openfish.gr – Πρόταση για τη δημιουργία ενός εθνικού γεωπληροφοριακού συστήματος αναφοράς για τους αλιευτικούς κανονισμούς



Απριλίου 25, 2010

Picture 1

Το πρόβλημα
———–

Η αλιεία στην Ελλάδα ρυθμίζεται από μια πληθώρα νόμων, υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων και ευρωπαϊκών κανονισμών. Οι κανόνες αυτοί ρυθμίζουν το κατά πόσο και που επιτρέπεται η αλιεία, ανάλογα με:

* τον τύπο της (ερασιτεχνική, παράκτια, μέση),
* το είδος και τον εξοπλισμό του σκάφους που χρησιμοποιείται,
* τη μέθοδο αλιείας,
* την χρονική περίοδο,
* τα είδη και τις ποσότητες των αλιευμάτων,
* την απόσταση από την ακτή,
* το βάθος της θάλασσας,
* και τις ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Ενδεικτικά, η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τα στοιχεία που μας έδωσε, αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 κείμενα κανονισμών που περιλαμβάνουν κάποια γεωγραφική αναφορά, συνήθως περιοχή δικαιοδοσίας λιμενικής αρχής, βάθος της θάλασσας και απόσταση από την ακτή.

Το ισχύον πλαίσιο είναι τόσο σύνθετο, που πολύ συχνά είναι αβέβαιο ακόμα και στις αρμόδιες λιμενικές αρχές το κατά πόσο κάποιος αλιέας παρανομεί. Πόσο μάλλον για τους ίδιους τους αλιείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ή τους απλούς πολίτες. Σαν αποτέλεσμα, οι κανονισμοί εφαρμόζονται αποσπασματικά και συχνά επιλεκτικά. Κάποιοι αλιείς μπορεί να επωφελούνται βραχυπρόθεσμα από αυτήν την κατάσταση, αλλά μακροπρόθεσμα ζημιώνεται το περιβάλλον και κατά συνέπεια και ο κλάδος της αλιείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τους 200.000 ερασιτέχνες, στην Ελλάδα απασχολούνται 38.000 επαγγελματίες αλιείς, κυρίως σε περιοχές περιορισμένης εναλλακτικής απασχόλησης, ενώ διπλάσιοι είναι οι επαγγελματίες σε θέσεις που συνδέονται έμμεσα με την αλιεία. Η αλιεία συμβάλλει κατά 4% στο ΑΓΠ και κατά 0.3% στο ΑΕΠ. Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει αυτό το παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι η μείωση της ποσότητας των αλιευμάτων και της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζει η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση.

Η πρόταση
———

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός εθνικού γεωπληροφοριακού συστήματος αναφοράς, που θα δίνει σε κάθε αλιέα, λιμενικό ή απλό πολίτη, μια άμεση και σαφή απάντηση για το κατά πόσο είναι νόμιμη η αλιεία σε οποιοδήποτε σημείο των ελληνικών θαλασσών, ανάλογα με τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί ουσιαστικά η εφαρμογή των ισχυόντων κανονισμών, αλλά και ο εντοπισμός προβληματικών σημείων γεγονός που μπορεί να συμβάλει στον εξορθολογισμό τους.

Με στόχο να παρουσιάσουμε καλύτερα την ιδέα στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του labs.opengov.gr, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου τέτοιου συστήματος.

Ονομάσαμε το πρωτότυπο σύστημα openfish.gr. Το openfish.gr στη σημερινή του μορφή παρέχει μόνο ενδεικτική λειτουργικότητα, μιας και ενσωματώνει μόνο τους βασικότερους κανονισμούς. Ο χρήστης είναι σε θέση να επιλέξει τον τύπο αλιείας που τον ενδιαφέρει, το μέγεθος του σκάφους και το κατά πόσο διαθέτει εξοπλισμό VHF, εφεδρική μηχανή και πιστοποίηση CE. Οι συντεταγμένες του χάρτη είναι στο παγκόσμιο σύστημα αναφοράς WGS84 το οποίο είναι και αυτό που χρησιμοποιούν οι δέκτες GPS. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν απευθείας στίγματα από τον χάρτη και να τα σημειώσουν στα GPS τους. Η πειραματική υλοποίηση έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την αποκλειστική χρήση ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού. Τα διανυσματικά γεωγραφικά δεδομένα για τις ακτές της Ελλάδας, των γειτονικών κρατών και τα θαλάσσια όρια προήλθαν από ελεύθερα σετ δεδομένων, χαμηλής ακρίβειας. Αντίστοιχα και το χαρτογραφικό υπόβαθρο που εμφανίζεται, διατίθεται και αυτό ελεύθερα προς προσωπική και εμπορική χρήση.

