καινοτομία.gr
Ιανουαρίου 18, 2010
Φανταστείτε μία ιστοσελίδα που να περιέχει “τρελές” ή περίεργες προτάσεις, για την καλυτέρευση της ζωής μας. Προτάσεις που να αφορούν τις πόλεις που ζούμε, καινοτόμες κατασκευές και υπηρεσίες, κ.α. Το opengov έκανε την αρχή αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως στον κατασκευαστικό και των δημοσίων έργων, την πράσινη ανάπτυξη, κλπ Η πρότασή μου αφορά τη δημιουργία μίας ιστοσελίδας, για την προβολή αρχικά προτάσεων, μελετών και ιδεών καινοτόμων για το δημόσιο συμφέρον, αλλά και υλοποιήσιμων ως δημόσιο έργο. Ιδιαίτερα εκεί μπορούν να προβάλλονται διπλωματικές και πτυχιακές εργασίες φοιτητών, μεταπτυχιακών και διδιακτορικών, μελέτες ινστιτούτων αλλά ίσως και επιχειρήσεων (σε δεύτερο επίπεδο). Με αυτόν τον τρόπο, |
|
7 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Συμεών Παπαδόπουλος — 18 Ιανουαρίου, 2010 @ 9:00 μμ
Φίλε Κώστα.
Η πρόταση σου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Η καινοτομία αποτελεί βασική προϋπόθεση για οικονομική, αλλά και κοινωνική ανάπτυξη.
Καθότι με ενδιαφέρει και εμένα το θέμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας με βάση την καινοτομία, είχα καταθέσει μια πρόταση σε σχέση με την χρηματοδότηση προτάσεων υψηλής τεχνολογίας:
http://labs.opengov.gr/2010/01/18/1501
Νομίζω ότι θα μπορούσε κάλιστα να συνδυαστεί με τη δική σου πρόταση.
Σχόλιο από Evangelos — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:11 πμ
Συμεών εγώ αντίθετα διαφωνώ με την δημοσίευση ιδεών επιχειρήσεων ή προϊόντων…
Οι ιδέες και δη οι πραγματικές καινοτομίες οι πατέντες δηλαδή, πρώτα κατοχυρώνονται και μετά δημοσιεύονται… Αν συμβεί το αντίθετο τότε χάνουμε το δικαίωμα της κατοχύρωσης ανεπίστρεπτη και κατά συνέπεια το πιθανό εθνικό ή διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κάνουμε δώρο τις ιδέες μας σε όλους τους άλλους Γερμανούς, Άγγλους, Γάλλους κτλ…
Η δημοσίευση καινοτόμου εργασίας σε επιστημονικό περιοδικό ισοδυναμεί με πλήρη απώλεια του δικαιώματος κατοχύρωσης (εθνικού και διεθνούς) και κατά συνέπεια εκμετάλλευσης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που απορρέει από την καινοτομία.
Όταν σαν Ελλάδα έχουμε 15 τριαδικές πατέντες τον χρόνο ενώ χώρες όπως η Φιλανδία έχει 400… έχοντας τον μισό πληθυσμό από εμάς… και το 70% του ΑΕΠ…
Οι Φινλανδοί για κάθε 1δις επένδυσης στην ΕΤΑ παράγουν 57 πατέντες ενώ εμείς 8,8…
Υπάρχει ολόκληρη μελέτη/πρόταση που έχω εκπονήσει για αυτήν την ιστορία…
Οι ιδέες δεν μπορούν να αξιολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια ή από ομάδες καθηγητών… μόνο με το επιχειρηματικό ένστικτο μπορείς να αξιολογήσεις μια ιδέα.
Χρηματοδοτήσεις με επιτροπές είναι ότι χειρότερο… αυτός που αξιολογεί πρέπει να συμμετέχει (με ποσοστά) σε αυτόν που αξιολόγησε θετικά και να πονά μαζί του χωρίς καμία δυνατότητα κέρδους μέχρι την επιτυχία της δράσης… έτσι ώστε αν έκανε λάθος να το πληρώνει στο τέλος μαζί του… αλλά αν είχε δίκιο να κερδίζει και αυτός…
Διαβάστε την παρουσίαση στο blog μου.
http://antagonistikotita.blogspot.com/
Η παρουσίαση είναι μόνο ένα μικρό μέρος της όλης μελέτης που αριθμεί 48 σελίδες όποιος θέλει να του την στείλω ας μου στείλει email στο lakis@motionfx.gr
Σχόλιο από Κώστας Γεωργίου — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:57 πμ
Η αρχική μου σκέψη ήταν για τη δημοσιοποίηση ιδεών, μελετών, εργασιών κυρίως από αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς που αφορούν κατασκευές και παρεμβάσεις ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Δηλαδή θα μπορύσε να υπάρχει μία μελέτη (τεκμηριωμένη) που να λέει «Ας πεζοδρομήσουμε όλο το κέντρο της Αθήνας» ή «Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης» ή «Ας φυτέψουμε δέντρα στην ταράτσα μας». Ή ας υλοποιήσουμε κάποια ιδέα από το http://www.thefuntheory.com/ (ιδιαίτερα αυτή με το πιάνο). Οι προτάσεις αυτές επειδή θα είναι κυρίως τοπικιστικές και κατασκευαστικές δε νομίζω να υπάρχει και θέμα αντιγραφής ή πατέντας.
Σε αυτή τη σελίδα θα μπορούσαν να υπάρχουν επίσης και καλλιτεχνικής φύσεως δημιουργίες, πχ έργα τέχνης, γλυπτά, κλπ για την ωραιοποίηση των δρόμων, πλατείων και γειτονιών. Η Βαρκελώνη σε κάθε γειτονιά έχει και ένα έργο τέχνης, γιατί όχι και εμείς??
Όσον αφορά τις επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία ίσως αν στηθεί ένα site με το μοντέλο κοινωνικής δικτύωσης- αγορά εργασίας όπου εν δυνάμει νέοι επιστήμονες με καποια καινοτόμα ιδές θα αναζητούν και θα έρχονται σε επαφή με άλλους για την υλοποίησή τους. Αν θες να το φτιάξουμε εμείς (να μια καινοτομία) στείλε μου email στο georgiuk@gmail.com :-). Δεν αστειεύομαι.
Σχόλιο από Κώστας Γεωργίου — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:29 πμ
Βαγγέλη πραγματικά η παρουσίασή σου είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική. Βασικά ξέρεις ότι το πράγμα δεν δουελεύει, φαντάζεσαι περίπου ότι κάποιοι άσχετοι και χωρίς έμπνευση διαχειρίζονται κάποια λεφτά αλλά είναι κάτι που δε φαίνεται. Παγματικά πολύ καλή.
Πάντως η επένδυση στην τεχνολογία είναι η πιο εύκολη επένδυση, καθώς από μία καλή ιδέα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κολοσσός. Επίσης χρειάζεται λιγότερο μπάτζετ σε σχέση με άλλους τομείς.
Σχόλιο από Evangelos — 19 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:21 πμ
Όταν λες «δεν φαίνεται» μιλάς μάλλον για το αν φαίνεται αυτό στην παρουσίαση;
Σου στέλνω την μελέτη για να έχεις μια πιο σφαιρική άποψη… όπως καταλαβαίνεις είμαι αρκετά δηκτικός αλλά δεν θέλω να προσάψω κατηγορίες άμεσα μιας και ο στόχος μου είναι να αλλάξουμε κάτι και όχι να τσακωθούμε…
Στην μελέτη μου έχω προτάσεις, που έχουν βελτιωθεί κάπως μετά την διαβούλευση που έχω κάνει με διάφορους εμπλεκόμενους, που έχουν ελάχιστο κόστος σε σχέση με την απόδοση της δράσης… το δύσκολο είναι το πώς θα το επικοινωνήσεις με τους αρμόδιους τώρα που όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν…
Το opengov.gr δεν έχει αυτή την στόχευση έτσι νομίζω πως δεν μπορώ να καταθέσω τις προτάσεις μου μέσω και αυτής της διαδικασίας… ο κ. Πανάρετος αν μας διαβάζει ή κάποιος σύμβουλος του μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή…
Νομίζω πως τελικά θα τα καταφέρω όμως…
Σχόλιο από μακης — 25 Μαΐου, 2010 @ 7:49 μμ
πως κατοχυρωνεις μια (πατεντα)χρειαζετε καποιες προυποθεσεις?ποιες ειναι αυτες?
Σχόλιο από stavros karras — 11 Ιουνίου, 2010 @ 8:10 μμ
Pos ginetai na diasfaliso mia idea pou exo protou tin doso se etairia?
pou apefthinomai kai ti kostos tha mborouse na exei i katoxirosi i diasfalisi tis ideas mou?
efxaristo,
stavros karras