Πρόβλημα
Στη χώρα μας, το έτος 2008, συλλέχτηκαν 636.750 μονάδες ολικού αίματος. Από το σύνολο των μονάδων ολικού αίματος, 30.190 μονάδες (4,7%)
εισήχθησαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Το έτος 2005 24.000 μονάδες αίματος αχρηστεύτηκαν λόγω κακής διαχείρησης (ξεπεράστηκε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί το αίμα να διατηρηθεί με ασφάλεια).
Τα κέντρα και οι σταθμοί αιμοδοσίας που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω τηλεφώνου και fax προκειμένου να συννενοηθούν για τη διαθεσιμότητα, τα χαρακτηριστικά των μονάδων αίματος (ομάδα / Rhesus, ημερομηνία αιμοδοσίας) και τη δυνατότητα μεταφοράς μονάδων αίματος.
Κατά συνέπεια, κάποιες πληροφορίες μπορεί να μεταφερθούν λανθασμένες. Σε πολλές περιπτώσεις, το κάθε κέντρο ή σταθμός αιμοδοσίας πρέπει να κάνει πολλά τηλέφωνα μέχρι να βρει τις μονάδες αίματος που χρειάζεται. Ο χρόνος φυσικά είναι σημαντικός παράγοντας, από τη στιγμή που έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές.
Αρκετά κέντρα και σταθμοί αιμοδοσίας διαθέτουν ένα λογισμικό για να διαχειρίζεται τις πληροφορίες που αφορούν τις μονάδες αίματος.
Δεν υπάρχει όμως ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα με βάση το οποίο να υπάρχει συγκεντρωμένη η πληροφορία για τη διαθεσιμότητα των μονάδων αίματος σε διάφορα σημεία της χώρας.
Λύση
Η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αιμοδοσίας θα βοηθούσε :
στην on-line διασύνδεση των κέντρων και σταθμών αιμοδοσίας,
στην καλύτερη διαχείριση των μονάδων αίματος,
στην άμεση εξεύρεση κατάλληλου τύπου αίματος από ένα κέντρο αιμοδοσίας,
στην κατανομή των μονάδων αίματος σε διάφορα σημεία της χώρας,
στη παραγωγή στατιστικών σχετικών με τη λήψη και τη διακίνηση του αίματος.
Το πληροφοριακό σύστημα θα πρέπει να τηρεί διεθνή πρότυπα, ώστε να είναι δυνατή η διασύνδεσή του με πληροφοριακά συστήματα άλλων χωρών (διαλειτουργικότητα).
Η ύπαρξη ενός κεντρικού, αξιόπιστου και αποδοτικού πληροφοριακού συστήματος, ίσως παρακινήσει περισσότερους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, και να συμβάλει στο στόχο της χώρας που είναι η αυτάρκεια σε αίμα, το οποίο σημαίνει ότι δε θα εισάγει πλέον η χώρα μας αίμα από άλλες χώρες.
Σχόλιο από Πάνος — 18 Απριλίου, 2010 @ 3:28 μμ
Όπως έχει προτείνει και ο φίλος. Π.Κονταξής, θα αντιπροτείνω να υπάρχει μία ανοιχτή πλατφόρμα-εφαρμογή στα νοσοκομεία και σταθμούς αιμοδοσίας, για όλες τις λειτουργίες όμως.
Μία λύση τύπου OpenERP θα επέτρεπε να φτιαχθεί /και/ άρθρωμα για τη διαχείριση αιμοδοσίας, χωρίς όμως να είναι αυτόνομο από το κυρίως μηχανογραφικό, δηλαδή να θέλει νέους πόρους, συντήρηση κλπ.
Και πάλι, δεν μετράει αν θα είναι OpenERP, Ο.Π.Σ.Α. ή κάτι άλλο, αρκεί το πρωτόκολλο επικοινωνίας να είναι κοινό για όλα τα σημεία, δηλαδή να έχει διαλειτουργικότητα.
Δέκα διαφορετικά «ολοκληρωμένα» συστήματα (πχ. για αιμοδοσία, φάρμακα, λογιστήριο, ασθενείς, γιατρούς) τελικά, μόνο «ολοκληρωμένα» δεν είναι.
Σχόλιο από Πέτρος — 19 Απριλίου, 2010 @ 10:50 πμ
Μπράβο για την πρωτοβουλία ανάδειξης του θέματος.
Μια αντίστοιχη προσπάθεια περιγραφής της τρέχουσας κατάστασης και εντοπισμού του προβλήματος (στις μεμονωμένες προμήθειες από κάθε σταθμό αιμοδοσίας λογισμικού «αυτόνομης» οργάνωσης της λειτουργίας τους) είχα κάνει εδώ: http://pgaval.wordpress.com/2009/09/17/e-blood_donation/
Στην ίδια ανάρτηση, έχω σύνδεσμο με ακόμη παλιότερη καταγραφή και πρόταση από τον Β. Βεσκούκη (σε άρθρο του στο neo αν δεν κάνω λάθος).
Σχόλιο από Βασιλόπουλος Γιώργος — 19 Απριλίου, 2010 @ 4:55 μμ
Συμφωνώ με τον κ. Πάνο, με το πρώτο σχόλιο, και τον κ. Κονταξή για ένα ανοικτό σύστημα το οποίο θα υποστηρίζει πολλές λειτουργίες (αιμοδοσία, ασθενείς, κλπ.) στο χώρο της υγείας.
Σχόλιο από ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ — 20 Απριλίου, 2010 @ 9:17 πμ
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα με άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα.
Όπως είπε και ο κ. Πάνος ένα θέμα είναι το αν τα συστήματα μηχανογράφησης των μονάδων αιμοδοσίας διαθέτουν τις απαραίτητες διεπαφές για να διασυνδεθούν με κάποιο πιθανό κεντρικό σύστημα.
κ. Βασιλόπουλε, κ. Πάνο αν επιθυμείτε μπορείτε να συμβάλετε στη δημιουργία ενός ελεύθερου συστήματος Αιμοδοσίας που θα «τρέχει» πάνω στο Hospital και το ΟpenERP.
Σχόλιο από Dim — 20 Απριλίου, 2010 @ 7:55 μμ
Κύριοι, με πάτε κάπου 40 χρόνια πίσω, στο Detroit, Michigan και στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού το οποίο και τροφοδοτούσε περίπου 70 νοσοκομεία στην Πολιτεία του Michigan (δηλ., περίπου το μέγεθος της Ελλάδας) με ημερήσια διακίνηση κάπου 4.000 φιάλες υποστηριζόμενο από Σύστημα Αιμοδοσίας σχεδιασμένο από μια ομάδα 3 ατόμων όπου είχα την τύχη να συμμετάσχω.
Να σημειώσω μόνο ότι με τη βοήθεια του συστήματας ο Ερυθρός Σταυρός μπόρεσε να μηδενίσει σχεδόν τις ληγμένες φιάλες και το Michigan να γίνει η πρώτη Πολιτεία που ήταν αυτάρκης σε αίμα.
Είναι εξαιρετική ιδέα και με τα σημερινά μέσα μπορεί να υλοποιηθεί και να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε 5 μήνες.
το σύστημα αυτό ήταν και το αντικείμενο της πτυχιακής μου εργασίας την οποία και προ αμνημονεύτων ετών κατέθεσα και στο Υπ. Υγείας αλλά όπως με όλα τα άλλα τίποτα δεν έχει γίνει.
Είμαι και εγώ στη διάθεσή σας να συμμέτχω σε μια εθελοντική ομάδα υλοποίησης του συστήματος και να αναγκάσουμε το Υπ. Υγείας να το βάλει σε λειτουργία.
Με Εκτίμηση
Dim
Σχόλιο από tsipcorn — 21 Απριλίου, 2010 @ 12:23 μμ
Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης που υπηρετώ έχουμε τέτοιο σύστημα που το χρησιμοποιούμε τοπικά και έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με κέντρα αιμοδοσίας. Αυτό που προτείνεται, παλαιότερα είχε επιχειρηθεί να γίνει μέσω της Datamed σε 25 σταθμούς και κέντρα αιμοδοσίας ώστε να καλύψει αργότερα όλη τη χώρα αλλά απέτυχε για διάφορους λόγους. Κοινώς έχει γίνει ήδη το παραπάνω εγχείρημα. Μακάρι να επαναληφθεί, αν μας το εγκρίνει και πάλι η Ε.Ε., πράγμα πολύ χλωμό, και να πετύχει αυτή τη φορά…
Σχόλιο από ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ — 22 Απριλίου, 2010 @ 11:12 πμ
Γνωρίζω ότι έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν αλλά απέτυχαν. Γι” αυτό το λόγο, μιας και μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από το opengov.gr, υποβάλω αυτή την πρόταση.
Ως προς την υλοποίηση, νομίζω ότι έχει προχωρήσει αρκετά η τεχνολογία ανάπτυξης λογισμικού και υπάρχει και ο εξοπλισμός (hardware) στα κέντρα αιμοδοσίας. Δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ένα ενιαίο σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλα τα κέντρα αιμοδοσίας. Πιστεύω ότι δε χρειαζόμαστε άλλη χρηματοδότηση από την ΕΕ για να κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει πριν πολλά χρόνια.
Γιώργος Βασιλόπουλος
Μέλος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών (ΣΕΑ) Ν.Καρδίτσας
Σχόλιο από tsipcorn — 6 Μαΐου, 2010 @ 10:31 πμ
Για να γίνει από το Υπουργείο με τα σημερινά δεδομένα είναι ανέφικτο, στο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ επίσης διότι ήταν ενταγμένο ήδη σε προηγούμενο. Μόνο αν υπήρχε κεντρική οργάνωση και το κάθε Νοσοκομείο με βάση τις κεντρικές προδιαγραφές και κατευθύνσεις, με δικά του κεφάλαια, ανέπτυσσε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Όπως καταλαβένετε είναι πάρα πολύ δύσκολο.