Για να φτάσει ένα τέτοιο σύστημα να είναι έτοιμο για τους τελικούς χρήστες, θα πρέπει αφενός να κωδικοποιηθούν και να ελεγχθούν όλοι οι ισχύοντες κανονισμοί, και αφετέρου να συμπεριληφθούν ακριβή γεωγραφικά δεδομένα όπως ακτογραμμές, σύνορα δικαιοδοσίας, βαθυμετρικά στοιχεία και όρια περιοχών για τις οποίες ισχύουν ειδικοί περιορισμοί.

Η unweb.me προτίθεται να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη ενός τέτοιου εθνικού συστήματος αναφοράς.

Επόμενα βήματα
————–

Η λειτουργικότητα ενός τέτοιου συστήματος αναφοράς μπορεί να επεκταθεί πέραν της απλής αποτύπωσης των κανονισμών. Επιπλέον δεδομένα και δυνατότητες μπορούν να το καταστήσουν πολύτιμο καθημερινό εργαλείο για αλιείς, λιμενικούς, περιβαλλοντολόγους και απλούς πολίτες. Ενδεικτικά κάποιες ιδέες για την επέκτασή του περιλαμβάνουν:

* αυτόματη αποτύπωση του στίγματος του χρήστη στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του συστήματος, όταν χρησιμοποιείται από φορητές συσκευές με δέκτη GPS,

* εμπλουτισμός με περιβαλλοντικά δεδομένα από ερευνητικά ινστιτούτα και δορυφορικά συστήματα π.χ. για τα επίπεδα μόλυνσης σε κάθε περιοχή ή την πορεία των αλιευμάτων, ώστε οι αλιείς να αποφεύγουν περιοχές με λίγα και χαμηλής ποιότητας αλιεύματα,

* εμπλουτισμός με μετεωρολογικά δεδομένα και προειδοποιήσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων για την προστασία των αλιέων.

Ποιοι είμαστε
————-

H unweb.me είναι μια εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και την agile ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων ΕΛ/ΛΑΚ. Επικεντρωνόμαστε σε δικτυακές εφαρμογές που έχουν σχέση με διαχείριση περιεχομένου, κοινωνική δικτύωση, μετάδοση πολυμέσων και συστήματα γεωγραφικών πληροφορίων.

11 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.) — 25 Απριλίου, 2010 @ 10:57 μμ

    Αγαπητοί φίλοι,

    Καλή – αλλά σύνθετη και δύσκολη – προσπάθεια.
    Στην διάθεση σας για κάθε βοήθεια.
    Παρακαλώ να μας ενημερώνετε για την πρόοδο.

    Με εκτίμηση,
    ———————————————————————
    Μιχαήλ Χ. Χατζηευσταθίου
    Ιχθυολόγος, ΤΕ – Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc
    Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.)

  2. Σχόλιο από netcomb2b — 26 Απριλίου, 2010 @ 3:20 πμ

    Αυτό κι αν είναι Green !
    Τελικά υπάρχει φώς στην άκρη του τούνελ, αφού το ΕΛ/ΛΑΚ είναι εδώ.
    Ευτυχώς γιατί η «αμοιβαία εκτίμηση» είχε χάσει την ενδεκάτη εντολή
    «τίμα τον άνθρωπο της προσφοράς για τον πολίτη της χώρας σου».
    Η κυρία Μαρία Δαμανάκη ως Ευρωπαία επίτροπος γνωρίζει το θέμα για να “αγκαλιάσει” το project και να βοηθήσει με την κουλτούρα της, τις εξαιρετικές της ικανότητες και την βέλτιστη πρακτική της στην χρηματοδότησή του ?
    Γιατί εγώ τουλάχιστον βλέπω το θέμα φορτωμένο μόνο με πλεονεκτήματα……απο κάθε άποψη.
    Νομίζω τουλάχιστον πρέπει να απαντήσουμε στην κρίση… “με τεχνολογία για τον άνθρωπο”.
    Χρειάζεται συνεργασία παντού και με κάθε τρόπο αλλά πιστεύω εδώ “το γοργόν και χάρη έχει”.
    Μπράβο & 10+

  3. Σχόλιο από manpan — 26 Απριλίου, 2010 @ 8:41 πμ

    Καλή ιδέα, με άμεσα αποτελέσματα από την υλοποίησή της. Μού άρεσε πολύ το πρωτότυπο.

  4. Σχόλιο από ykaralis — 26 Απριλίου, 2010 @ 2:57 μμ

    Συγχαρητήρια! Χρειαζόμαστε τέτοιες φρέσκες ιδέες.

  5. Σχόλιο από Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.) — 26 Απριλίου, 2010 @ 9:17 μμ

    Πολύ ενδιαφέρον. Και πολύ δύσκολο.
    Στην διάθεση σας.

    Μιχαήλ Χ. Χατζηευσταθίου
    Ιχθυολόγος, ΤΕ – Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc
    Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.)
    Μέλος του Δ.Σ. του Δ.Ι.Ε.Μ.Α.Σ.

  6. Σχόλιο από Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας — 27 Απριλίου, 2010 @ 10:46 πμ

    Στις ελληνικές θάλασσες και στην αλιεία κυριαρχεί μεθοδευμένα και οργανωμένα μια χαώδης κατάσταση όσον αφορά τις δραστηριότητες και τα θεσμικά πλαίσια που τις χαρακτηρίζουν. Η σύγχρονη τεχνολογία, οι καινοτόμες προτάσεις, οι νέες ιδέες που πιθανόν ανησυχούν καποιους δεν παυούν να είναι βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη στον τομέα της αλιείας με την παράλληλη στήριξη του επιπέδου του Έλληνα ψαρά όσον αφορά νομοθετικά πλαίσια εθνικά και ευρωπαικά αλλά και προβληματισμούς για μια ριζοσπατική και σύγχρονη οικολογική συνείδηση για την οποία στην αλιεία υπάρχει η δυνατότητα.
    Η δουλειά σας είναι αξιοπρόσεχτη, πρέπει να γίνει απλουστευμένη για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους του Έλληνες ψαράδες οιοποίοι έχοντας το σαν σημείο αναφοράς και σε συνδυασμό με την βοήθεια που δέχονται από την Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας να μπορούν πραγματικά να αξιοποιήσουν τα δεδομένα για βελτίωση όχιο μόνο της ποιότητας δουλειάς τους αλλά και του εισοδήματος τους. Τη βοηθεία μας θα πρέπει να τη θεωρείτε δεδομένη και πιστεύουμε πως προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής και Τροφίμων και Προστασίας του πολίτη.

  7. Σχόλιο από OMOΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΩΝ ΑΝ. ΜΑΚ.- ΘΡΑΚΗΣ — 27 Απριλίου, 2010 @ 6:01 μμ

    Πρωτότυπη αλλά και πρακτική πρόταση. Οι ψαράδες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης σας συγχαίρουν και ελπίζουν να υλοποιηθεί. ΄Οπου κι αν μας χρειαστείτε δηλώνουμε παρόντες.

  8. Σχόλιο από Βικτώρια Μαργαρίτη — 27 Απριλίου, 2010 @ 6:18 μμ

    Συγχαρητήρια, εξαιρετική ιδέα. Μακάρι να πραγματοποιηθεί, θα βοηθήσει πάρα πολύ.

  9. Σχόλιο από kostasole — 27 Απριλίου, 2010 @ 7:26 μμ

    Υπάρχει καμιά ελπίδα πια για την σωτηρία των θαλασσών? Αν και είμαι φύσει αισιόδοξος με προβληματίζει πολύ αυτό το θέμα. Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να αναστρέψουν αυτή την κατηφόρα και την καταστροφή των Ελληνικών θαλασσών. Ποιοι πολιτικοί θα μπορούσαν να καταλάβουν από τις καρέκλες τους αυτό το δράμα που ζουν καθημερινά οι άνθρωποι της θάλασσας ?
    Όλοι αλληλοκατηγορούνται ψάχνοντας να βρουν τον υπαίτιο της κατάντιας. Το Θέμα είναι πια οτι πια στην αγορά βρίσκεις μόνο ένα μικρο ποσοστό ψαριών που να μην είναι εισαγωγής η ιχθυοτροφείου…
    Ας γίνει επομένως αυτή η ελπιδοφόρα δουλειά που ξεκινάτε και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν υποστηρικτές σας!

  10. Σχόλιο από ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΕΛΑΣ — 28 Απριλίου, 2010 @ 1:22 μμ

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ

    Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
    ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΉ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
    ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ.

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΕΛΑΣ
    Δ/ΝΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
    Ν. Α. ΕΥΒΟΙΑΣ

  11. Σχόλιο από Αλιευτικος Συνεταιρισμος Οστρακοκαλλιεργητων Ροδοπης — 29 Απριλίου, 2010 @ 11:48 πμ

    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που ξεκινήσατε στην οργάνωση της καλύτερης διαχείρησης των ελληνικων θαλασσων που θα βοηθήσει στην αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών πεδίων

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού