Ενιαίο look & feel των κυβερνητικών δικτυακών τόπων
Δεκεμβρίου 22, 2009
Το 2003 εργαζόμενος σε μεγάλη ιδιωτική εταιρία πληροφορικής που είχε αναλάβει την υλοποίηση του taxisnet της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πρώτη συνάντηση που έγινε με στελέχη του εκεί Υπ.Οικονομικών, μας δόθηκε έγγραφο βασικών απαιτήσεων – guidelines σχετικά με την εμφάνιση (θέση εθνόσημου, λογότυπου, χρώματα, θέση menu) και τη δομή που έπρεπε να έχει ο νέος δικτυακός τόπος. Και πραγματικά στη συνέχεια διαπίστωσα την ενιαία αντιμετώπιση που είχαν όλα τα Κυπριακά κυβερνητικά sites σε θέματα εμφάνισης και βασικής δομής, σε αντίθεση με την πανσπερμία σχεδιαστικών πρακτικών που συναντά κανείς στα Ελληνικά κυβερνητικά sites. |
|
2 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΟΦΥΛΛΑΚΗΣ — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:32 μμ
Συνάδελφε να μία καλή πρόταση. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Ας μην περιοριστεί η προτυποίηση σε επίπεδο δικτυακών τόπων μόνο!
Δεν ξέρω αν γνωρίζεις ότι μπορεί ακόμα και στην ίδια υπηρεσιά ή οργανισμό να χρησιμοποιούν και διαφορετικό τύπο Υπηρεσιακού σημειώματος;;;;;;; έχει τσεκάρει κάποιος το έντυπο της Υπεύθυνσης δήλωσης σε κάποιες υπηρεσίες;;;;; Να μην αναφερθώ σε άλλα πιο σύνθετα έγγραφα!
Όλο το δημόσιο χρειάζεται προτυποίηση των εγγράφων και όχι κάθε υπηρεσία να φτιάχνει τα δικά της!
Ίσως έτσι μειωθεί σημαντικά και το κόστος του δημοσίου αλλά και θα μειωθεί και η σύγχηση των πολιτών ακόμα και των υπαλλήλων μάις υπηρεσίας οργανισμού με μία άλλη!
Σχόλιο από Χρίστος Δεληβοριάς — 15 Ιανουαρίου, 2010 @ 1:51 πμ
Από παρόμοιο σχόλιό μου http://labs.opengov.gr/2009/12/21/312/comment-page-1#comment-337
Θα έλεγα πώς κάτι τέτοιο ίσως είναι και λίγο αντιπαραγωγικό. Υπάρχει ήδη μια καλή προοπτική, με προβλήματα όπως θα δείτε εδώ: http://pm-webteam.blogspot.com/2010/01/primeministergr_8257.html
Κάθε ιστοσελίδα που αφορά το κράτος ή την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει ένα domain της μορφής .gov.gr. Μόνο μέσα από την διαδικασία αδειοδότησης τηε συγκεκριμένη διεύθυνσης θα μπορουμε να πιστοποιούμε την εγκυρότητα οποιοδήποτε ιστοχώρου. Και με την εφαρμογή συγκεκριμένω προτύπων στην ονοματοδοσία των ιστοσελίδων, πχ. dimosxalkidas.gov.gr ή δήμοςΧαλκίδας.gov.gr και όχι dhmoschalkidas.gov.gr, θα μπορούσε να ελλατωθεί και η πολυπλοκότητα της ονοματοδοσίας.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα πρέπει όχι μόνο η στέγαση αλλά και η συλλογή/επαναδιανομή δεδομένων να διαχειρίζεται κεντρικά. Το ξέρω πως θα νομίζετε ότι περιπλέκω τα πράγματα, αλλά η οδός των δεδομένων εξερχόμενα ενός δήμου θα πρέπει να είναι σε μιά κεντρική μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας. Στον κόμβο αυτό η πληροφορία αποδομείται έτσι ώστε να μπορεί να επανακυκλοφορήσει σε πολλαπλά πρότυπα. Ο ιστοτόπος του εκάστοτε δήμου απλά κάνει συγκέντρωση των δεδομένων και παροχή στον επισκέπτη στη μορφή που επιθυμεί. Ακόμα και η πιστοποίηση χρήστη θα πρέπει να γίνεται σε μία κεντρική αρχή OpenId που θα διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πιστοποίηση του εκάστοτε χρήστη.
Τέλος τα πρότυπα παρουσίασης θα πρέπει να είναι τα ίδια σε κάθε ιστοχώρο. Ναί κάθε δήμος θα πρέπει να έχει την δική του ταυτότητα αλλά η βοήθεια και η επικοινωνία θα πρέπει να είναι πάντα στο ίδιο σημείο και να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Και αν είναι εφικτό μιά προσωπική χάρη. Μπορεί να μπεί σε αυτό το πρωτόκολλο προτυποποίησης η ρύτρα ότι απαγορεύεται να υπάρχει οπουδήποτε ο Χαιρετισμός του Δημάρχου με μια προεκλογική του φωτογραφία 300 pixel? Θα το εκτιμούσα να έμπαινα σε ένα ιστοχώρο και να έπαιρνα υπηρεσίες και πληροφορίες που με ενδιαφέρουν.Κάθε πληροφορία που εισάγετε στην ιστοσελίδα του δήμου θα πρέπει να έχει ένα σκοπό και ένα κοινό. Αν δεν ενδιαφέρει κανέναν/μια δεν θα έπρεπε να εισάγετε.