Ηλεκτρονικές δομές φροντίδας με χρήση έξυπνης κάρτας
Απριλίου 29, 2010
Το πλήρως υλοποιημένο σύστημα θέλοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετακίνησης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού των ακριτικών περιοχών και νησιών (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ και πολίτες με χρόνιες παθήσεις) προς τα κέντρα υγείας και τους προσωπικούς τους ιατρούς προσφέρει μια ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα πρόληψης και φροντίδας «ανοικτή σε όλους». Σκοπός της πλατφόρμας είναι να προσφέρει στους πολίτες κυρίως και όχι μόνο των πιο πάνω περιοχών (δημότες με χρόνια προβλήματα υγείας που έχουν δυσκολία μετακίνησης είτε λόγω προβλημάτων όπως ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ είτε λόγω διαμονής σε απομακρυσμένες περιοχές μακριά από οργανωμένες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και φροντίδας) την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, μειώνοντας έτσι τον αναγκαίο χρόνο μετακίνησης τόσο των δημοτών που χρήζουν φροντίδας.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα πρόληψης και φροντίδας θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από όποιους πολίτες των δυσπρόσιτων περιοχών επιθυμούν να πραγματοποιούν συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις ρουτίνας που αφορούν την υγεία και την φυσική του κατάσταση όπως για παράδειγμα αθλητές ή και μαθητές.
Οι φορείς που θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα θα δημιουργήσουν και θα φιλοξενήσουν εκείνες τις απαραίτητες υποδομές (δομές φροντίδας) που θα επιτρέψουν στους δημότες τους και στο προσωπικό που ασχολείται με υπηρεσίες υγείας και φροντίδας να τις χρησιμοποιήσουν, με μικρό κόστος, και έτσι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων των πιο πάνω περιοχών. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου συστήματος θα αποτελέσει μοχλό για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών πρόληψης, βοήθειας και υποστήριξης στους πολίτες των δυσπρόσιτων περιοχών και θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ευπαθών ομάδων και ασθενών online μέσω διαδικτύου λόγω εξοικονόμησης χρόνου λόγω μείωσης των μετακινήσεων και λόγω της εύκολης επαφής και εξυπηρέτησης των χρηστών από το ιατρικό προσωπικό.
Οι υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν θα επιτρέπουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και στους πολίτες που χρήζουν συχνής παρακολούθησης της φυσικής τους κατάστασης :
• Τη συχνή/καθημερινή καταγραφή ιατρικών παραμέτρων που αφορούν την υγεία τους και την φυσική τους κατάσταση από τον τόπο διαμονής τους αλλά και είτε αυτοί βρεθούν εκτός αυτού με την χρήση παρόμοιων συστημάτων. Τα ελάχιστα ιατρικά δεδομένα που θα πρέπει να καταγράφονται είναι Καρδιακή Συχνότητα, Αρτηριακή Πίεση, Αριθμός αναπνοών, Θερμοκρασία, κορεσμό οξυγόνου (SPO2), Γλυκόζη και Ηλεκτροκαρδιογράφημα-ΗΚΓ μιας Απαγωγής, βάρος.. Ο προσωπικός αυτός φάκελος θα μπορεί να περιέχει και άλλα δεδομένα υγείας όπως ΗΚΓ 12 απαγωγών. Τα δεδομένα καταγραφής θα εισάγονται σε πραγματικό χρόνο στον προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο του χρήστη..
• Την εισαγωγή σε πραγματικό χρόνο των ιατρικών παραμέτρων καταγραφής σε προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα είναι προσπελάσιμος από το διαδίκτυο.
• Την ταυτοποιημένη παροχή προσωποποιημένης υποστήριξης και ιατρικής παρακολούθησης για κάθε χρήστη κατά την εισαγωγή των μετρήσεων από τις συσκευές καταγραφής.
• Την δυνατότητα αν το επιθυμούν να έχουν οι ίδιοι πρόσβαση σε αυτό το αρχείο μέσω ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας που θα αποθηκεύει κάποια από τα δεδομένα του φακέλου τους.
Οι υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν θα επιτρέπουν στο ιατρικό και άλλο προσωπικό :
• Να κάνουν μια ολοκληρωμένη διαχείριση προγράμματος εξ’ αποστάσεως ιατρικής παρακολούθησης των ατόμων που παρακολουθούν την υγεία τους και να ενημερώνονται μέσω του διαδικτύου (με χρήση υπολογιστή η κινητού τηλεφώνου μέσω ενός απλού φυλλομετρητή (browser)), σε πραγματικό χρόνο για τις μετρήσεις που πραγματοποιούν τα άτομα αυτά καθώς και παρουσίαση του ιστορικού των μετρήσεων που έχουν γίνει με δυνατότητα αναλύσεων και γραφημάτων.
• Να ασκήσουν προληπτική ιατρική και φροντίδα μέσω της πλατφόρμας μέσω της συχνής παρακολούθησης των ιατρικών δεδομένων των χρηστών άμεσα μέσω του διαδικτύου και χωρίς την ανάγκη μετακίνησης και μέσω της δυνατότητας τους να έχουν μια εποπτική εικόνα του ιστορικού της υγείας των ατόμων που παρακολουθούν.
• Να έχουν άμεση ενημέρωση με λήψη alerts (emails, SMS) και άρα γρήγορη ανταπόκριση σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών σε διάφορα σημεία της περιοχής.
• Να έχουν δυνατότητα εξαγωγής δυναμικών στατιστικών στοιχείων της πορείας της υγείας/φυσικής κατάστασης των χρηστών του συστήματος και εκτύπωση αυτών των στατιστικών στοιχείων επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση τυχόν προβλήματος υγείας.
|
|
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Dim — 2 Μαΐου, 2010 @ 1:43 μμ
Δεν υπάρχει αμφιβολία για τα οφέλη της τηλεϊατρικής.
Η πρόταση χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι η «έξυπνη κάρτα» η απαραίτητη προϋπόθεση αλλά η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας.
κάποιοι Δήμοι έχουν προσπαθήσει να κάνουν κάτι μέσα από τις υπηρεσίες «Φροντίδα στο Σπίτι» αλλά δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα αυτών των έργων. Από πλευράς Δημοσίου – ΕΣΥ, δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάτι.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι τα οφέλη για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις θα είναι σημαντικά ενώ το ΕΣΥ θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Τα οφέλη είναι πολλά και το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει την πρόταση προσεκτικά.
Μπορεί και να υπάρχουν ήδη δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση που να είναι σε εξέλιξη. Ας μας ενημερώσει κάποιος αρμόδιος από το Υπουργείο Υγείας.
Σχόλιο από kga — 2 Μαΐου, 2010 @ 11:04 μμ
Η πρόταση είναι συνδυασμός τηλειατρικής και ιατρικού ιστορικού. Από την στιγμή ποθ θα υπάρχει το EHR-electronic health reoord, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Σε πολλούς δήμους λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης έχει σταματήσει ή ατονήσει η «Φροντίδα στο Σπίτι» που είναι πολύ σημαντική για μοναχικά, ηλικιωμένα ή άλλα άτομα με χρόνια προβλήματα.
Οσο για το άν η Φροντίδα στο Σπίτι τηρούσε ανά δήμο στατιστικά η άλλα στοιχεία, για την αναγωγή τους σε επίπεδο νομαρχίας/χώρας δεν έχει γίνει γνωστό.