Ηλεκτρονικές συναλλαγές



Οκτωβρίου 29, 2011

Η φοροδιαφυγή είναι στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μάστιγα και η οποία δημιουργεί το σοβαρότερα πρόβλημα στις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Υπάρχει ένας τρόπος για να μειωθεί, ακόμη και να μηδενιστεί, αν όλοι στις συναλλαγές μας χρησιμοποιούσαμε ηλεκτρονικές κάρτες.
Όμως, κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται σήμερα οι κάρτες, είναι τελείως απαράδεκτος και η εκμετάλλευση από τις ιδιωτικές τράπεζες ζει και βασιλεύει.
Δεν είμαι ειδήμων στα λογιστικά, ούτε στα θέματα μηχανογράφησης, αλλά σκέπτομαι ότι αν υπήρχε η δυνατότητα να εκδοθεί από μία κάρτα σε κάθε έλληνα, από την Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια να καταργούσαμε όλα τα χαρτονομίσματα και οι πληρωμές να γινόντουσαν αναγκαστικά μέσω αυτής της κάρτας, θα λύναμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και όχι μόνο.
Σκεφτόμουν λοιπόν, ότι αν καταργούσαμε μόνο τα χαρτονομίσματα, για να έχουμε την ευχέρεια να πηγαίνουμε στις λαϊκές και στα περίπτερα για μικροαγορές, αλλά όταν θα πηγαίναμε στον γιατρό, τον δικηγόρο, τον συμβολαιογράφο, τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, και γενικά όλες μας τις συναλλαγές, θα ήμασταν αναγκασμένοι να τις κάνουμε μέσω της κάρτας αυτής.
Με τον τρόπο αυτό, όλες οι συναλλαγές θα γινόντουσαν με πλήρη διαφάνεια και με σύνδεση ON LINE, το κράτος θα έπαιρνε αυτομάτως τους φόρους που του αναλογούν, χωρίς να χρειάζεται άλλους μηχανισμούς για την είσπραξή τους.
Θα μου πείτε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να γίνει πράξη μια τέτοια πρόταση.
Φανταστείτε όμως αντίστοιχα, το όφελος που θα είχε το κράτος απ’ αυτή τη διαδικασία:
Τέρμα τα φακελάκια και οι αδήλωτες πληρωμές στους γιατρούς.
Τέρμα οι αδήλωτες εισπράξεις απ’ όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν.
Τέρμα οι ληστείες στις τράπεζες, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον χαρτονομίσματα για να κλέψουν.
Τέρμα οι ληστείες σε ανύποπτους και ανυπεράσπιστους πολίτες των οποίων την κάρτα, αν την κλέψουν οι κακοποιοί, δεν θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν γιατί ή θα αυτοκαταργείται η θα βοηθάει στην σύλληψη των κακοποιών.
Τέρμα η χλιδάτη διαβίωση των κακοποιών που έχουν διαπράξει ένα έγκλημα αρπάζοντας εκατομμύρια Ευρώ σε χαρτονομίσματα, μετά από απαγωγή ή ληστεία.
Τι θα έκανε σήμερα ο Παλαιοκώστας, αν γινόταν αυτό? Θα αναγκαζόταν εκ των πραγμάτων να παραδοθεί, γιατί δεν θα είχε πλέον χρήματα για να ζήσει.
Όλα λοιπόν θα ήταν στη διαφάνεια και θα λυνόταν και το οικονομικό και το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας καθώς και οι δαπάνες των νοσοκομείων, των δημόσιων Υπηρεσιών και επιχειρήσεων(ΔΕΚΟ) θα γινόταν με τρόπο σωστό χωρίς αρπαγές και διαφθορά.

Χ. Κονταξάκης

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

,


1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από endemos — 2 Φεβρουαρίου, 2012 @ 9:17 μμ

    ή αλλιώς δώσε κίνητρα για χρήση πλαστικου χρήματος.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού