Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πρωτόκολλο επικοινωνίας με ERPs, φακέλους ασθενή



Μαρτίου 15, 2011

Το λογισμικό ηλεκτρονικής συνταγογραφίας (http://www.e-syntagografisi.gr/) αλλά και αυτών ιατρικών πράξεων του ΟΠΑΔ (http://www.e-diagnosis.gr/medweb/login.aspx) λειτουργούν ως εφαρμογές web με θετικά και αρνητικά σημεία.

Η αδυναμία διασύνδεσης με υπάρχοντα λογισμικά (ERPs) που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρεία (ιδιωτικά/δημόσια) και η αδυναμία διασύνδεσης με τοπικά συστήματα ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα που υφίσταται και απαιτείται σύντομα η εξεύρεση μιας λύσης.

Μια λύση είναι, παράλληλα με την λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος, να υπάρχει και η δυνατότητα διασύνδεσης με την χρήση πρωτοκόλλου επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφορίας ενός τοπικού λογισμικού ERP/φακέλου ασθενή που υπάρχει σε μια δημόσια/ιδιωτική μονάδα υγείας/ιατρείο με το κεντρικό σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που υπάρχει στο ΗΔΙΚΑ.

H επικοινωνία μπορεί να γίνεται όπως και σήμερα μέσω Internet με το ίδιο https πρωτόκολλο δικτύου, με την χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρήστης χρησιμοποιεί το τοπικό λογισμικό ERP/ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και αυτο το λογισμικό επικοινωνεί μέσω του προτεινόμενου πρωτοκόλλου με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΗΔΙΚΑ. Λαμβάνει στο τέλος το ίδιο ακριβώς pdf αρχειο με την συνταγή το οποίο τυπώνεται και είναι πανομοιότυπο με αυτό που τυπώνεται με την υπάρχουσα ιστοσελίδα ηλεκτρονικής συνταγογραφίας του ΗΔΙΚΑ.

Αυτή η υλοποίηση:
α) Επιτρέπει την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής συνταγογραφίας στα ήδη υπάρχοντα λογισμικά που έχουν νοσοκομεία και ιατρεία και την καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση από τις μονάδες υγείας του έργου που επιτελείται.
β) Μειώνει τις ανάγκες σε εκπαίδευση των χρηστών που ήδη χρησιμοποιούν κάποια εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου.
γ) Μειώνει τις ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ των συστημάτων και σε παροχή υποστήριξης χρηστών από το ΗΔΙΚΑ.
δ) Επιτρέπει την προσαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε μονάδας χωρίς να αλλάζει σε τίποτα το τελικό αποτέλεσμα της συνταγής και της παρακολούθησης της ηλεκτρονικής συνταγογραφίας.
ε) Επιβοηθά την αποδοχή της ηλεκτρονικής συνταντογράφησης από τους χρήστες.

Μπορείτε να δείτε μια σειρά από μηνύματα σε XML του προτεινόμενου πρωτοκόλλου για δημόσια διαβούλευση και σχολιασμό στην ιστοσελίδα: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2552.0.html

24 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ — 15 Μαρτίου, 2011 @ 2:03 μμ

    Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και για τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα λογισμικά που έχουν για διαχείριση του φαρμακείου.

  2. Σχόλιο από Σκάλκος Πέτρος — 17 Μαρτίου, 2011 @ 10:22 μμ

    Άριστη πρωτοβουλία, πολύ καλή ιδέα και – τεχνικά – εύκολα υλοποιήσιμη. Η εταιρία μας με χαρά θα ενσωμάτωνε στο σύστημα proXess μία τέτοιου είδους διασύνδεση

  3. Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ — 18 Μαρτίου, 2011 @ 12:16 πμ

    Μια συνήθη απορία που θα έχει κανείς διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι γιατί να μην χρησιμοποιηθεί το γνωστό πρωτόκολλο Health Level Seven ή HL7 που μπορείτε να δείτε εδώ: htt://www.hl7.org/
    H αλήθεια είναι ότι ήμουν ένα από τα ελάχιστα άτομα που ενδιαφέρθηκαν για το HL7 Hellas όταν δημιουργήθηκε, υπήρξα μέλος του αρχικά και ήμουν και για αρκετά χρόνια στο αμερικάνικο hl7.org. Παρακολουθώ ακόμη την 3η έκδοση που βασιζεται στην XML και ιδιαίτερα τα CDAs. Ώστόσο οι εκδόσεις 2.Χ καλά κρατούν…. Όμως εξακολουθώ να σκέφτομαι τεχνοκρατικά.

    Ένας μύθος που υπάρχει είναι οτι το HL7 εξασφαλίζει την συμβατότητα μεταξύ των λογισμικών. Αυτός είναι μεγάλος μύθος. Το HL7 προσφέρει μια κοινή γλώσσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές λογισμικών και πάνω της να κτίσουν δηλώσεις συμμόρφωσης δηλαδή κοινές συμφωνίες για το πως θα επικοινωνούν τα δεδομένα. Ένα λογισμικό που λέει ότι ακολουθεί πχ το HL7 v2.3 κατά 97% ΔΕΝ θα μπορεί να επικοινωνήσει με ένα λογισμικό που επίσης λέει ότι ακολουθεί το HL7 v2.3. Όμως με βάση το HL7 v2.3 εάν καθίσουν κάτω οι κατασκευαστές λογισμικού και συμφωνήσουν στο τι θα υλοποιήσουν από την v2.3 έκδοση και πως θα το κάνουν αυτό, υπάρχουν ελπίδες επικοινωνίας.

    Με απλά λόγια, η επιλογής μιας έκδοσης, η επιλογή του τι θα υλοποιηθεί από το standard, του πως θα υλοποιηθεί αυτό, ακολουθεί η πιστοποίηση της διαλειτουργικότητας και τότε το σταυρώνουμε να δουλέψει…. Αααα να μην ξεχάσω… Η χρήση του πρωτοκόλλου, των εργαλείων για να φτιαχτούν εφαρμογές και της πιστοποίησης κοστίζει αδρά. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και στα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων η υλοποίηση του HL7 είναι η εξαιρετική εξαίρεση στον κανόνα.

    Σας ζάλισα αλλά γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει το HL7; Η απάντηση είναι μια:
    Ας υποθέσουμε ότι αγοράσεις ένα λογισμικό από ένα προμηθευτή Α σε ένα νοσοκομείο. Έχεις επενδύσει αυτόματα στην αγορά του και στην εκπαίδευση των χρηστών. Όλα σου τα δεδομένα υπάρχουν σε αυτό. Αν σε ένα χρόνο αποφασίσεις ότι θέλεις ένα ακόμη λογισμικό για ένα άλλο τμήμα ή κλινική τότε αυτόματα είσαι δέσμιος του προμηθευτή Α, γιατί αυτός μπορεί να χρεώσει την διασύνδεση με το νέο λογισμικό όσο θέλει. Εάν όμως υπάρχει μια διασύνδεση HL7 στο αρχικό λογισμικό και έχεις στα χέρια σου μια δήλωση συμμόρφωσης τότε μπορείς να βάλεις όποιο λογισμικό θέλεις χωρίς να συμφωνεί απαραίτητα ο πρώτος προμηθευτής σου.

    Έτσι κάθε προμήθεια λογισμικού σε ένα νοσοκομείο πρέπει να βασίζεται σε διασύνδεση με HL7 (κάτι που δεν γίνεται) γιατί έχεις να επικοινωνήσουν λογισμικά διαφορετικών προμηθευτών και δεν θέλουμε να εξαρτώμαστε από κανένα αλλά εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς:
    Το ελληνικό κράτος παρέχει μια διασύνδεση της κεντρικής υπηρεσίας συνταγογράφησης με λογισμικά άλλων κατασκευαστών. Δεν τίθεται θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης στο μέλλον γιατί το ελληνικό κράτος έχει κάθε λόγο να υπάρχουν πολλοί προμηθευτές λογισμικού με διασύνδεση για να υπάρχει ανταγωνισμός και καλύτερες τιμές για τα νοσοκομεία που θα αγοράσουν λογισμικά που θα διασυνδεθούν με την κεντρική υπηρεσία συνταγογράφησης.

    Ταυτόχρονα θέλουμε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να προχωρήσει άμεσα και όχι να περιμένουμε να γίνουν διαγωνισμοί να κατακυρωθούν σε εταιρίες, αυτές να αρχίσουν να επενδύουν σε διασύνδεση HL7, να περιμένουμε να γίνουν οι πιστοποιήσεις και μετά να πούμε ότι βάζουμε ηλεκτρονική συνταγογραφία και στα νοσοκομεία. θα είναι πολύ αργά…. Θέλουμε κάτι ευέλικτο, αποτελεσματικό, που θα δώσει άμεσα αποτελέσματα από την λειτουργία του και δε θα το πληρώσουμε δεκαπλά.

    Θέλουμε άμεσα αποδοχή από τους επαγγελματίες υγείας άρα θέλουμε λύσεις λογισμικού που θα καλύπτουν κάθε ανάγκη πλην της υπάρχουσας εφαρμογής web του ΗΔΙΚΑ και αυτές οι λύσεις δεν πρέπει να κοστίζουν το δεκαπλάσιο χάρις τα «καπέλα» του HL7.

    Προσωπικά, βλέπω το HL7 σε κάποιο δεύτερο στάδιο όταν θα έχουν ωριμάσει τα CDAs και θα πηγαίνουμε για ηλεκτρονικό φάκελο. Όμως δεν θα απογοητευτώ εάν όλα είναι ήδη συμφωνημένα γιατί η μίζα κινεί τα πάντα στην Ελλάδα και τα λεφτά για το HL7 είναι πολλά….

  4. Σχόλιο από χρήστης — 19 Μαρτίου, 2011 @ 8:54 μμ

    Οι δύο προαναφερόμενες εφαρμογές είναι πράγματι μια πολύ καλή ευκαιρία για την ευρύτερη αποδοχή και χρήση του προτύπου με στόχο την ομαλή και με ασφαλή τρόπο διαχρονική διασύνδεση των υπαρχόντων και νέων πληροφοριακών συστημάτων.
    Αναφορικά με τον μύθο θα πρέπει να πούμε ότι η χρήση και εφαρμογή του προτύπου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ μεγάλη. Το HL7 χρησιμοποιείται και αναπτύσσεται για την διαλειτουργικότητα των εφαρμογών και την ανταλλαγή των δεδομένων και όχι για την συμβατότητα των εφαρμογών.

    Η αρχική λογική για την δημιουργία και στην συνέχεια η ύπαρξη και εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο του προτύπου ήταν η τεράστια οικονομία πόρων (χρημάτων και ανθρωπομηνών) που επιτύχανε διότι με την δημιουργία αυτής της κοινής γλώσσας διασύνδεσης περιόριζε τις αλλαγές των πληροφοριακών συστημάτων αλλά και οι δημόσιοι οργανισμοί εξασφάλιζαν την διατήρησημότητα των παραγωγικών πληροφοριακών συστημάτων που έπρεπε όμως να ανταλλάξουν δεδομένα με κάποιο νέο πληροφοριακό σύστημα (κλασικά παραδείγματα, HIS & LIS , HIS & PACS).

    Κάτι όμως πολύ σημαντικό που προσφέρει το HL7 είναι ότι μέσα από την προσπάθεια για χρήση και εφαρμογή του μοντελοποιείται η πληροφορική στην υγεία και δημιουργούνται workflows που στόχο έχουν την αναδιοργάνωση χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών.

    Τώρα αναφορικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την χρήση ή μη του προτύπου HL7 έχω να πω τα εξής:

    Το πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ότι ξεκίνησε απότομα για τους γνωστούς κοινωνικοικονομικούς λόγους . Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για την μετά τον πιλότο παραγωγική λειτουργία του έργου σε Εθνικό Επίπεδο.

    Το έργο είναι εξαιρετικά σύνθετο και έχει υποτιμηθεί από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται.
    Η αναφορές σε κόστη διαλειτουργικότητας είναι εντελώς άστοχη διότι από της ιδρύσεως του προτύπου έως και σήμερα στην χώρα μας η διαλειτουργικότητα όπως και συνολικά η πληροφορική στην υγεία αντιμετωπίζεται χωρίς στρατηγική και σοβαρές επενδύσεις.

    Για να καταλάβουμε επιτέλους τι γίνεται και ποιες είναι οι πρέπουσες επενδύσεις στην πληροφορική της υγείας στην χώρα μας θα πρέπει κάποια στιγμή να συγκρίνουμε τις επενδύσεις χωρών όπως της Τουρκίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας. Ας μην μιλήσουμε για Γερμανία και Αγγλία.
    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Διαλειτουργικότητας στην Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση όχι διότι είναι ακριβό αλλά διότι δεν έχουμε στρατηγική.

    Η διαλειτουργικότητα μέσω προτύπων υπάρχει και λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο για να δίνει προστιθέμενης αξίας ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες και το κράτος.

  5. Σχόλιο από Γιώργος Κακουλίδης — 20 Μαρτίου, 2011 @ 8:02 μμ

    Οι δύο προαναφερόμενες εφαρμογές είναι πράγματι μια πολύ καλή ευκαιρία για την ευρύτερη αποδοχή και χρήση του προτύπου με στόχο την ομαλή και με ασφαλή τρόπο διαχρονική διασύνδεση των υπαρχόντων και νέων πληροφοριακών συστημάτων.
    Αναφορικά με τον μύθο θα πρέπει να πούμε ότι η χρήση και εφαρμογή του προτύπου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ μεγάλη. Το HL7 χρησιμοποιείται και αναπτύσσεται για την διαλειτουργικότητα των εφαρμογών και την ανταλλαγή των δεδομένων και όχι για την συμβατότητα των εφαρμογών.

    Η αρχική λογική για την δημιουργία και στην συνέχεια η ύπαρξη και εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο του προτύπου ήταν η τεράστια οικονομία πόρων (χρημάτων και ανθρωπομηνών) που επιτύχανε διότι με την δημιουργία αυτής της κοινής γλώσσας διασύνδεσης περιόριζε τις αλλαγές των πληροφοριακών συστημάτων αλλά και οι δημόσιοι οργανισμοί εξασφάλιζαν την διατήρησημότητα των παραγωγικών πληροφοριακών συστημάτων που έπρεπε όμως να ανταλλάξουν δεδομένα με κάποιο νέο πληροφοριακό σύστημα (κλασικά παραδείγματα, HIS & LIS , HIS & PACS).

    Κάτι όμως πολύ σημαντικό που προσφέρει το HL7 είναι ότι μέσα από την προσπάθεια για χρήση και εφαρμογή του μοντελοποιείται η πληροφορική στην υγεία και δημιουργούνται workflows που στόχο έχουν την αναδιοργάνωση χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών.

    Τώρα αναφορικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την χρήση ή μη του προτύπου HL7 έχω να πω τα εξής:

    Το πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ότι ξεκίνησε απότομα για τους γνωστούς κοινωνικοικονομικούς λόγους . Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για την μετά τον πιλότο παραγωγική λειτουργία του έργου σε Εθνικό Επίπεδο.

    Το έργο είναι εξαιρετικά σύνθετο και έχει υποτιμηθεί από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται.
    Η αναφορές σε κόστη διαλειτουργικότητας είναι εντελώς άστοχη διότι από της ιδρύσεως του προτύπου έως και σήμερα στην χώρα μας η διαλειτουργικότητα όπως και συνολικά η πληροφορική στην υγεία αντιμετωπίζεται χωρίς στρατηγική και σοβαρές επενδύσεις.

    Για να καταλάβουμε επιτέλους τι γίνεται και ποιες είναι οι πρέπουσες επενδύσεις στην πληροφορική της υγείας στην χώρα μας θα πρέπει κάποια στιγμή να συγκρίνουμε τις επενδύσεις χωρών όπως της Τουρκίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας. Ας μην μιλήσουμε για Γερμανία και Αγγλία.
    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Διαλειτουργικότητας στην Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση όχι διότι είναι ακριβό αλλά διότι δεν έχουμε στρατηγική.

    Η διαλειτουργικότητα μέσω προτύπων υπάρχει και λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο για να δίνει προστιθέμενης αξίας ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες και το κράτος.

  6. Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ — 20 Μαρτίου, 2011 @ 8:14 μμ

    Αν το HL7 είναι απαραίτητο τότε αξίζει κανείς να δει μια προσπάθεια της ΕΕ στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Η διεύθυνση είναι εδώ: http://www.epsos.eu/
    Η λογική του είναι η διασύνδεση με όλη την ΕΕ μέσα από ένα κοινό τρόπο επικοινωνίας.
    Αρκετά προχωρημένο και πολύπλοκο που βασίζεται στο HL7 v3 και συγκεκριμένα στα CDAs.
    Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ: http://www.epsos.eu/work-plan/work-package-35/d352-semantic-services-definition.html
    Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

  7. Σχόλιο από kga — 25 Μαρτίου, 2011 @ 1:16 μμ

    Η Ελλάδα συμμετέχει στο epsos. Θα ήταν χρήσιμο οι Ελληνες συμμετέχοντες στο epsos να ενημερώσουν τι μπορεί να εφαρμοσθεί στην χώρα μας (με τις παρούσες συνθήκες). Η εφαρμογή βέβαια έχει να κάνει με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Ποιά είναι η σημερινή κατάσταση για τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού? Για ποιά έργα και πόσα κονδύλια έχουν προγραμματισθεί για εφαρμογές e-health? Υπάρχει σχετική δημοσίευση στη Διαύγεια?

  8. Σχόλιο από George Kakoulidis — 25 Μαρτίου, 2011 @ 7:25 μμ

    Πράγματι τέσσερις Ελληνικές εταιρίες συμμετείχαν στο EPSOS.

    Συμμετέχουμε ενεργά και έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να στηρίξουμε την όποια ευρωπαϊκή ή εθνική συμμετοχή μας σε e-health project.

    Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα έργο με πολλές προεκτάσεις (μια εξ αυτών είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας) που μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την χρονοβόρα συμβολή του ΕΣΠΑ.
    Έτσι και αλλιώς η απόσβεση του έργου από ότι γνωρίζουμε μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα λειτουργίας.

    Αυτήν την στιγμή νομίζω ότι η προτεραιότητα του ΕΣΠΑ θα στραφεί στην μηχανογράφηση των νοσοκομείων που έμειναν εκτός 3 ΚΠΣ. Όλοι ζητάνε οικονομικές καταστάσεις και ψάχνουν να βρουν τα κέντρα κόστους.

    Θα περιμένουμε καιρό Καίτη για να δούμε τις εφαρμογές που προσδοκείς.

    Σύντομα θα δεις τα πρώτα δείγματα.

  9. Σχόλιο από efimour — 25 Μαρτίου, 2011 @ 8:41 μμ

    τα περισσότερα΅Ελληνικά Δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν αναπτύξει EMR ακόμα, ενώ ικανοποιητικά βήματα έχουν γίνει σε ανάπτυξη LIS. Συνεπώς ίσως ήταν προτιμότερο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – που είναι μέρος του EMR – να υλοποιηθεί μέσω HL7 , γιατί ταυτόχρονα θα επέλυε και το πρόβλημα διασύνδεσης μεταξύ LIS και λοιπών διαχειριστικών συστημάτων ακόμα και μέσα στο ίδιο νοσοκομείο. Αλλωστε η συνταγογράφηση θα πρέπει να έπεται των αποτελεσμάτων των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων και όχι να είναι ξεκομμένη από αυτά οντότητα. Επιπλέον θεωρώ άμεση αναγκαιότητα οι e-καταχωρήσεις των φαρμάκων να μην γίνονται ανά όνομα φαρμάκου στα νοσοκομεία, αλλά ανά δραστική ουσία, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

  10. Σχόλιο από George Kakoulidis — 27 Μαρτίου, 2011 @ 9:13 μμ

    Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις του/της efimour

  11. Σχόλιο από efimour — 28 Μαρτίου, 2011 @ 9:13 πμ

    THANKS ΓΙΩΡΓΟ

  12. Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ — 2 Απριλίου, 2011 @ 12:35 πμ

    Θα ήθελα να μάθω ποιο Ελληνικο νοσοκομείο έχει αναπτύξει EMR (Electronic Medical Records).

    Νομίζω ότι το να μιλάμε για Electronic Patients Records (EPR) απέχει σαφέστατα δεκαετίες από την ανάπτυξη σοβαρού πολυχρηστικού και εύχρηστου EMR. Τα LIS και τα PACS είναι τμήματα του EPR και όχι του EMR. Επίσης, το EMR είναι τμήμα του EPR και η ηλεκτρονική συνταγογραφία είναι τμήμα του EMR. Το HL7 κατά βάση με EPR ασχολείται ακόμη και με τα CDAs και σχεδόν καθόλου με το EMR.

    Ειδικά στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (νοσοκομεία) θα ήθελα πολύ να μου υποδείξετε κάποια χώρα ή κρατίδιο με διψήφια τοις εκατό αποδοχή κάποιου EMR. Προσωπικά θα νιώσω πολύ ευτυχισμένος να δω αποδοχή ενός EMR σχεδιασμένο για χρήση από περισσότερες των 2 ειδικότητες ιατρών μέχρι να πάρω σύνταξη. Και φυσικά μιλάω για χώρες όπου οι έννοιες «ευχρηστία», «απόδοση», «ευελιξία» και «προσαρμογή» είναι δεδομένες και ΓΝΩΣΤΕΣ στους ΙΤs του κάθε «μαγαζιού» πριν μιλήσουν για οτιδήποτε άλλο.

    Νομίζω ότι απέχουμε κάποιες δεκαετίες μέχρι να μιλήσουμε για επιτυχημένο ή με αποδοχή EMR σε χρήση από πάνω από δύο ιατρικής ειδικότητες. Στην ΠΦΥ ίσως να έχουμε πλησιάσει περισσότερο.
    Τη δε σχέση εξετάσεων και συνταγογράφησης σε ένα EMR καλύτερα μην πιάνετε. Τουλάχιστον, οι γιατροί που ξέρουν, γελάνε. Τη δε σχέση ουσίας και σκευάσματος φαρμάκου νομίζω ότι τουλάχιστον της συζήτησης ξεφεύγει αλλά ίσως οι δικηγόροι να την καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα των ΙΤs τελικά.
    Συγνώμη αλλά δεν κρατήθηκα.

  13. Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ — 2 Απριλίου, 2011 @ 10:03 πμ

    Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις:
    α) Άλλο η ηλεκτρονική συνταγογραφία και παραγγελία φαρμάκων μιας κλινικής και
    β) Άλλο η ηλεκτρονική συνταγογραφία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όπως συμβαίνει σήμερα με αυτή που φτιάχνει το ΗΔΙΚΑ.

    Έβαλα παραπομπές παραπάνω στο epsos γιατί αυτό προσπαθεί να πάρει το HL7 και να το χρησιμοποιήσει και για την ΠΦΥ ώστε να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το ίδιο το HL7 είναι λίγο πιο γενικό και ουδέτερο που σημαίνει πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε πρακτικές και άμεσα χρησιμοποιήσιμες δηλώσεις συμμόρφωσης.

  14. Σχόλιο από George Kakoulidis — 2 Απριλίου, 2011 @ 1:01 μμ

    Οριζόντιες δράσεις όπως της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή συντογραφίας απαιτουν θεσμικο πλαίσιο και τεχνολογικο πλαισιο υποστηριξης.

    Εχουμε πολλους νομους αλλα κανεναν ουσιαστικο στον τομεα των ΤΠΕ.

    Η χρηση standards είναι αναπόφευκτη σε κάθε αναπτυγμένη χώρα.
    Αλήθεια στην Τουρκία έχουν Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας στην Υγεία.?
    Χρησιμοποιούν άραγες το HL7?

    We need doers.

  15. Σχόλιο από Dim — 27 Απριλίου, 2011 @ 11:34 πμ

    Θα μείνω μόνο στην τελευταία φράση του George Kakoulidis, «we need doers»! Ασφαλώς η χρήση των standards είναι επιβεβλημένη τεχνικά αλλά δεν θέλω να περιμένω δεκαετίες μέχρι που να οριστικοποιηθεί το HL7 για να αρχίσουμε να βάζουμε μια τάξη στα νοσοκομεία. Αντίθετα, πρέπει να σχεδιάζουμε συστήματα που θα βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν κάθε νοσοκομείο κάνει το δικό του. ΕΝΑ σύστημα φτάνει για να καλύψει όλα τα νοσοκομεία και αυτό είναι που το Υπουργείο Υγεία οφείλει να αναλάβει να αναπτύξει (χωρίς δικηγόρους!) και να το εφαρμόσει σταδιακά σε όλα τα νοσοκομεία. Μπορεί να ακούγεται «πολύπλοκο» και ότι θα πάρει πολύ χρόνο αλλά η πείρα μου μου επιτρέπει να πω ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει μέσα σε 12 μήνες και προκαλώ τον Υπουργό να ακούσει!

  16. Σχόλιο από George Kakoulidis — 28 Απριλίου, 2011 @ 7:25 μμ

    To HL7 είναι πρότυπο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και στις ανατολικές χώρες. Δεν περιμένουμε από κάπου να οριστικοποιηθεί!.

    Το HL7 διεθνώς και συνεχώς εξελίσσεται και για αυτόν τον λόγο έχει εκδόσεις.
    Στα νοσοκομεία ήδη έχουν εγκατασταθεί πληροφοριακά συστήματα που υποστηρίζουν το HL7. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξαναεπενδύσουμε εκεί που έχουμε ήδη κάποια αποτελέσματα.

    Το ΕΝΑ σύστημα που θα έρθει και θα μας «σώσει» με πολύ λίγα χρήματα «δεν υπάρχει».

    Υπάρχουν εταιρίες που εργάζονται και δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια στα νοσοκομεία και τα υποστηρίζουν με μεγάλο κόπο και προσπάθεια.

    Σύνθεση δυνάμεων χρειάζεται , αξιοποίηση των καλών πρακτικών και κυρίως όραμα, στρατηγική και σχεδιασμός.

    Χρήματα υπάρχουν πολλά αλλά ξοδεύονται σε άλλες κατευθύνσεις.

    Η πληροφορική μπορεί να βοηθήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην μείωση των δαπανών αρκεί ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων να επενδυθεί στρατηγικά σε αυτήν.

  17. Σχόλιο από Germany — 29 Απριλίου, 2011 @ 11:07 πμ

    Mporoume na stamatisoume na milame gia HL7, ePrescription, EMR, EHR, PHR….kai na kanoume mia eHealth Strategy gia tin ellada kai oloi ekoi na ergastoume??? xoris na kanoume erga misa xoris apotelesma?? Mono euros petane??? Giati ta alla Krati to kanoun kai h Ellada oxi??? Pote tha mathi kai oi Elleda na doulevi me stratigiki???

  18. Πίνγκμπακ από >Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πρωτόκολλο επικοινωνίας με ERPs, φακέλους ασθενή « ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ — 2 Αυγούστου, 2011 @ 3:39 μμ

    […] http://labs.opengov.gr/2011/03/15/3574 […]

  19. Σχόλιο από Nasos — 22 Νοεμβρίου, 2011 @ 1:45 πμ

    Στον φίλο Germany θα ήθελα να απαντήσω τα εξής. Θεωρώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το οτι υπάρχουν και στην Ελλάδα άνθρωποι που σκέφτονται προοδευτικά υποστηρίζοντας έννοιες όπως reusability, interoperability etc. Όποιος έχει εργαστεί στο εξωτερικό γνωρίζει ότι αυτές οι έννοιες αποτελούν στρατηγικό στόχο εταιρειών και κρατών. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε, όπου η μόνη ελπίδα για τη χώρα και για τον κλάδο είναι η εξωστρέφεια, το να επιθυμεί κάποιος να ακολουθήσει δοκιμασμένες λύσεις και αρχιτεκτονικές διεθνώς αποδεκτές είναι θεμιτό και θετικό καθώς έτσι μπορεί να απευθυνθεί σε ξένες αγορές. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για custom Greek specific λύσεις τι στιγμή που όλος ο κλάδος της υγείας στην Ελλάδα πνέει τα λοίσθια. Και για όσους μιλάνε για κόστη και πιστοποιήσεις κλπ. Θεωρώ ότι το κράτος θα έπρεπε να κινητοποιήσει τα Πανεπιστήμια για να υλοποιήσουν open source Interface και Libraries βασισμένα στο HL7 ;έστω και σε ένα υποσύνολο του (ΕLECTRONIC PRESCRIPTION). Tότε και θα δώσει ώθηση στις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν ένα πρωτόκολλο που θα τους ανοίξει πόρτες στην ευρύτερη αγορά, και θα δημιουργήσει περιβάλλον υγειούς ανταγωνισμού μειώνοντας τα κόστη και θα κάνει ενα ουσιαστικο βήμα εξυγχρονισμού. Και για όσους θα πούν ότι απαιτείται χρόνος, συζητήσεις επί συζητήσεων,χρήματα για έρευνα κλπ κλπ θα αναφέρω την περίπτωση του ΙΗΕ ενός ανοιχτού technical framework βασισμένου στο HL7 που παρέχει έτοιμα specs και μοντέλα σεναρίων χρήσης στα οποία έχουν δαπανηθεί παρα πολλές εργατοώρες από φορείς και εταιρείες διεθνώς και τα οποία καλύπτουν ενα ευρύ φάσμα workflows. Aς ξεκινήσουν από εκεί, απο την περπατημένη. Και όταν μιλάμε για πιστοποίηση και κόστη κλπ, δεκτά τα επιχειρήματα, αλλά η ουσία δεν είναι το χαρτί της πιστοποίησης αλλά η τεχνογνωσία και η απόδειξη ότι το σύστημα λειτουργεί σε πραγματικες συνθήκες. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες επί του θέματος. Προσωπικά, μετά από την έλλειψη ενδιαφέροντος από την εταιρεία που εργάζομαι για Interoperable λύσεις, μπήκα στον κόπο και έγινα ο ίδιος μέλος του ΗL7 μέσω φίλου διδακτορικού για να εμβαθύνω στο αντικείμενο. Το ίδιο έκανα και για τα IEEE στανταρντ για interoperability στον τομέα τηλειατρικής. Και αυτό γιατί πιστευω ότι πλέον ότι υλοποιούμε πρέπει να αξιοποιεί υπάρχουσα τεχνογνοσία μέσω ανοιχτών στανταρντ και να στρέφεται προς τα έξω. Στην τελική ακόμα και εαν η λύση αργησει ή δε συγκινεί τους εδω πιθανούς πελάτες, υπάρχουν πολύ περισσότεροι εκτώς συνόρων που είται ως εργοδότες είτε ως πελάτες εκτιμουν πραγματικά τέτοιες προσπάθειες. Και κλείνω με την παρατήρηση ότι το όποιο Overhead δεν πρέπει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα τη στιγμή που η ανεργία στον κλάδο βαίνει ανοδική και υπάρχει κόσμος που κάθεται. Στην τελική όποιος βλέπει λίγο μπροστά μπορεί να αντιληφθεί την αξία της ενασχόλησης του με το αντικείμενο έστω και στον ελεύθερο του χρόνο.

  20. Σχόλιο από kgapo — 29 Νοεμβρίου, 2011 @ 8:31 μμ

    @Germany
    ακριβώς επειδή δεν υπάρχει όραμα, στρατηγική, πάθος για προσφορά καλίτερων υπηρεσιών υγείας με λογικό κόστος για τους φορολογούμενους και ασφαλισμένους, γι αυτό συμβαίνουν αυτά που βλέπεις στην υγεία….μισές δουλειές, πασαλλείματα από δώ και από κεί….

  21. Σχόλιο από Γιώργος Κακουλίδης — 2 Δεκεμβρίου, 2011 @ 1:47 πμ

    @Nasos Μερικές φορές για να φτάσει καποιος στην ουσία του θεματος ειναι δυσκολο και ευκολα μπορει να ταξιδεψει για αλλου. Εαν αυτο γινεται συχνα εχουμε τις δομες μας. Η αναλυση σου ειναι πολύ καλη και ευστοχη.

  22. Σχόλιο από Σοφια — 26 Ιανουαρίου, 2012 @ 1:24 πμ

    Πρίν απο πολλά χρόνια είδα έναν επιχειρηματία να μελετά τον ισολογισμό της τραπέζης Πίστεως και απόρησα, γιατί ο άνθρωπος είχε πάει μέχρι την 2η τάξη του γυμνασίου. ¨Ο ταν τον ρώτησα άν κατανοεί αυτά που διαβάζει μου απάντησε: όταν ξεκίνησα την επιχείρησή μου είχα δύο εργάτες, ήξερα πόσα έχω στήν τσέπη μου, πόσα μου χρωστούν και πόσα χρωστάω και έτσι πρόκοψα μιά χαρά και μεγάλωσα την επιχείρηση και έχω 48 εργάτες και πρέπει να έχω λογιστή και να κρατώ βιβλία Γ κατηγορίας, όμως τί είχα τί χρωστούσα κλπ δεν καταλάβαινα γρί και έτσι αναγκάστικα να πληρώσω έναν άλλο λογιστή να μου τα μάθει για να μπορώ να έχω τον έλεγχο της επιχείρησης.. Μ΄ αυτό θέλω να σας πω ότι ότι πολλές φορές τα απλά τα κάνουμε δύσκολα. Εγώ , που είμαι 61 ΄σήμερα, απ΄αυτά που γράφετε παραπάνω δεν κατάλαβα και πάρα πολλά,όμως ξέρω πάρα πολύ καλά ότι και νόμοι και συστήματα και τα πάντα υπάρχουν και οι Υπουργοί τα ξέρουν αλλά δεν τηρούνται γιατί δεν έχουμε παιδεία ,γιατί θεωρούμε κάρφωμα να καταγγείλουμε τις παραβάσεις των γύρω μας και τρέχουμε αμέσως να βρούμε ΜΕΣΟΝ να μας απαλλάξει απότις δικές μας. Πρέπει να μάθουμε να προστατευουμε εμείς τα νοσοκομεία μας και τα ταμεία μας για να μπορούν να μας περιθάλπτουν . Μήπως , λέω εγώ η αγράμματη , να ξεκινούσαμε από τους παιδικούς σταθμούς ,τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία κλπ ναμάθουμε στα παιδάκια να αγαπουν τον τόπο και να τον προσέχουν ? ευχαριστώ που είχατε την καλοσύνη να με διαβάσετ

  23. Σχόλιο από Δανάη — 18 Μαρτίου, 2012 @ 6:32 μμ

    Πάμε ξανά επί του πρακτέου. Υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα για φακέλους ασθενών (OpenEMR, Hospital για το OpenERP κ.α.). Αυτές έχουν ήδη APIs για να συνδέονται με συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα οποία αποτελούν διεθνή καθιερωμένα πρότυπα. Εδώ όμως το κράτος προτίμησε να ξαναεπινοήσει τον τροχό και να φτιάξει μια «custom» λύση, η οποία είναι και προβληματική στη λειτουργία της.

    Έστω κι έτσι όμως, πρέπει (κι εδώ οφείλει η κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ να ασκήσει πολύ μεγάλες πιέσεις) να φτιαχτεί ένα ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (για να μπορούμε να το μελετήσουμε) API για την επικοινωνία των προγραμμάτων διαχείρισης ιατρείου με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

  24. Σχόλιο από kgapo — 23 Μαρτίου, 2012 @ 1:31 μμ

    Δανάη η εφαρμογή είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο πλέον ότι είναι προβληματική, όπως επίσης το ότι δεν υπάρχουν χρήματα… η πρόταση για Οpen εφαρμογές αξίζει να συζητηθεί…

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού