαιρετικά σοβαρές ενέργειες που είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα είναι:

1. ο ΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ της ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ του Δημοσίου,

2. η Αποδέσμευση και Αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του Δημοσίου από τις δουλειές ρουτίνας σφραγίσματος χαρτιών,

1. ΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ της ΣΠΑΤΑΛΗΣ

Προς όποια κατεύθυνση να κοιτάξει κανείς, σε οποιονδήποτε Δημόσιο φορέα, οποιαδήποτε στιγμή, δεν έχει παρά να διαπιστώνει τεράστιες σπατάλες παντού, χωρίς κανένα ενδιαφέρον από τους αρμόδιους του Δημοσίου να φροντίσουν να περιορίσουν ή να συμμαζέψουν κάπως.

Σπατάλες στις χρήσεις των κτηρίων ενώ δίπλα το Δημόσιο μπορεί να έχει δικά του κτήρια, σπατάλες στα νομαρχιακά και δημοτικά έργα, που φθάνουν σε βαθμό να βλέπουμε σε μία γωνία ενός τετραγώνου το εξωφρενικό θέαμα 5, 6, ή και 7 διαφορετικές κολώνες, μία του ΟΤΕ, άλλη της ΔΕΗ, άλλη για τον φωτισμό του Δήμου, άλλη για τα φανάρια, άλλη για τις γραμμές του τρόλεϊ, άλλη για την κατεύθυνση, και κάθε άλλος φορέας που θέλει να κρεμάσει κάτι να βάζει και την δική του κολώνα.
Δηλ. για κάθε ανάγκη κάθε Οργανισμού να βάζουμε και ξεχωριστή κολώνα που όλα αυτά θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται από μία μόνο κολώνα. Εμείς το επιβαρύνουμε επί 6 και 7 φορές. Το ίδιο βλέπουμε παντού και σήμερα. Παράδειγμα σε μικρούς τοπικούς δρόμους μέσα στην πόλη είδαμε πρόσφατα να βάζουν π.χ. πινακίδες ότι δεν έχουν Διόδια (μέσα στην πόλη ! ! ), ή σε ένα στενάκι να βλέπει κανείς δίπλα-δίπλα 2 και 3 πινακίδες με την ίδια σήμανση.

Σπατάλη Ενέργειας:
Όπου τα περισσότερα φώτα των δρόμων να είναι αναμμένα όλη μέρα, ή στις διάφορες υπηρεσίες να μην έχουν καν διακόπτες να σβήνουν τα φώτα μέρα, νύχτα.

Μικροπρομήθειες :
Για την προμήθεια ενός είδους αξίας π.χ. 10€ να σπαταλούνται εκατοντάδες Ευρώ με τους πολυδάπανους διαγωνισμούς όπως είχε βγει στον τύπο η περίπτωση προμήθειας δύο καρφιών για την στήριξη ενός πίνακα και το κόστος των ανθρωποωρών που ασχολήθηκαν με τον διαγωνισμό πρέπει να ξεπέρασε τα 1000 €.

Οι πολύπλοκοι και δαιδαλώδεις κανονισμοί των Διαγωνισμών ακόμη και για μικροπρομήθειες και μικροέργα είναι καταστρεπτικοί για την Οικονομία, γιατί οι μικροδιαγωνισμοί αυτοί είναι πάρα πολλοί και συχνοί, και απασχολούν στρατιές Δημοσίων Υπαλλήλων με ένα τεράστιο κόστος για το Δημόσιο και ένα τεράστιο κόστος συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Σπατάλη Υλικού:
Στην εποχή της Ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης να γίνεται απίστευτη σπατάλη σε χαρτί και σε εκτυπώσεις, σπατάλη μελάνης, φθορά εξοπλισμού, χρόνος απασχόλησης προσωπικού και δεν συμμαζεύεται.

Αυτά είναι μερικά δείγματα από τις μεγάλες σπατάλες. Υπολογίστε ότι τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν χιλιάδες και παντού σπαταλιέται χωρίς κανένα οίκτο το δημόσιο χρήμα.

ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΟΜΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΤΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

2. ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Σε όλο τον Δημόσιο τομέα επικρατεί ένας ιδιόμορφος άγραφος Νόμος:

ΠΟΤΕ κανένας πολίτης δεν πρέπει να ολοκληρώσει την δουλειά του σε μία Υπηρεσία του Δημοσίου, από ένα γραφείο και σε μία επίσκεψη. Η αρχή περάστε αύριο και πήγαινε στον τάδε όροφο και από εκεί σε άλλο γραφείο και ξανά πίσω και ξανά στις ουρές είναι μόνιμος κανόνας.

Ένας μέσος όρος απασχόλησης 5 διαφορετικών ατόμων για κάθε πράξη είναι μάλλον συντηρητικός. Από τις Πληροφορίες, στην αναζήτηση των φορμών αιτήσεων, στο πρωτόκολλο, στον πρώτο αρμόδιο να δει το θέμα, στον δεύτερο αρμόδιο που θα σε στείλει, στον τρίτο που θα σε στείλει ο δεύτερος, στην επιστροφή στον πρώτο, στον προϊστάμενο για τον έλεγχο, στον αρμόδιο για το σφράγισμα, στο Διευθυντή για την υπογραφή και πίσω στον πρώτο.

Αυτή η διαδρομή είναι το ελάχιστο που πρέπει σήμερα να κάνει κανείς να διεκπεραιώσει μία υπόθεση. Βέβαια για μία σφραγίδα ή μία υπογραφή μπορεί να φάει κανείς και δύο και τρείς επισκέψεις. Έχουμε παραδείγματα όπου υπάλληλος για να μη ανοίξει ένα φάκελο να δει κάποια στοιχεία, υπόθεση που κράτησε όλο-ολο 6 λεπτά, έλεγε στον πολίτη να περάσει άλλη μέρα. Είδαμε περίπτωση όπου οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν εξυπηρέτησαν πολίτη επειδή η ώρα είχε πάει 2 και 34 λεπτά και τον ανάγκασαν να χάσει άλλη μία ημέρα.

Υψηλόβαθμα στελέχη, που κοστίζουν πανάκριβα στο Ελληνικό Δημόσιο να κάθονται αραγμένοι σε ένα γραφείο και να έχουν σαν απασχόληση το σφράγισμα των χαρτιών.

Η νοοτροπία αυτή, ποτέ να μην εξυπηρετείται ο πολίτης από ένα άτομο, από μία υπηρεσία και με μία μόνο επίσκεψη έχει την καταστροφική συνέπεια να επιβαρύνει κατά πολλαπλάσιο τρόπο τον χρόνο απασχόλησης του προσωπικού, και κατά συνέπεια πολλαπλάσιο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Η τακτική αυτή εξαναγκάζει τους πολίτες να επισκέπτονται 2 και 3 φορές μία υπηρεσία, γιατί σήμερα λείπει ο Α, την άλλη λείπει ο Β, σήμερα φέρε μας και εκείνο το χαρτί, την άλλη μέρα να ζητούν άλλο, γιατί κανείς ποτέ δεν νοιάζεται να διεκπεραιώσει μία υπόθεση γρήγορα και να την ολοκληρώσει.

Τρία κακά ταυτοχρόνως:

– Πολλαπλάσιος χρόνος απασχόλησης και πολλαπλάσιο κόστος πιθανόν έως και δέκα φορές πάνω χωρίς λόγο

– και παράλληλα στέρηση άλλων υπηρεσιών που έχουν την ανάγκη από πρόσθετο δυναμικό
και το χειρότερο, ένα τεράστιο στελεχιακό δυναμικό, το πιο έμπειρο, που θα μπορούσε να αποτελεί την κινητήριο δύναμη στην επινόηση και αναζήτηση εξελιγμένων τρόπων λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δημοσίου, σήμερα να είναι δεσμευμένο σε δουλειές ρουτίνας να βάζουν σφραγίδες,

– και τρίτον την μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών, το χάσιμο ατέλειωτων ωρών από την δουλειά τους και ταλαιπωρία στους δρόμους.

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ για να ασχοληθεί με πιο παραγωγικά πράγματα.

Αυτό παρέχει και την ευχέρεια όχι μόνο το 1 προς 5 προσλήψεις-αποχωρήσεις να καλύψει αλλά και να γίνει 1 προς 10.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

,

Πρέπει να συνδεθείτε για να βαθμολογήσετε!

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Dim — 20 Ιανουαρίου, 2012 @ 6:31 μμ

    Και οι δύο προτάσεις καλές αλλά μάλλον είναι διαπιστώσεις παρά προτάσεις. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε κάποιες υπηρεσίες όπως Εφορίες ή Δήμους ώστε το έργο να είναι διαχειρήσιμο.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού