ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ



Ιανουαρίου 28, 2012

-Αντιμετωπιζόμενο Πρόβλημα: Έλλειψη καταγραφής στοιχείων αναλώσεων και ιατρικών δεδομένων χειρουργείων, μη συσχέτιση χειρουργού με ασθενή, μη λογοδοσία προς ασθενείς για πορεία προγραμματισμού χειρουργείων
-Πλεονεκτήματα Δράσης: Έλεγχος και ορθή διαχείριση χειρουργείων, μείωση κόστους, καταγραφή ιατρικών δεδομένων χειρουργείων, λογοδοσία προς ασθενείς,άμεση ενημέρωση ασθενούς για χρονοπρογραμματισμό επέμβασής του, αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση επειγόντων χειρουργικών περιστατικών, σύνδεση με ηλεκτρονικό φάκελο υγείας ασθενούς

Με την παρούσα πρόταση θα είναι εφικτός ο προγραμματισμός, ο έλεγχος, η παρακολούθηση, η καταγραφή χρησιμοποιούμενων υλικών και στοιχείων του εκάστοτε χειρουργείου, η έκδοση στατιστικών στοιχείων των χειρουργείων, η παραγωγή δεικτών υγείας, η άμεση ενημέρωση του πολίτη για τον χρονοπρογραμματισμό της επέμβασής του, αλλά και οι λόγοι πιθανής αναβολής της, η διαφάνεια στη διαχείριση των επειγουσών ή μη επεμβάσεων και ο έλεγχος του κόστους των επεμβάσεων. Μέσω του διαδικτύου και κατάλληλης πιστοποίησης, θα μπορεί επίσης να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να ενημερώνεται για το χρονοπρογραμματισμό της επέμβασής του, για προεγχειρητικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει, αλλά και για ενέργειές του κατά τη προσέλευσή του στη μονάδα υγείας. Επίσης, μέσω του χρονοπρογραμματισμού των χειρουργείων θα είναι εφικτή η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών κατά τις εφημερίες ή/και μη των μονάδων.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

,

Πρέπει να συνδεθείτε για να βαθμολογήσετε!

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Νίκος Ανεμοδουράς — 18 Απριλίου, 2012 @ 5:56 μμ

    Έχω τη γνώμη ότι η βελτίωση παροχής υγείας περνά απαραίτητα μέσα από τον έλεγχο της παρεχόμενης ποιότητας των υπηρεσιών.
    Σήμερα πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε κανένα νοσοκομείο της Ελλάδας και ιδιαίτερα με βάση την evidence based medicine.
    Στο χειρουργείο τώρα: καταγραφή στοιχείων αναλώσεων υπάρχει σε όλα τα χειρουργεία απλά και μόνο επειδή είναι αναλώσιμα, όμως δεν είναι καταχωρημένα σε κάποια βάση δεδομένων (DB), ώστε να μπορούν να αναλυθούν και ανάλογα να συσχετισθούν.
    Βέβαια δεν φτάνει η καταγραφή και μόνο να βελτιώσει την κατάσταση, χρειάζεται έλεγχος όλων των παραγόντων που έχουν σχέση με αυτό που λέμε χειρουργείο. Εννοώ όλο το προσωπικό του χειρουργείου, ιατρικό ή νοσηλευτικό. Πάλι δεν θα ήταν αρκετό, τουλάχιστον στην Ελλάδα όπου δεν έχουμε ακόμη κατασταλάξει με τον τρόπο προμηθειας των υλικών.
    Μιας και μιλάμε όμως για αποτελεσματική άμεση ενημέρωση ασθενούς, συσχέτιση χειρουργού με ασθενή και διαφανή διαχείριση, αυτό που θεωρώ απαραίτητο στα χειρουργεία είναι μια δεύτερη καταγραφή με την οποία δεν μπορεί να τεθεί καμία αμφισβήτηση, είναι η καταγραφή του ίδιου του χειρουργείου με video. Που και γιατί χρησιμοποιήθηκε κάτι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Κάτι τέτοιο έχει και μια άλλη σπουδαιότερη σημασία που είναι η δυνατότητα επανέλεγχου του χειρουργείου σε περίπτωση επιπλοκών.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού