Εύρεση εργασίας και ΟΑΕΔ



Απριλίου 14, 2010

Πολύ χαίρομαι που άνοιξε αυτή η σελίδα. Μου προξενεί εντύπωση που το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής έχει υλοποιήσει πολλές από τις ιδέες που προσωπικά είχα κατά καιρούς καταθέσει στο Internet – λες και οι ιδέες μου παρακολουθούνται!. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που δεν είχε τίποτα να υποδείξει κατά τη διακυβέρνησή της. Υπόψη δεν ψηφίζω κανένα από τα δύο κόμματα.
Μόνο μια τεχνοκρατική πρόταση: Θα ήταν πολύ καλύτερο, η συγκεκριμένη σελίδα να ήταν στημένη πάνω σε forum ώστε να υπάρχουν επίσημες απαντήσεις, απαντήσεις από άλλους χρήστες, βελτιώσεις από άλλους χρήστες, αντιπροτάσεις κ.τ.λ. Και φυσικά μεγάλη κατηγοριοποίηση των προτάσεων.

Θα με συγχωρέσετε αν η ορολογία που χρησιμοποιώ είναι λάθος αλλά δεν είμαι υπάλληλος υπουργείου για να είμαι μέσα στα πράγματα.

Η ιδέα δεν κολλάει πολύ με τις θεματικές ενότητες αλλά anyway.

—–
Σήμερα οι επιχειρήσεις είναι πολύ δυναμικές. Μπορεί μια επιχείρηση (ένας αγρότης π.χ.) για δύο εβδομάδες να έχει ανάγκη από 50 άτομα για να μαζέψουν τις ελιές. Μετά επειδή αρχίζουν οι εκπτώσεις στα ρούχα, τα μαγαζιά με ρούχα απαιτούν επιπλέον προσωπικό μόνο κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Κατόπιν, τα εργοστάσια κομπόστας θέλουν προσωπικό για ένα μήνα γιατί μόλις ήρθαν τα ροδάκινα από τα χωράφια.

Πλέον δεν είναι εφικτό αυτό που λέγαμε παλιά «μόνιμη εργασία». Αυτό υπάρχει μεν αλλά εξασθενεί συνεχώς. Άρα λοιπόν χρειάζεται ένα ευέλικτο κυβερνητικό σύστημα οργάνωσης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας προκειμένου να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Πως απαντά ο ΟΑΕΔ σε αυτές τις σύγχρονες απαιτήσεις;

Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν περιμένει κανένας πλέον να βρει δουλειά από τον ΟΑΕΔ. Ίσως μιλάω εντελώς απαξιωτικά αλλά έτσι μιλούν οι πολίτες όταν κάτι δεν λειτουργεί καλά. Είναι ακραίοι και σκληροί όταν μιλούν απαξιωτικά.

Η σκέψη μου είναι να δημιουργηθεί ένας ιστοχώρος με όλα τα ΑΦΜ ως profile. Είτε το ΑΦΜ είναι φυσικό πρόσωπο (άνθρωπος δηλαδή που ζητά εργασία) είτε επιχείρηση (προσφορά εργασίας).

Κάτι σαν το facebook όπου το κάθε ΑΦΜ θα μπορεί να καταθέτει στοιχεία που αφορούν εργασία.

Π.χ. Τα ΑΦΜ φυσικών προσώπων μπορούν να καταθέσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, που κατοικούν, τι έχουν σπουδάσει, σε τι έχουν προϋπηρεσία και ειδίκευση, αν έχουν πρόβλημα να μετακομίσουν για δουλειά, αν έχουν αυτοκίνητο ή μηχανή, σε τι είδη εργασιών ενδιαφέρονται να προσληφθούν, κ.τ.λ. κ.τ.λ. κ.τ.λ. – όσο ο ιστοχώρος θα επεκτείνεται τόσο περισσότερο τα ΑΦΜ θα μπορούν να …εκθέσουν τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους και τις επιθυμίες τους για δουλειά.

Από την άλλη τα Α.Φ.Μ. των εργοδοτών θα περιλαμβάνουν στοιχεία για την επιχείρηση.

