ACT – SOCIAL



Μαΐου 12, 2010

/* πρόταση την οποία έχουμε λάβει εκπρόθεσμα */

Το ACT-SOCIAL είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία προσεγγίζει τον εθελοντισμό και την δωρεά με ένα νέο τρόπο: την τεχνολογία του κοινωνικού δικτύου, γνωστή ως social network.

Σκοπός του ACT-SOCIAL είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για κοινωνικά, οικονομικά και κυρίως περιβαλλοντικά προβλήματα και να τους προτρέψει σε συμμετοχή για την επίλυσή τους. Αποβλέπει στην δημιουργία μίας ενεργής κοινότητας περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων μελών, πρόθυμη να προσφέρει πρακτική και οικονομική βοήθεια, και στην επέκτασή της.

Ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι καινούριο για τη χώρα μας. Παράδειγμα αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου οι αιτήσεις των εθελοντών άγγιξαν τις 100.000. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, το 5% του ΑΕΠ αντιπροσωπεύονταν από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς το 2008, ενώ στην Ιαπωνία το ποσοστό ήταν 5.2% το 2007.

Ωστόσο, η διάδοση και η προώθησή του εθελοντισμού και της δωρεάς είναι αρκετά ελλιπείς. Το ACT-SOCIAL λύνει το πρόβλημα αυτό, στον βαθμό που θα υπάρχει ένας εύκολος και άμεσος τρόπος ζήτησης και προσφοράς πρακτικής βοήθειας, μέσω του κοινωνικού δικτύου.

Χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων είναι ότι καθιστούν δυνατή την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία, την ενημέρωση, την ενεργή συμμετοχή, την κατανομή των πόρων και την κριτική σκέψη.

Λειτουργίες και Τεχνολογίες

Μέσα από το ACT-SOCIAL κάθε πολίτης, ιδιώτης ή οργανισμός μπορεί να ενημερωθεί, να δημιουργήσει και να συμμετάσχει σε events, τα οποία περιλαμβάνουν εθελοντικά προγράμματα, δωρεές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Για παράδειγμα, ένα event μπορεί να αφορά μία αναδάσωση στην Καισαριανή, τον καθαρισμό μίας παραλίας στην Βουλιαγμένη, ή ακόμη, την έκκληση άμεσης βοήθειας για τη συγκέντρωση μίας συγκεκριμένης ομάδας αίματος.

Ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στα events μέσω του παγκόσμιου χάρτη Bing Maps και να δει φωτογραφίες μέσω των τεχνολογιών Photosynth και Deep Zoom, video, σχόλια και blog posts για καθένα από αυτά. Το υλικό αυτό αναρτάται από το δημιουργό ή τους συμμετέχοντες του event, προσφέροντας έτσι πολύπλευρη ενημέρωση για τα αποτελέσματα του event και πώς αυτά μπορούν να “κάνουν την διαφορά” στο κόσμο μας.

Επιπλέον, κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει και να γίνει μέλος σε groups τα οποία στοχεύουν στην ενημέρωση και στη συγκέντρωση ανθρώπων για την οργάνωση events.

Παραδείγματος χάριν, ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός θέλει να δημιουργήσει ένα group ώστε να υπάρχει ένας “χώρος” από όπου θα ενημερώνονται και θα συγκεντρώνονται μέλη για νέα events του.

Οι δημιουργοί των events και groups μπορούν να στείλουν ειδοποιήσεις και ενημερώσεις μέσω sms στους χρήστες-μέλη τους, τα οποία αφορούν υπενθυμίσεις για συμμετοχή σε events ή και σχετικά νέα.

Ο χρήστης μπορεί να βρει τους φίλους του στο ACT-SOCIAL, να αποκτήσει καινούριους, να επικοινωνήσει μαζί τους και να ενημερωθεί για την δραστηριότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης, βλέποντας ότι οι φίλοι του συμμετέχουν σε events, αποκτά ένα επιπλέον ισχυρό κίνητρο για να κινητοποιηθεί.

Έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο δικτυακό μας τόπο κάνοντας εγγραφή ή χρησιμοποιώντας τον υπάρχον λογαριασμό του σε άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook, Twitter και Windows Live και μπορεί να μοιραστεί (share) πληροφορίες με τους φίλους του σε αυτά, κοινοποιώντας τις.

Ακόμη, μπορεί να αποθηκεύει τα events και groups που τον ενδιαφέρουν σε σελιδοδείκτες (bookmarks) καταχωρώντας τα στο προφίλ του, αλλά και να κάνει αναζήτηση, απλή ή advanced, στα groups, events και members του ACT-SOCIAL. Αναζήτηση μπορεί να κάνει και με τη χρήση της τεχνολογίας Internet Explorer Accelerator.

Προσφέρεται εξατομίκευση (personalization), καθώς ο κάθε χρήστης μπορεί να προσαρμόζει την κεντρική του σελίδα με τη χρήση της τεχνολογίας Web Parts Provider. Η μορφοποίηση που κάνει, διατηρείται όταν επανασυνδεθεί στο ACT-SOCIAL.

Ποιοι είμαστε

Ονομαζόμαστε Μαρία Γραμμένου, Χαράλαμπος Ξιναρής και Άννα Τρικαλινού και είμαστε φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ACT-SOCIAL υλοποιήθηκε στα πλαίσια του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας Imagine Cup 2010 της Microsoft και κατάφερε να αποσπάσει μια θέση στη τελική 6άδα στην Ελλάδα.

2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Νικος Ευθυμιου — 25 Μαΐου, 2010 @ 2:29 μμ

    Εξοχη Ιδεα !!
    Καλη επιτυχια

  2. Σχόλιο από Anna Trikalinou — 31 Μαΐου, 2010 @ 8:24 μμ

    Ευχαριστούμε! Καλή επιτυχία σε όλους μας!

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού