Μητρώο Ιστότοπων Δημοσίου



Δεκεμβρίου 21, 2009

Με βάση πρόσφατο μήνυμα μου στη λίστα open-source@ellak.gr, πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι πραγματικά χρήσιμο για την ηλεκτρονική διαχείριση του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα προτείνω το σχεδιασμό και την καταγραφή ενός συστήματος με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Καταγραφή όλων των ιστότοπων που άμεσα ή έμμεσα ανήκουν ή και ελέγχονται από το Δημόσιο. Θα επιχειρηθεί η καταγραφή όλων των δυνατών πληροφοριών για κάθε ιστότοπο, όπως:
α. Φορέας (με στοιχεία όπως Περιφέρεια/Νομός/Δήμος)
β. Σχετικό έργο (που οδήγησε στην κατασκευή του ιστότοπου). Μάλιστα, στην περίπτωση που θα υπήρχε μια πλατφόρμα διαχείρισης έργων όπως έχω καταθέσει στην άλλη πρόταση, θα μπορούσε να γίνει σύνδεση με τη σελίδα περιγραφής του έργου.
γ. Προϋπολογισμός (μόνο για χρήση σε αναφορές)
δ. Πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού (πχ. PHP/Drupal/JBoss/BetaCMS/.NET/κλπ).
ε. Πλατφόρμα φιλοξενίας (Windows Server/Linux server/*BSD server/άλλο). Η φιλοξενία γίνεται σε ιδιώτη (πχ εταιρεία) ή στον ίδιο ή σε άλλο δημόσιο φορέα (πχ. syzeyxis);
στ. Χρησιμοποιεί ανοιχτό λογισμικό καθόλου/μερικώς/εξολοκλήρου;
ζ. Είναι ακόμη ενεργός ο ιστότοπος (πολλοί ιστότοποι έχουν ημερομηνία λήξης και αφορούν μόνο συγκεκριμένα έργα/δράσεις).
η. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες τύπου Flash/Silverlight; Αν ναι, υπάρχει εναλλακτική για πλατφόρμες που δεν παρέχουν αυτές τις τεχνολογίες (πχ. smartphones, PDAs, φτηνά netbooks);
ι. Καλύπτονται κριτήρια προσβασιμότητας και από όλους τους πολίτες;
ια. Φυσικά, τη θεματολογία και το σκοπό του κάθε ιστότοπου.

Σκοπός αυτού του Μητρώου είναι η καταγραφή και μέσω αυτής ο έλεγχος, επαναξιολόγηση ή και κατάργηση κάποιων ιστότοπων. Βάσει αυτού του Μητρώου μπορεί να οριστεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο κριτηρίων για τη δημιουργία κάποιου Ιστότοπου που να ανήκει σε Δημόσιο φορέα. Με αυτά τα κριτήρια μπορεί να ασκείται κάποιο είδος ελέγχου -χωρίς να πρόκειται για ρυθμιστική αρχή έχοντας ως σκοπούς:

1. Την καταγραφή και οργάνωση των ιστότοπων ανά φορέα
2. Την καταγραφή ανενεργών ιστότοπων
3. Την καταγραφή του ΚΟΣΤΟΥΣ όλων των ιστότοπων και την αποτύπωση αναφορών ανά περιοχή/φορέα ή ακόμη και κατηγορία.
4. Την δέσμευση ότι κάθε ιστότοπος του δημοσίου θα ικανοποιεί κάποια βασικά κριτήρια και δε θα έχουμε φαινόμενα όπως πχ του ιστότοπου του αρχείου της ΕΡΤ (που στην αρχή δε λειτουργούσε σε άλλη πλατφόρμα πέραν των Windows).

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

3 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από giormatsis — 23 Δεκεμβρίου, 2009 @ 8:17 μμ

    Άν γίνει το ίδιο και για το υλικό (hardware) θα γλυτώσει ο δημόσιος κορβανάς μια 5ετία έξοδα.

  2. Σχόλιο από Δημήτρης ΚαναDOS — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 7:07 μμ

    Καλή η ιδέα του codex και ελπίζω να υιοθετηθεί. Φτάνει πια με τις ιστοσελίδες φαντάσματα του δημοσίου. Δόθηκαν χρήματα και πολλά αλλά κανείς δε τις ανανεώνει και φυσικά κανένας δε τις χρησιμοποιεί. Τι να πούμε; Νοσοκομεία; Δήμοι; Ας γίνει μια καταγραφή και ας πιεστούν κάποιοι ώστε να ενημερώνουν και μέσω της ιστοσελίδας για τα ζητήματα της υπηρεσίες τους.

  3. Σχόλιο από Χρίστος Δεληβοριάς — 15 Ιανουαρίου, 2010 @ 1:51 πμ

    Θα έλεγα πώς κάτι τέτοιο ίσως είναι και λίγο αντιπαραγωγικό. Υπάρχει ήδη μια καλή προοπτική, με προβλήματα όπως θα δείτε εδώ: http://pm-webteam.blogspot.com/2010/01/primeministergr_8257.html
    Κάθε ιστοσελίδα που αφορά το κράτος ή την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει ένα domain της μορφής .gov.gr. Μόνο μέσα από την διαδικασία αδειοδότησης τηε συγκεκριμένη διεύθυνσης θα μπορουμε να πιστοποιούμε την εγκυρότητα οποιοδήποτε ιστοχώρου. Και με την εφαρμογή συγκεκριμένω προτύπων στην ονοματοδοσία των ιστοσελίδων, πχ. dimosxalkidas.gov.gr ή δήμοςΧαλκίδας.gov.gr και όχι dhmoschalkidas.gov.gr, θα μπορούσε να ελλατωθεί και η πολυπλοκότητα της ονοματοδοσίας.
    Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα πρέπει όχι μόνο η στέγαση αλλά και η συλλογή/επαναδιανομή δεδομένων να διαχειρίζεται κεντρικά. Το ξέρω πως θα νομίζετε ότι περιπλέκω τα πράγματα, αλλά η οδός των δεδομένων εξερχόμενα ενός δήμου θα πρέπει να είναι σε μιά κεντρική μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας. Στον κόμβο αυτό η πληροφορία αποδομείται έτσι ώστε να μπορεί να επανακυκλοφορήσει σε πολλαπλά πρότυπα. Ο ιστοτόπος του εκάστοτε δήμου απλά κάνει συγκέντρωση των δεδομένων και παροχή στον επισκέπτη στη μορφή που επιθυμεί. Ακόμα και η πιστοποίηση χρήστη θα πρέπει να γίνεται σε μία κεντρική αρχή OpenId που θα διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πιστοποίηση του εκάστοτε χρήστη.
    Τέλος τα πρότυπα παρουσίασης θα πρέπει να είναι τα ίδια σε κάθε ιστοχώρο. Ναί κάθε δήμος θα πρέπει να έχει την δική του ταυτότητα αλλά η βοήθεια και η επικοινωνία θα πρέπει να είναι πάντα στο ίδιο σημείο και να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Και αν είναι εφικτό μιά προσωπική χάρη. Μπορεί να μπεί σε αυτό το πρωτόκολλο προτυποποίησης η ρύτρα ότι απαγορεύεται να υπάρχει οπουδήποτε ο Χαιρετισμός του Δημάρχου με μια προεκλογική του φωτογραφία 300 pixel? Θα το εκτιμούσα να έμπαινα σε ένα ιστοχώρο και να έπαιρνα υπηρεσίες και πληροφορίες που με ενδιαφέρουν.Κάθε πληροφορία που εισάγετε στην ιστοσελίδα του δήμου θα πρέπει να έχει ένα σκοπό και ένα κοινό. Αν δεν ενδιαφέρει κανέναν/μια δεν θα έπρεπε να εισάγετε.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού