Εθνικό Σύστημα Προμηθειών ΕΣΥ
Απριλίου 13, 2010
Επειδή δουλεύω στο Νοσοκομείο της Ξάνθης ως προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής και Οργάνωσης και ταυτόχρονα είμαι ορισμένο μέλος της Επιτροπής Ενστάσεων του Νοσοκομείου για πολλά χρόνια και έχω ασχολήθεί τόσο με την Μηχανογράφηση όσο και με τις προμήθειες το συμπέρασμα που έχω καταλήξει για το τι χρειάζεται εκτός από την πολιτική βούληση για να σταματήσει η τεράστια σπατάλη στο χώρο των προμηθειών της υγείας είναι το εξής:
1. Το σημαντικότερο είναι η κωδικοποίηση όλου του υγειονομικού υλικού ώστε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας να μιλάνε την ίδια γλώσσα όσον αφορά τα υλικά, κάτι που σήμερα εκκλείπει και δεν μπορούν επουδενί να γίνουν κεντρικές προμήθειες.
2. Από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι κωδικοποιήσεις είναι πανεύκολο να φτιαχτεί ένα εθνικό σύστημα προμηθειών. Θα ζητούνται από κάθε Νοσοκομείο οι ανάγκες ανά κωδικό είδους ηλεκτρονικά και θα μαζεύεται το σύνολο των υλικών όλων των Νοσοκομείων στην κεντρική βάση του Υπουργείου, όπου θα υπάρχουν επιτροπές οι οποίες θα κάνουν τις εξής δύο εργασίες: Πρώτον θα είναι υπέυθυνες ώστε να βγαίνουν τεχνικές προδιαγραφές ανά υλικό με ευρωπαικά standards ώστε να μην έχουμε φωτογραφικές διατάξεις και θα δημοσιοποιούνται φυσικά στο διαδίκτυο για έλεγχο τους και θα επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και επίσης θα βγάζουν την πρότυπη τμή ανά είδος υποχρεωτικά λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές που προμηθεύεται τα ίδια είδη ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και τις πέντε φτηνότερες χώρες της Ε.Ε. Επίσης ηλεκτρονικά θα ελέγχεται η κατανάλωση ανά Νοσοκομείο και θα μπορούν να γίνουν σαφείς συγκρίσεις ώστε να εντοπιστούν τα Νοσοκομεία που σπαταλούν υλικά πλέον και κατά τη χρήση τους. Οι οικονομίες κλίμακας που μπορούν να επιτευχθούν είναι τεράστιες όπως επίσης τεράστια η εξοικονόμιση των πόρων από τη μείωση των πρότυπων τιμών, αλλά και την απαλοιφή από τις προδιαγραφές των φωτογραφικών διατάξεων, αλλά και των έλεγχο των αποθεμάτων. Επίσης επειδή όλα θα είναι δημοσιοποιημένα στο διαδίκτυο επιτυγχάνεται μέγιστη διαφάνεια.
Το κομμάτι των κωδικοποίησεων είναι μάλιστα νομοθετημένο εδώ και χρόνια και δεν έγινε ποτέ δυστυχώς. Όλοι βλέπουμε άρα ότι είναι κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης και διάθεση να γίνουν τα αυτονόητα. Η εφαρμογή των παραπάνω όπως και ο καθένας μπορεί να καταλάβει είναι πολύ εύκολη.
Η χώρα στην πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα
|
|
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από sioutis — 13 Απριλίου, 2010 @ 3:15 μμ
Καλή ιδέα η εφαρμογή της κωδικοποίησης. Ας γίνει επιτέλους.
Ακόμα πιό καλή ιδέα είναι η εφαρμογή του άγγραφου νόμου της αγοράς,
….οτι όποιος πληρώνει μετρητά πετυχαίνει καλλίτερες τιμές.
Ας μην ψάχνουμε λοιπόν αλλού για τις υπερτιμολογήσεις.
Σχόλιο από Dim — 20 Απριλίου, 2010 @ 6:18 μμ
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κωδικοποίηση του υγειονομικού υλικού σε κάποια χώρα της ΕΕ και δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.
ας μην δαιμονοποιηούμε τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας να κάνει κάτι διότι μέχρι τώρα το έργου που έχει να επιδείξει είναι ένα μεγάλο μηδενινό!
Πράγματι, δεν μπορώ δω που είναι η «τεχνική» δυσκολία ώστε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα. Στηυν Κύπρο είναι έτοιμο και σε λειτουργία. Τι εμποδίζει τα Νοσοκομεία να το χρησιμοποιήσουν?
Σχόλιο από tsipcorn — 21 Απριλίου, 2010 @ 12:10 μμ
Δεν υπάρχει καμία απολύτως τεχνική δυσκολία και το κόστος υλοποίησης θα είναι πολύ μικρό αλλά και την κωδικοποίηση μπορεί να την κάνει ο ΕΛΟΤ, μέχρι και να ανατεθεί σε μία ιδιωτική εταιρία με πολύ μικρό κόστος. Για το θέμα των επιτροπών προδιαγραφών, αλλά και ορισμού της πρότυπης τιμής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΕΠΥ για τις προδιαγραφές, και το Παρατηρητήριο Τιμών για τον ορισμό την πρότυπης τιμής. Το πρόβλημα είναι ότι η εξοικονόμηση που πετυχαίνει η πρόταση μου είναι της τάξεως των δις Ευρώ και οι αντιδράσεις από τα συμφέροντα που λυμαίνονται χρόνια το χώρο της Υγείας θα είναι αντίστοιχα, και το βλέπω δύσκολο να περνάει…
Σχόλιο από ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ — 21 Απριλίου, 2010 @ 12:55 μμ
Οι κωδικοποιήσεις υπάρχουν ήδη διαθέσιμες στα Ελληνικά. Ρίξτε μία ματιά στο http://registry.ekevyl.gr/
Η μετάφραση έχει γίνει στα πλαίσια του έργου http://www.medcode.gr/
Σχόλιο από tsipcorn — 21 Απριλίου, 2010 @ 6:33 μμ
Είναι κωδικοποιήσεις όλου του υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα Νοσοκομομεία? Γνωρίζεις φίλε μου? Υπάρχει νόμος από το 2001 και για την κωδικοποίηση, αλλά και για τις ομάδες τεχνικών προδιαγραφών, μόνο ο ορισμός της πρότυπης τιμής είναι η καινοτομία, αλλά και η πρακτική και πραγματική εφαρμογή των νόμων επιτέλους.
Σχόλιο από ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ — 21 Απριλίου, 2010 @ 11:23 μμ
Δε γνωρίζω κατά πόσο χρησιμοποιείται το μητρώο αυτό. Απλά γνώριζα την ύπαρξή του επειδή έχω ασχοληθεί με τις άλλες κωδικοποιήσεις νόσων και διαγνώσεων.
Δυστυχώς όμως οι κωδικοποιήσεις αυτές δε διατίθενται στο κοινό γιατί όπως επικοινώνησα με το Υπουργείο Υγείας υπάρχουν ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σχόλιο από Dim — 22 Απριλίου, 2010 @ 11:07 πμ
Είμαι περίεργος να δω την ολοκληρωμένη απάντηση από το Υπ. Υγείας για τα πνευματικά δικαιώματα. Μου φαίνεται περίεργο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να έχει κάνει μια κωδικοποίηση και να μην επιτρέπει τη χρήση της.
Σχόλιο από Panagiota — 22 Απριλίου, 2010 @ 5:04 μμ
Για τη μείωση του κόστους των προμηθειών στο χώρο της Υγείας, θα πρέπει να γίνεται σωστός προγραμματισμός από τα Νοσοκομεία ώστε να αποφεύγονται οι προμήθειες με το σύστημα των μικροδαπαπανών.
Σχόλιο από tsipcorn — 6 Μαΐου, 2010 @ 10:43 πμ
Αυτό το θέμα Παναγιώτα το λύνει η παραπάνω πρόταση με έλεγχο της κατανάλωσης.
Σχόλιο από ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ — 9 Μαΐου, 2010 @ 5:18 μμ
Από ότι βλέπω δημοσιεύτηκαν οι επίμαχες κωδικοποιήσεις http://www.medcode.gr/
Δε ξέρω αν κάποιος από το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί το φόρουμ, πάντως η δημοσίευσή τους νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά!
Σχόλιο από χρήστης — 10 Μαΐου, 2010 @ 2:19 μμ
Υπάρχει εφαρμογή ηλεκτρονικών προμηθειών στην Υγεία η οποία έχει εγκατασταθεί στην 4η Υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης και η οποία εμπεριέχει τη κωδικοποίηση GMDN. Ας αξιοποιηθεί άμεσα.
Σχόλιο από tsipcorn — 11 Μαΐου, 2010 @ 7:59 πμ
Οι χρήστες των προμηθειών μας έγραψαν 9 σελίδες παρατηρήσεις για την εφαρμογή αυτή, τις οποίες θα αποστείλλουν στη ΔΥΠΕ. Έχει πολλά προβλήματα, όπως και το βασικότερο που δεν προβλέφτηκε, είναι η διασύνδεση με τα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων της Περιφέρειας, μιας και είναι σχεδόν αδύνατο και αντιπαραγωγικό και κουτό, οι χρήστες να κάνουν την ίδια δουλειά εις διπλούν, σε δύο διαφορετικά προγράμματα. Έχει γίνει λίγο πρόχειρα αυτό το εγχείρημα, αλλά εδώ είμαστε γρήγορα να αποκατασταθούν τα προβλήματα…
Σχόλιο από χρήστης — 11 Μαΐου, 2010 @ 4:10 μμ
Σωστά , ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι και το μοναδικό σε λειτουργία σύστημα προμηθειών της χώρας μας. Αλλά καλό είναί να πούμε ότι αυτό που λέγεται στην συγκεκριμένη πρόταση είναι ακριβώς αυτό που υλοποιείται από το σύστημα της 4ης ΥΠΕ αν κατάλαβα καλά.
Σε πρόσφατη παρουσίαση του συστήματος στον Lars-Johan Froyland στα πλαίσια του προγράμματος Peppol (http://www.peppol.eu) η ιδέα της χρήσης ενός ενιαίου καταλόγου για την pre-award φάση χαρακτηρίστηκε ώς πρωτοποριακή και εκδήλωσε ενδιαφέρον και για το σύστημα προμηθειών των Σκανδιναβικών χωρών. Τελος για την διαλειτουργικότητα με ΟΠΣΥ αυτό είναι σίγουρα ένα σημαντικό τεχνικό θέμα που μπορούμε να λύσουμε όλοι μαζι θετοντας κάποιες απλές και ουσιαστικές προδιαγραφές . Ως γνωστόν είμαστε απο την μπάντα των «ανοικτών συστημάτων»¨και όχι των κλειστών προδιαγραφών. Οι παρατηρήσεις είναι παντοτε ευπρόσδεκτες καθώς με αυτές μόνο και με την ενεργή χρήση των χρηστών μπορεί να υπάρξει καλό λογισμικο .
Για τις παρατηρήσεις
Σχόλιο από Γιώργος Θάνος — 20 Μαΐου, 2010 @ 5:31 μμ
Συγχαρητήρια για την πρόταση. Αποκαλύπτει ένα κενό στο σύστημα που πρέπει να καλυφθεί.