Όταν ένας εργοδότης χρειάζεται εργαζόμενους θα το ανακοινώνει στο profile του, μαζί με τις προσφορές που περιλαμβάνει η προσφορά εργασίας π.χ. κατάλυμα για όσους έρχονται από μακριά κ.τ.λ. Αυτόματα όσοι πληρούν τα προσόντα γι” αυτή τη δουλειά (σίγουρα θα υπάρχουν ελαστικά όρια στο «πληρώ τα προσόντα») και βρίσκονται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το χώρο εργασίας θα βλέπουν στο profile τους την ανακοίνωση και θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη.

Δεδομένου ότι οι ανάγκες για επιπλέον υπαλλήλους τις περισσότερες φορές δεν είναι άμεσες, αλλά μπορούν να προβλεφθούν και να προγραμματιστούν (π.χ. ο αγρότης ξέρει ότι εργάτες χρειάζεται π.χ. τον Ιούνιο. Το κατάστημα ρούχων τους χρειάζεται την περίοδο των εκπτώσεων), σκοπός μας είναι οι προσωρινά απασχολούμενοι να έχουν βρει και κλείσει την επόμενη προσωρινή εργασία τους, πριν η τρέχουσα προσωρινή εργασία τους λήξει.

Φανταστείτε ότι ένας φοιτητής που οι γονείς του δεν μπορούν να τον χρηματοδοτούν όσο θα ήθελε, θα μπορούσε με αυτό το σύστημα να κάνει μια γρήγορη …αρπαχτή. Θέλω να πω ότι και πρόσωπα μη παραγωγικά, όπως ο φοιτητής, θα μπορούσαν να γίνουν παραγωγικά με ένα τόσο ευέλικτο σύστημα που σου λέει «Α! Έχει δουλειά εκεί! Θες;» και στο λέει 150 φορές τη μέρα.

Φανταστείτε ότι το σύστημα είναι τόσο ευέλικτο που θα μπορούσα εγώ που ψάχνω για δουλειά (άσχετο) να μπω και να ανακοινώσω ότι χάλασε ο υπολογιστής μου και θέλω κάποιον τεχνικό να τον φτιάξει!! Δηλαδή ακόμα και για δουλειές των 2 ωρών! Και να έχω και προσφορές τιμών από ενδιαφερόμενους τεχνίτες.

Αν είσαι άνεργος πυρηνικός φυσικός (που λέει ο λόγος) σίγουρα ακόμα και προσφορά για δίσκο σε καφετέρια θα σε ενδιέφερε, ειδικά όταν θα γνώριζες ότι το Κράτος θα σε ενημερώσει ΑΜΕΣΩΣ μόλις υπάρξει κενή θέση πυρηνικού φυσικού οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Εννοείται ότι όταν συμπληρωθούν οι θέσεις εργασίας, η προσφορά εξαφανίζεται από μόνη της από τα προφίλ που έχουν ενημερωθεί για την εργασία.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΘΕΣΗ, ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ «ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ», ΑΝ ΔΕ ΒΡΕΙ «ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΚΕΣΤΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΕ «ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ». Ελπίζω να καταλαβαίνετε την παρομοίωση.

ΤΕΛΟΣ, ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΕΙΝΑΙ (όπως είπα) ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ.

Το κλειδί της επιτυχίας σε μια τέτοια σελίδα, είναι:
1. Αυτός που ψάχνει εργασία να ξέρει με τι εργασίες είναι ικανοποιημένος μόνιμα και με τι προσωρινά.
2. Το Κράτος (ο ιστοχώρος) να ενημερώνει τα σωστά άτομα για τις σωστές θέσεις. Και μερικές θέσεις μπορεί να είναι σωστές για κάποια άτομα, ακόμα κι αν δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητα του ατόμου αυτού.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος θα βοηθούσε στην απόλυση αρκετού προσωπικού από τον ΟΑΕΔ. Είναι κάτι που θα ενδιέφερε κάθε επιχείρηση. Ωστόσο γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει οπότε αρκούμαι στο «θα αποδέσμευε πολύ προσωπικό από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε πιο χρήσιμες θέσεις».

Πρόσθετες ιδέες πάνω σε αυτό:

Δεν ξέρω αν έχει νομική βάση, αλλά θα μπορούσε να γίνεται δημοπρασία των θέσεων. Αν οι ζητήσεις ήταν πολλές, οι ενδιαφερόμενοι να ρίχνουν την τιμή της πληρωμής τους και να προσλαμβάνονται τελικά οι πιο φθηνοί (ανάλογα και τα προσόντα βέβαια – εξαρτάται από τον εργοδότη).
Επίσης το ανάποδο: αν δύο εργοδότες ζητούν μια σπάνια ειδικότητα τότε να γίνεται πλειστηριασμός μεταξύ των εργοδοτών για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα για να προσλάβει αυτό το άτομο.

Αν και είναι αμφιλεγόμενο, θα μπορούσαν παλιοί εργαζόμενοι να σχολιάσουν εργοδότες και το αντίστροφο.

Είναι κρίμα γιατί υπάρχουν εταιρίες που εκμεταλλεύονται ανθρώπους.
Εταιρίες που προωθούν εργατικό δυναμικό σε εργοδότες, πληρώνονται αυτές γι” αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτούς τους ανθρώπους δίνουν κυριολεκτικά ψίχουλα. Ουσιαστικά είναι μεσάζοντες.
Π.χ. εταιρίες καθαριότητας που κλείνουν συμβάσεις με π.χ. σχολεία, στρατιωτικές μονάδες και στα χέρια των καθαριστών φτάνουν ψίχουλα.
Με την ιδέα αυτή, (θα λέγαμε ότι) ενδιάμεσος γίνεται το Κράτος (απλά δεν παρέχει εγγυήσεις).

Αν ήταν forum, θα ξαναέμπαινα να συμπληρώσω νέες απόψεις-προσθήκες.
Σίγουρα κάποια πράγματα που τα είχα σκεφτεί πάνω στο θέμα μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή, αλλά και όσα έγραψα είναι αρκετά :-)

Συνεχίστε την καλή δουλειά. Με εκπλήσσετε συνεχώς.

9 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Dim — 20 Απριλίου, 2010 @ 6:26 μμ

    Ο ΟΑΕΔ έχει κάνει μια καλή δουλειά στο να κωδικοποιήσει τα επαγγέλματα αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς δεν έχει κάνει κάτι παραπάνω στο να βάλει σε λειτουργία ένα τέτοιο σύστημα.

  2. Σχόλιο από Sokratis — 23 Απριλίου, 2010 @ 8:59 πμ

    Ενδιαφέρουσα και καινοτόμα ιδέα. Παρόμοια λειτουργικότητα προσφέρουν δύο μεγάλα ιδιωτικά site στην Ελλάδα. Αν και δε μας έχει μάθει το κράτος στην ανάπτυξη τόσο καινοτόμων υπηρεσιών ίσως αυτό αλλάξει.

    Στο μυαλό μου έρχεται η εικόνα που βλέπουμε στις ταινίες Αγγλία αρχές του 20ου αιώνα που πήγαινε το πρωί ο εργοδότης εκεί που περίμεναν για δουλειά και έλεγε εσύ, εσύ και σύ ελάτε να δουλέψετε για σήμερα. Ίσως επαναληφθεί η ιστορία μέσω internet πλέον.

  3. Σχόλιο από CWP — 29 Απριλίου, 2010 @ 11:07 μμ

    Η ιδέα σου και ΟΛΑ αυτά που περιγράφεις και πολλά ακόμα,
    υπάρχουν στην Αυστραλία εδώ και 10 χρόνια.
    Και μάλιστα υπάρχει και XML του αντίστοιχου ΟΑΕΔ
    το οποίο μιλάει με τα μεγαλύτερα sites αγγελιών, on-the-fly.
    Οπότε είτε απ το σπίτι του κάποιος, είτε από γραφείο ευρέσεως εργασίας,
    είτε από τερματικό ΑΤΜ του ΟΑΕΔ, βλέπει τα ίδια.
    Για την ακρίβεια ΜΟΝΟ έτσι βρίσκουν πλέον δουλειά στην Αυστραλία σχεδόν ΟΛΟΙ,
    και το χρησιμοποιούν ΟΛΑ τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και εταιρείες.
    Και αυτό γιατί είναι η κουλτούρα της χώρας, να μην αλυσοδένονται σε μια δουλειά.
    Τους αρέσει να αλλάζουν δουλειές για να μην βαριούνται.
    Για αυτό και δεν είναι στο σύβολο μίζεροι σαν εμάς.
    Στην Αυστραλία το παράδοξο είναι να είσαι άνεργος.
    Δεν υπάρχει άνεργος, μόνο επιλεκτικός και τεμπέλης.
    Και part time να δουλεύεις, αρκούν για να ζεις αξιοπρεπώς.
    και τσοντάρει ο ΟΑΕΔ την ελάχιστη διαφορά εάν σύμφωνα με το μέσο όρο ζωής δεν αρκούν,
    και τα μειώνει όταν σου βρει δουλειά ή βρείς μόνος σου με καλύτερες αποδοχές απ πριν.

    Απλό, και δουλεύει ρολόι.
    Για αυτό και δεν υπάρχει κανένας αραχτός στο Δημόσιο πέραν κάποιων προσωρινά άνεργων.
    Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.
    Τι σας λέω τώρα Ε?
    Επιστημονική φαντασία στην Ψωροκώσταινα……
    Βγάλτε εισητήριο και ελάτε.

  4. Σχόλιο από netcomb2b — 4 Μαΐου, 2010 @ 3:34 πμ

    Chameleon η ιδέα σου έχει μυαλό, 10+.
    Πάνω σε τέτοιες ιδέες μπορούμε να χτίσουμε σωστές υπηρεσίες για τον πολίτη.
    Ειλικρινά μπράβο.

  5. Σχόλιο από Dim — 5 Μαΐου, 2010 @ 12:54 μμ

    Ξαναδιαβάζοντας την πρόταση και τα σχόλια, πιστεύω ότι είναι μια αξιόλογη ιδέα την οποία ο ΟΑΕΔ (ως κρατικός φορέας και εγγυητής) πρέπει να υιοθετήσει άμεσα. Κατά κάποιο τρόπο είναι μια Ηλεκτρονική Αγορά Εργασίας / Υπηρεσιών (σε αντίθεση με αγορά αγαθών) που πιστεύω θα οφελήσει τα μέγιστα στην εξεύρεση εργασίας και θα βοηθήσει και σε αλλαγή της νοοτροπίας της «μόνιμης δουλειάς σύμφωνα με την ειδικότητα που σπούδασα».
    Το Κράτος δεν μπορεί και ούτε πρέπει να είναι αυτός που βρίσκει δουλειά για όλους. Οφείλει όμως να δώσει τα μέσα και εργαλεία που θα επιτρέψουν στον καθένα να φοντίσει τη ζωή του.
    Δίνω και εγώ ένα 10+

  6. Σχόλιο από someone — 28 Μαΐου, 2010 @ 9:44 μμ

    Δέστε το oDesk… Είναι Έλληνες και το ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια.
    Και κάποιοι άλλοι Έλληνες το ίδιο σκέφτηκαν πριν από αρκετά χρόνια
    αλλά δεν κατόρθωσαν να το υλοποιήσουν όπως οι του oDesk

    Όπως όλες οι ιδέες , κάποιος άλλος την έχει σκεφθεί πριν αλλά με κάπως διαφορετική λογική
    Η ιδέα είναι σταθερή και καλή…

    δανείζομαι από συγκεκριμένη σελίδα …

    Διαμεσολάβηση : μια παλιά τέχνη, μια νέα προοπτική

    Η Διαμεσολάβηση είναι στην πραγματικότητα μία παλιά τέχνη. Ήταν γνωστή στον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του. Σύμφωνα με ιστορικούς, πρώιμες περιπτώσεις διαμεσολάβησης είναι γνωστές από το Φοινικικό Εμπόριο.
    Αλλά η πρακτική της Διαμεσολάβησης πήρε μεγάλη άνθιση στην Αρχαία Ελλάδα και μετά κατά τη διάρκεια του Ρωμαϊκού Πολιτισμού (όπου και το Ρωμαϊκό Δίκαιο αναγνώρισε επισήμως τη Διαμεσολάβηση) και από τότε υπάρχει σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.

    Ένας από τους βασικούς νόμους της Διαμεσολάβησης είναι η ύπαρξη ενός Τρίτου Μέρους, του Διαμεσολαβητή, ο οποίος φέρνει τα δύο άλλα μέρη σε «πρόσωπο με πρόσωπο» επικοινωνία, ώστε να βρεθούν σε από κοινού συμφωνία οι επιθυμητές λύσεις.

    Στην Ψηφιακή Εποχή, η Διαμεσολάβηση είναι γνωστή σε πολλούς τομείς, κυρίως στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο (e-Commerce), την ηλεκτρονική Νομική (e-Law) καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς, και συνήθως αναφέρεται ως «on-Line Διαμεσολάβηση» (“On-Line Mediation”).

    Τα κύρια σημεία τα οποία η On-Line Διαμεσολάβηση προσθέτει στην Παραδοσιακή Διαμεσολάβηση είναι :

    Φέρνει τα μέρη πλησιέστερα, ακόμη και αν βρίσκονται σε γεωγραφικά απομακρυσμένες τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες.
    Η διαδικασία της On-Line Διαμεσολάβησης μπορεί να λάβει χώρα άμεσα, χωρίς την αναμονή για προηγούμενες συναντήσεις και μπορεί να συνεχισθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μεταξύ συναντήσεων.
    Η όλη διαδικασία μπορεί να καταγραφεί και να κρατηθούν πρακτικά, κάνοντας εφικτή την σε κάθε βήμα επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της, καθώς και την ορθότητα του αποτελέσματος.
    Επιτρέπει την αποδοτικότερη χρήση του χρόνου που αφιερώνει το κάθε μέρος.
    Η διαδικασία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στον επαγγελματισμό την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και την εμπιστοσύνη και ασφάλεια του Διαμεσολαβητή.
    Μπορεί να χρησιμοποιήσει και να επιβάλει κώδικες και βέλτιστες πρακτικές, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, επιπρόσθετα από την βασική διαδικασία διαμεσολάβησης.

    Βασισμένη στα προηγούμενα σημεία, η XXX όρισε την έννοια για μία Νέα Προοπτική και δημιούργησε την ζωντανή απόδειξή της με την ανάπτυξη μίας νέας και καινοτόμας τεχνολογικής μεθόδου η οποία εφαρμόζεται μέσα από ένα ευέλικτο, επεκτάσιμο και ισχυρό πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή.
    “Ένας Ψηφιακός Διαμεσολαβητής, ο οποίος φέρνει όλα τα μέρη πλησιέστερα μέσω των δικτύων (networks) και των τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών”.
    κλπ κλπ

  7. Σχόλιο από οπανος — 2 Ιουνίου, 2010 @ 11:29 πμ

    Δεν θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε κάτι που ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό?
    ΠΧ σε 4 χρόνια ξέρουμε οτι θα βγούν στην σύνταξη 15000 λογιστές (τυχαίο νούμερο),
    να κατευθύνουμε λοιπόν 15000 νέους προς αυτήν την εκπαιδευτική κατεύθυνση.
    Προβλέποντας με αυτόν τον τρόπο την κατεύθυνση της αγοράς εργασίας και την είσοδο εκπαιδευμένων μεταναστών, θα συμβάλουμε κατα πολύ στην μείωση της ανεργίας και στο αίσθημα εργασιακής ασφάλειας.

  8. Σχόλιο από xanthi — 4 Ιουνίου, 2010 @ 6:42 μμ

    Πολύ αξιόλογη πρόταση ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους .

  9. Σχόλιο από Vaggelhs — 5 Σεπτεμβρίου, 2011 @ 3:45 μμ

    Θελω να ερθω σε επαφη με τον CWP αν γινεται.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού