ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ / ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μαρτίου 23, 2011
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας συναντά σημαντικά προβλήματα στην ανάγνωση κειμένου είτε λόγω αναπηριών, είτε λόγω άλλων χαρακτηριστικών, όπως είναι η δυσλεξία, η μεγάλη ηλικία κ.α.
Με την ενσωμάτωση λειτουργιών ανάγνωσης των κειμένων των ιστοτόπων από τον υπολογιστή στον χρήστη, επιτυγχάνεται μία ουσιαστική υποβοήθηση της αλληλεπίδρασης του χρήστη με τον ιστότοπο, ενισχύοντας παράλληλα και σημαντικά τον βαθμό προσβασιμότητας στους ιστοτόπους αυτούς.
Μέσω της τεχνολογίας συνθετικής ομιλίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα υχηλό επίπεδο ποιότητας και φυσικότητας, η ενσωμάτωση λειτουργιών ανάγνωσης των ιστοσελίδων μέσα από τον ίδιο τον ιστότοπο είναι πλέον εφικτή. Παράλληλα, η συγκεκριμένη εργονομία μπορεί να επαυξηθεί περαιτέρω με την ενσωμάτωση ειδικών λειτουργιών υποβοήθησης της πλοήγησης μέσω κατάλληλων συνδυασμών πλήκτρων και χωρίς την απαίτηση πληκτρολογίου, ώστε να υποστηρίζονται πλήρως άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση. Η συγκεκριμένη εργονομία εγκαθίσταται στις ιστοσελίδες του ιστοτόπου χωρίς να απαιτεί τίποτα περισσότερο από τον υπολογιστή του χρήστη.
Τέλος, η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφορία των ιστοτόπων μέσα από εναλλακτικές ή φορητές συσκευές των οποίων η οθόνη δεν επιτρέπει την εύκολη ανάγνωση.
|
|
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Stefanos — 24 Μαρτίου, 2011 @ 3:45 μμ
Η τεχνολογία αυτή είναι (συνήθως) μέρος του λειτουργικού συστήματος(http://en.wikipedia.org/wiki/Screen_readers). Αυτό που μπορεί (και θα “πρεπε) να κάνει η κυβέρνηση είναι να στηρίξει την ελληνοποίηση των φωνημάτων, ώστε να ακούγονται σωστά τα ελληνικά.
Ωστόσο, τι ποσοστό του πληθυσμού αφορά; Μήπως υπάρχουν άλλα θέματα που αφορούν μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού;