Ηλεκτρονική Βεβαίωση Στρατολογικής Κατάστασης



Ιανουαρίου 26, 2012

Για τους άρρενες Έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών, η έναρξη μισθωτής εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς πρόσληψης του Δημοσίου, η έκδοση διαβατηρίου, ακόμα και η έναρξη προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών εξαρτάται άμεσα από τη χορήγηση Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης είτε με τη μορφή βεβαίωσης εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων είτε με τη μορφή βεβαίωσης αναβολής στράτευσης. Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες έχουν ίσως ιδία εμπειρία από την δυσλειτουργική συναλλαγή με τον Ελληνικό Στρατό με τις περιορισμένες ώρες εξυπηρέτησης του κοινού, τη γραφειοκρατεία του ΥΠΕΘΑ ή ακόμα και την ανάγκη εξυπηρέτησης από Στρατολογικά Γραφεία της επαρχίας. Πρόκειται για χαμένες εργατοώρες, ουρές αναμονής, και συχνά αναίτιες εξορμήσεις στην περιφέρεια.

Όσοι έχουν περάσει από το Σώμα Έρευνας-Πληροφορικής ή/και το ΚΕΠΥΕΣ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας θα γνωρίζουν πως στην πραγματικότητα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ένα αρτιότατο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης προσωπικού, με φιλική διεπαφή μέσω σχετικής ιστοσελίδας στο εσωτερικό δίκτυο (intranet), γρήγορη αναζήτηση με διάφορα κριτήρια, και σε γενικές γραμμές τακτική ενημέρωση των στοιχείων του ενεργού και έφεδρου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Πολλές μονάδες διαθέτουν Γραφεία Έρευνας-Πληροφορικής με στελέχη και κληρωτούς που χρησιμοποιούν το σύστημα αυτό σε καθημερινή μάλιστα βάση για τις ανάγκες των κατά τόπους υπηρεσιών και στρατολογικών γραφείων. Το ζήτημα έγκειται στην αποκλειστική προσβασιμότητα του εν λόγω συστήματος.

Πιστεύω πως το Κέντρο Πληροφορικής Υποστήριξης Ελληνικού Στρατού (ΚΕΠΥΕΣ) διαθέτει επάξια μόνιμα στελέχη και κληρωτούς, ώστε να υλοποιήσουν μια στοιχειώδη διεπαφή προσβάσιμη από το διαδίκτυο για την παροχή ηλεκτρονικών βεβαιώσεων στρατολογικής κατάστασης. Δημόσιοι άλλα ενδεχομένως και ιδιωτικοί φορείς θα μπορούσαν να εγγραφούν στις υπηρεσίες του ΚΕΥΠΕΣ αποκτώντας έτσι κωδικό χρήσης, ενδεχομένως και με ένα μικρό αντίτιμο όπως στον Τειρεσία, και να αιτούν τέτοιες βεβαιώσεις, όποτε ο πολίτης τους παρέχει την εξουσιοδότητηση να αναζητήσουν τα στοιχεία της στρατολογικής του κατάστασης. Πρόκειται για υλοποίηση που δεν περιλαμβάνει κανένα επιπλέον κόστος για το ΥΠΕΘΑ, καθότι το ΚΕΠΥΕΣ οργανώνει τέτοια έργα βασιζόμενο σε ίδιες δυνάμεις, ενώ έχει συχνά στη διάθεσή του και ικανότατους οπλίτες Έρευνας-Πληροφορικής με σχετική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ή σπουδές στο αντικείμενο. Ο χρόνος υλοποίησης μιας τέτοιας online υπηρεσίας δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει μερικούς μήνες δουλειάς.

Θα ήταν ευχής έργον τα στελέχη του ΥΠΕΘΑ να κατανοήσουν αυτήν την ανάγκη, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες και σώζοντας έτσι εκατοντάδες χαμένες εργατοώρες για τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

, , ,

Πρέπει να συνδεθείτε για να βαθμολογήσετε!

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από panton66 — 30 Ιανουαρίου, 2012 @ 5:31 μμ

    Παρότι υπάρχει αυτεπάγγελτη αναζήτηση σε πολλές περιπτώσεις είναι χρονοβόρα λόγω εγγραφής κατάλληλου διαβιβαστικού, αποστολή με fax, έκδοση και επιστροφή με FAX, με πολλές δυσλειτουργίες σε πολλές υπηρεσίες που έχουν ένα ή περισσότερα FAX που τα διαχειρίζονται πολλά άτομα. Όλες οι ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & το ΑΣΕΠ με κατάλληλους κωδικούς και κρυπτογράφηση να μπαίνουν αυτόματα μέσω διαδικτύου στο σύστημα της Στρατολογίας και να το εκδίδουν άμεσα. Το ίδιο να γίνει για όλα τα αυτεπάγγελτα δικαιολογητικά

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού