Χρηματοδότηση Επιχειρηματικών Προτάσεων Υψηλής Τεχνολογίας



Ιανουαρίου 18, 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Πολλές έξυπνες ιδέες και υπάρχουσα τεχνογνωσία μένουν αναξιοποίητες, καθώς δεν διατίθενται κεφάλαια για την υλοποίησή τους. Οι μόνες πηγές χρηματοδότησης έρευνας και ανάπτυξης έχουν συνήθως τη μορφή κατάθεσης ερευνητικών προτάσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στη Γ.Γ.Ε.Τ., καθώς και σε κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Η πλειονότητα όμως των διαθέσιμων σχημάτων χρηματοδότησης είναι ανελαστική καθώς:
(α) προκυρήσσονται σε πολύ περιορισμένα χρονικά παράθυρα
(β) προ-απαιτούν τη συμμετοχή κάποιου αριθμού οργανισμών υπό μορφή κοινοπραξίας ή δικτύου συνεργασίας
(γ) περιορίζουν θεματικά τις προτάσεις.
Το αποτέλεσμα είναι η έρευνα και η ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας να καθοδηγούνται από τις πολιτικές αποφάσεις των σχετικών φορέων χρηματοδότησης και να μην ενθαρρύνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς και η εμπορική αξιοποίηση των σχετικών αποτελεσμάτων.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Προτείνεται η συνεχής διάθεση κεφαλαίων υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου (Venture Capital) μέσα από το opengov.gr ή από το δικτυακό τόπο του ΥΠΑΝ με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες σε ιδιώτες/επιχειρήσεις/οργανισμούς που θέλουν να υλοποιήσουν επιχειρηματικές ιδέες υψηλής τεχνολογίας. Η διαδικασία υποβολής πρότασης θα πρέπει να είναι απλή και να συνίσταται στην υποβολή concept πρότασης με τα εξής στοιχεία: 1. Ιδέα, 2. Επιχειρηματική Βιωσιμότητα, 3. Τεχνική Υλοποίηση, 4. Σύντομο οικονομικό πλάνο.
Στη συνέχεια, ένα σύνολο επιλεγμένων προτάσεων θα καλούνται για πιο αναλυτική παρουσίαση. Για την επιλογή των προτάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν: φορείς του ΥΠΑΝ, ανεξάρτητοι κριτές (π.χ. καθηγητές πανεπιστημίων, διοικητικά στελέχη εταιριών, κλπ.), καθώς και οι απόωεις της κοινής γνώμης (καθώς η όλη διαδικασία θα εκτελείται δημόσια).
Το project μπορεί να ονομασθεί Εθνική Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων (εκτός από την παροχή κεφαλαίων, μπορεί να παρέχονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και υποδομές).

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού