Ηλεκτρονική-μορφή νομοθεσίας με δυνατότητα αναφοράς σε οποιαδήποτε παράγραφό της



Μαρτίου 11, 2011

Με το νόμο 2010-3861 έγινε πράξη το αυτονόητο, δηλαδή η ΔΩΡΕΑΝ διάθεση σε ηλεκτρονική μορφή των ΦΕΚ.
Με την πρότασή μου αυτή προτείνω την καλυτέρευση της ηλεκτρονικής ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ των κειμένων της νομοθεσίας:
1. Δημιουργία ΕΝΟΣ ιστότοπου πχ gov.law.gr που θα περιέχει όλη τη νομοθεσία σε ΜΟΝΙΜΕΣ διευθύνσεις. Κάθε δημόσιος-οργανισμός θα πάψει να δημοσιεύει νομοθεσία σχετική με αυτόν. Κάθε οργανισμός θα μπορεί να φτιάχνει ότι θεματικούς-καταλόγους θέλει με συνδέσεις στις μόνιμες διευθύνσεις της νομοθεσίας.
2. Δημιουργία προτύπου (pattern) ονομάτων νομοθεσίας, έτσι ώστε κάθε χρήστης να βρίσκει διαισθητικά τη διεύθυνση κάθε νομοθεσίας πχ: gov.law.gr/nomos-2010-3852.html
3. Χρήση HTML με IDs σε κάθε επικεφαλίδα και παράγραφο. Με αυτό τον τρόπο κάθε ένας θα μπορεί να αναφερθεί σε οποιοδήποτε κομμάτι της νομοθεσίας.
4. Χρήση επικεφαλίδων που να αντανακλούν σωστά τη δομή του περιεχομένου κάθε νομοθεσίας. Με αυτό τον τρόπο οι φυλλομετρητές (web-browsers) θα μπορούν να φτιάχνουν αυτόματα τα περιεχόμενα κάθε κειμένου και έτσι να γίνεται ποιο εύκολο το διάβασμα της νομοθεσίας.
5. Δημιουργία ΣΥΝΔΕΣΩΝ σε όλα τα σημεία που γίνεται αναφορά σε άλλο σημείο της νομοθεσίας είτε εσωτερικά είτε μεταξύ διαφορετικών κειμένων νομοθεσίας. Με αυτό τον τρόπο όλη η νομοθεσία θα γίνει “ένα κλικ μακριά”!!!
6. Στον ιστότοπο (http://gym-eleous.ioa.sch.gr/textid/) έχω δημοσιευμένη πιο αναλυτικά την πρότασή μου με αρκετά παραδείγματα για την κατανόησή της.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι δημοσιεύοντας τη νομοθεσία με τον τρόπο που προτείνω, θα βοηθήσει στον μελλοντικό μεγάλο στόχο: την καλυτέρευση του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ της νομοθεσίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δηλαδή την εύρεση αντιφάσεων, κενών, επικαλύψεων, μόνιμο μηχανισμό εξέλιξής της κλπ.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

, ,


4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Stefanos — 14 Μαρτίου, 2011 @ 8:36 μμ

    Η πρόταση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με μια άλλη κατατεθιμένη:
    http://labs.opengov.gr/2011/02/23/3498

  2. Σχόλιο από Dim — 27 Απριλίου, 2011 @ 1:11 μμ

    Παρόμοιες προτάσεις όπου η μια ενισχύει την άλλη.
    Φοβάμαι ότι δεν θα γίνει τίποτα εάν οι Υπουργοί και οι Βουλευτές που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους δεν υφίστανται τις συνέπειες.

  3. Σχόλιο από Dimitris — 27 Απριλίου, 2011 @ 8:43 μμ

    Επειδή εργάζομαι στα δικαστήρια, θεωρώ ότι μια τέτοια προσπάθεια ενοποιημένης παρουσιάσης της νομοθεσίας θα ωφελήσει πολύ, ακόμα και τους πιο ειδικούς. Αρκεί να υπάρχει μια αποδεκτή κατηγοριοποίηση.

  4. Σχόλιο από Βασίλης Καραβίτης — 20 Ιανουαρίου, 2012 @ 6:10 μμ

    Πολύ σωστή η πρόταση. Δεν ξέρω αν αυτή θα λύση το πρόβλημα της πολυνομίας επάνω σε συγκεκριμένο θέμα ή της αντφατικής πολυνομίας, δηλαδή να υπάρχουν νόμοι ή διατάξεις αλληλοαντιτιθέμενοι.

    Μιά άλλη πληγή της νομοθεσίας είναι η αναφορές, σε κάθε νόμο, σε άλλους νόμους, δατάξεις, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, εγκυκλίους κλπ, που καθιστούν την σαφή αντίληψη του τι ακριβώς ισχύει, σχεδόν αδύνατη. “Ολες αυτές οι αναφορές πρέπει να εκλείψουν και κάθε νόμος να περιγράφει ξεκάθαρα το τι ισχύει. Επίσης οι δικαστικές αποφάσεις που περιλαμβάνονται στη νομολογία να μετατρέπονται αυτομάτως σε νόμους ή σε άρθρα που θα προστίθενται στον υπάρχοντα σχετικό νόμο, ενώ ταυτόχρονα το προηγούμενο κείμενο θα καταργείται. Η βάση νομικών δεδομένων πρέπει να είναι σαφής, ξεκάθαρη και οργανωμένη ΧΩΡΙΣ αναφορές σε άλλους νόμους ή νομοθετικές ή κανονιστικές πράξεις.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού