Ηλεκτρονική Διαδικασία Ρύθμισης Ημιυπαίθριων Χώρων και Ηλεκτρονική Πληρωμή Αναλογούντος Προστίμου
Απριλίου 20, 2010
Η Ομάδα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank) της Τράπεζας Πειραιώς, συνεχίζοντας την έμπρακτη υποστήριξή της στην πρωτοβουλία http://labs.opengov.gr και στα πλαίσια του Β’ κύκλου της διαδικασίας, καταθέτει την ολοκληρωμένη πρόταση της για την ηλεκτρονική διαδικασία ρύθμισης ημιυπαίθριων χώρων και την ηλεκτρονική πληρωμή του αναλογούντος προστίμου. Η πρότασή μας εντάσσεται στην θεματική ενότητα «Εξοικονόμηση Πόρων και Προστασία Περιβάλλοντος» και εκτιμούμε ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρη αφού η εν λόγω ρύθμιση θα εφαρμοστεί πολύ σύντομα, απασχολώντας και αγγίζοντας την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών που θα σπεύσουν να κάνουν χρήση αυτής. Η προτεινόμενη αυτοματοποίηση της διαδικασίας ακολουθεί τις αρχές της βέλτιστης εξυπηρέτησης του πολίτη και της εξοικονόμησης πόρων τόσο για την κεντρική διοίκηση όσο και για τους πολίτες μεμονωμένα, ενσωματώνοντας και αξιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία μας στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και δοκιμασμένες πρακτικές λύσεις. Εκτίμησή μας είναι ότι η διαδικασία ρύθμισης (τακτοποίησης) των ημιυπαίθριων χώρων πραγματικά προσφέρεται για να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη ηλεκτρονική υπηρεσία 4ου επιπέδου. Σκοπός μας είναι ο σχεδιασμός μιας λύσης στην οποία ο πολίτης θα ολοκληρώνει σε ένα μοναδικό σημείο την ηλεκτρονική διαδικασία ρύθμισης, ενώ θα έχει την δυνατότητα καταβολής της αναλογούσας πληρωμής πάλι ηλεκτρονικά ή στα καταστήματα των Τραπεζών που θα θελήσουν να συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία. Η ολοκληρωμένη πρόταση είναι διαθέσιμη για download στο http://www.piraeusbank.gr/winbank_labs_opengov_2nd_proposal.pdf Ομάδα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank), Τράπεζα Πειραιώς |
5 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Dim — 21 Απριλίου, 2010 @ 3:16 μμ
Όπως και στην πρώτη φάση, αυτή είναι μια δεύτερη καλή πρόταση από την Ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς. Θα πρέπει να την δει και να τη μελετήσει η κα Υπουργός.
Να σημειώσω μερικά πράγματα:
(1) Η υποβολή των δικαιολογητικών να μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά (π.χ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και να περιλαμβάνει ακόμη και αρχιτεκτονικά ή άλλα σχέδια (σε Autocad για παράδειγμα).
(2) Οι υπάλληλοι του Υπουργείου καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί στις Πολεοδομίες θα πρέπει να πιστοποιηθούν στο σύστημα, να έχουν τους δικούς τους κωδικούς και να είναι υπεύθυνοι για τις υποθέσεις που χειρίζονται.
(3) Ο προγραμματισμός της εξέτασης κάθε αίτησης να γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο και να κατανέμεται ονομαστικά στους μηχανικούς των Πολεοδομιών, που μπορεί να μην είναι αναγκαστικά η Πολεοδομία της περιοχής, ώστε να μοιραστεί το φορτίο παντού και να μειωθεί ο χρόνος υλοποίησης του έργου. Να θυμηθούμε τι έγινε με το «δήλωσέ το να το σώσεις» του αείμνηστου κ. Τρίτση. Εξοικαπούεται ότι κεντρικά στο Υπουργείο θα συσταθεί ειδική ομάδα.
(4) Να πιστοποιηθούν στο σύστημα και όλοι οι εν ενεργεία μηχανικοί (από το αρχείο του ΤΕΕ) ώστε μετά από σχετική ανάθεση του πολίτη να είναι αυτοί που δίνουν εξηγήσεις κατά την εξέταση του αιτήματος.
(5).. και τέλος, όσοι από τους εν ενεργεία μηχανικούς δεν θελήσουν να μπουν στο σύστημα, αυτόματα παύση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος, διότι και αυτοί φέρουν σημαντικό μέρος της ευθύνης για την κατάσταση και τώρα είναι η ευκαιρία που έχουν να εξιλεωθούν από αυτά τα αμαρτήματα.
Σχόλιο από netcomb2b — 24 Απριλίου, 2010 @ 12:16 πμ
Φίλε Dim, η υπερβολή είναι λάθος.
Νομίζω είναι μεγάλη η πίεση στο πολιτικό σύστημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τράπεζες μπορεί να γίνουν «αμορτισέρ» γιατί τότε είναι…. που θα δούμε πολλά G. Χρειάζεται ρεαλισμός δηλ. το Κράτος πρέπει να δει πρώτα πως θα βάλει ζεστό νερό-καθαρό αέρα-πόσιμο νερό στα σπίτια μας και μετά να βλέπουμε έξω τι δέντρα θα βάλουμε. Οι Τράπεζες θα χάσουν όταν οι φτωχοί πάψουν…… να είναι περήφανοι.
Σχόλιο από manpan — 26 Απριλίου, 2010 @ 10:56 πμ
Ας μην προτρέχουμε σε συστήματα για νόμους που δεν ξέρουμε ακόμα εάν είναι αντισυνταγματικοί…
Σχόλιο από netcomb2b — 4 Μαΐου, 2010 @ 3:15 πμ
Εντάξει αν θέλετε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να μετατραπεί σε ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ τότε έχετε δίκιο.
Για το….. χορηγήσεων δεν βλέπω κουβέντα. Νομίζω πρέπει να σταματήσει αυτό το τροπάρι…..
Σχόλιο από Dim — 5 Μαΐου, 2010 @ 11:54 πμ
Σχεδόν όλες οι πράξεις της Κυβέρνησης καταλήγουν σε ή περιλαμβάνουν κάποια πληρωμή (παράβολα, χαρτόσημα, πληρωμή ή επιστροφή φόρου, μισθοδοσία, πληρωμή προστίμων, κλπ.) και το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πληρωμές κοστίζουν (συχνά – πυκνά) περισσότερο από την ονομαστική αξία της πραγματικής πληρωμής.
Η πρόταση της Τρ. Πειραιώς δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να αυτοματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές. Παράλληλα, η αυτοματοποίηση των «Εισπράξεων» περιλαμβάνει αναγκαστικά και αναθεώρηση των διαδικασιών (τουλάχιστον σε ένα μέρος) που στο τέλος θα «νοικοκυρέψουμε» σημαντικά τα πράγματα. Τολμώ να πω ότι η «αυτοματοποίηση των εισπράξεων» και μόνο θα νοικοκυρέψει το Δημόσιο (στενό, ευρύ και ΟΤΑ) ίσως και κατά 90%.
Αλλοιώς ειπωμένο, οι «ηλεκτρονικές πληρωμές» είναι το πρώτο βήμα προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Οι Τράπεζες, τα ΕΛΤΑ και άλλοι οργανισμοί έχουν ήδη μια ηλεκτρονική υποδομή και κυρίως μια «brick & mortar» υποδομή που είναι στημένη και έτοιμη να προσφέρει νέες υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Γιατί να μην αξιοποιηθεί αυτή η υποδομή?
Στην Ιταλία, είναι το Ταχυδρομείο, με τα καταστήματά του που έχει παντού, προσφέρει υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές των ΚΕΠ. Τα ΕΛΤΑ στην Ελλάδα έχουν παρόμοια υποδομή, ακόμη και «αγροτικούς διανομείς» που φτάνουν παντού και τι κάνουμε? Κτίζουμε ΚΕΠ ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε κάθε Δήμαρχο να κάνει εγκαίνια!
Επομένως, στο θέμα των πληρωμών, ας χρησιμοποιήσουμε την ήδη υπάρχουσα και λειτουργούσα υποδομή των Τραπεζών & ΕΛΤΑ και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
PS: Λυπάμαι που και οι υπόλοιπες Τράπεζες δεν συμμετέχουν σε αυτήν εδώ τη διαδικασία.