Σύστημα Εισόδου σε Δικτυακούς Τόπους του Δημοσίου μέσω των κωδικών Ηλεκτρονικής Τραπεζικής του πολίτη – “Πρόσβαση 2.0”



Μαρτίου 4, 2011

Η Ομάδα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank) της Τράπεζας Πειραιώς καταθέτει στo πλαίσιo του Δ’ κύκλου της πρωτοβουλίας http://labs.opengov.gr, την ολοκληρωμένη πρόταση της για την δημιουργία ενός συστήματος το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής μιας τράπεζας στην Ελλάδα, να αποκτούν χωρίς πρόσθετες διαδικασίες πρόσβαση σε συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους του δημοσίου, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν ενσωματώσει την συγκεκριμένη δυνατότητα.

Αντίστοιχοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως στο Διαδίκτυο (ακόμα και στο δικτυακό τόπο labs.opengov.gr), επιτρέποντας στους χρήστες να διασυνδέονται σε ένα δικτυακό τόπο χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν συγκεκριμένα σε αυτόν, αλλά εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν το user name/ password που ήδη έχουν σε κάποια άλλη υπηρεσία όπως το Facebook, Twitter, Hotmail, Google Account, OpenID, κ.λπ.

Εμπνευσμένη από τις παραπάνω υπηρεσίες, η υπηρεσία “Πρόσβαση 2.0” (όπως επιλέξαμε να την ονομάσουμε στο πλαίσιο της πρότασής μας) θα επιτρέπει στον πολίτη να αποφύγει την χρονοβόρα διαδικασία εγγραφής σε ένα ή περισσότερους δικτυακούς τόπους του δημοσίου, όπως το www.taxisnet.gr, το www.ikanet.gr, το www.idika.gr, το www.ermis.gov.gr κ.α. τα οποία ενίοτε απαιτούν και την αρχική πιστοποίηση του πολίτη-χρήστη μέσω φυσικής παρουσίας στην υπηρεσία ή ένα ΚΕΠ. Πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν στη διάθεσή τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής τραπεζικής της επιλογής τους, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς προκειμένου να εισέλθουν ως πλήρως πιστοποιημένοι χρήστες στην ηλεκτρονική υπηρεσία της επιλογής τους, εύκολα και παρακάμπτοντας τα χρονοβόρα βήματα της αρχικής εγγραφής – τα οποία είναι αυτά που λειτουργούν και αποτρεπτικά για την υιοθέτηση της υπηρεσίας.

Τα οφέλη από την πρόταση είναι πολύ μεγάλα, εφόσον στις κύριες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του κράτους, αποκτούν αμέσως πρόσβαση όσοι έχουν σήμερα εγγραφεί σε μια υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα ποσοστά των εγγεγραμμένων στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής των Ελληνικών Τραπεζών αυξάνονται καθημερινά συνεπικουρούμενα από τις προωθητικές ενέργειες που οι τράπεζες κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής είναι ακριβώς αυτοί οι οποίοι είναι θετικά διακείμενοι στο να αξιοποιήσουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και να εκτελέσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο. Το πρόβλημα της διάθεσης υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης οι οποίες όμως δεν τυγχάνουν της χρήσης που θα έπρεπε από τους πολίτες, αποτυπώνεται τεκμηριωμένα στην μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας με θέμα «Η Διακυβέρνηση στην εποχή του Web 2.0» (Δεκ. 2009) η οποία εντοπίζει έντονο το φαινόμενο στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αναλογικά με τον διαθέσιμο αριθμό ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αντίστοιχα φαινόμενα έχουν καταγραφεί και στην ΕΕ των 27 (με κάποιες χώρες όμως να ξεχωρίζουν θετικά).

Το σύστημα “Πρόσβαση 2.0” θα πρέπει να αναπτυχθεί από αρμόδιο φορέα του Δημοσίου σε συνεργασία με τις Ελληνικές Τράπεζες. Η συνεργασία αυτή θεωρούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί με συντονισμό που θα προκύψει μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα βασισμένη σε ανοικτά και καλά τεκμηριωμένα πρότυπα (βλ. επόμενη ενότητα) τα οποία με τη σειρά τους οι τράπεζες θα μπορούν να υιοθετήσουν.

Αναλυτική παρουσίαση της πρότασης με διαγράμματα ροής, ενδεικτικές οθόνες, κ.λπ. είναι διαθέσιμα στο σύνδεσμο
http://www.piraeusbank.gr/download/Winbank_labs_opengov_proposal_4th_phase.pdf

12 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από izambo — 26 Απριλίου, 2011 @ 7:21 μμ

    Ακούγεται σαν καλή σκέψη. Ομως κάποιες τράπεζες χρεώνουν ετήσια συνδρομή για το μηχανάκι που χρησιμοποιείται για είσοδο e-banking. Μήπως είναι έμμεσος τρόπος ενίσχυσης των τραπεζών πράγμα που κάνει τον πολίτη δύσπιστο με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τις τράπεζες;

  2. Σχόλιο από Dim — 27 Απριλίου, 2011 @ 11:59 πμ

    Συγχαρητήρια, για μια ακόμη εξαιρετική πρόταση.
    Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο θα έκανε ο ΕΡΜΗΣ, αλλά που είναι?
    Θα πρότεινα στον κο. Σπινέλλη να την υιοθετήσει άμεσα για την ΓΓΠΣ !!!!!
    Η «κάρτα του πολίτη» και η εγγραφή στο Μητρώτο της «αρμόδιας» ΔΟΥ δεν χρειάζονται.

  3. Σχόλιο από Κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ — 27 Απριλίου, 2011 @ 5:55 μμ

    Τα οφέλη είναι μεγάλα και δεν διαφωνώ αλλά …. Πριν από την ανάπτυξη του συστήματος θα πρέπει να αναπτυχθούν τα συστήματα ασφάλειας αυτού καθώς και η ανάλογη υπηρεσία που θα αναλάβει τη συνεχή παρακολούθηση – ανάπτυξη – βελτίωση της ασφάλειας των διαδικτυακών υπηρεσιών διότι σε αντίθετη περίπτωση η τρωτότητα όλων αυτών των συστημάτων είναι τόσο μεγάλη που θα προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που ευελπιστούν να λύσουν.

  4. Σχόλιο από Κυριακή — 2 Μαΐου, 2011 @ 2:14 μμ

    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα. Σε πρώτη φάση όμως δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να συμφωνήσουν κάτι τέτοιο μεταξύ τους; Έχω λογαριασμούς ebanking σε 5 διαφορετικές τράπεζες και αντίστοιχους φυσικά κωδικούς.

  5. Σχόλιο από Κυριακή — 2 Μαΐου, 2011 @ 3:47 μμ

    Να συμπληρώσω επίσης, ότι προσωπικά θα προτιμούσα να γίνει το ανάποδο. Να έχει, δηλαδή, ο κάθε πολίτης έναν κωδικό από το ERMIS, τον οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του με το δημόσιο αλλά και για την ηλεκτρονική τραπεζική του σε ΟΛΕΣ τις ελληνικές τράπεζες.

  6. Σχόλιο από Dr — 3 Μαΐου, 2011 @ 7:30 πμ

    OpenID/OAuth τοσα ανοιχτα προτυπα υπαρχουν.Μην ανακαλυψουμε τον τροχο παλι!

  7. Σχόλιο από ycor — 5 Μαΐου, 2011 @ 5:35 μμ

    ερώτηση

    οι πληροφορίες που έχω λένε ότι οι τράπεζες «κρύβουν» τις περιπτώσεις παραβιάσεων των ηλεκτρ. υπηρεσιών τους

    υιοθετώντας το «security by obscurity» μοντέλο αντιμετώπισης

    πως θα αλλάξει αυτό αν ισχύει βέβαια

  8. Σχόλιο από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΥΔΑΚΗΣ — 19 Μαΐου, 2011 @ 4:46 μμ

    Σας ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλιά σας.

    @izambo
    Η πρόταση εφόσον υιοθετηθεί θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης σε δικτυακούς τόπους δημοσίου. Οπότε δεν προκύπτει ότι κάποιος πολίτης θα πρέπει να συνεργαστεί με μια τράπεζα (με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται) για να συνδεθεί με κάποιο δικτυακό τόπο. Αντίθετα, αν ήδη είναι χρήστης υπηρεσίας e-banking, θα μπορεί να συνδεθεί με τα ίδια credentials σε κάποιο δικτυακό τόπο όπως π.χ. το taxisnet. Πραγματικά λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος δυσπιστίας προς την πρόταση, όσον αφορά στη διάσταση που θέτετε.

    @Κυριακή
    Οι λόγοι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι κυριότερα νομικοί αλλά και λόγοι ανταγωνισμού. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ακόμα βρίσκονται στο στάδιο του ερευνητικού έργου, μιας και υπάρχει ποικιλία τεχνικών αλλά και επιχειρηματικών θεμάτων.
    Επίσης σχετικά με το 2ο σχόλιό σας, δυστυχώς το θεσμικό πλαίσιο για τις τραπεζικές συναλλαγές είναι ιδιαίτερα αυστηρό και διαφορετικό σε σχέση με τις απαιτήσεις login που θα έθετε ένα site σαν τον ΕΡΜΗ, οπότε και η «ανάποδη» λειτουργία που προτείνετε εμφανίζει κάποια ζητήματα υλοποίησης.

    @Dr
    Μπορείτε να δείτε την αναλυτική μας πρόταση στο link επί του post. Θα διαπιστώσετε ότι βασιζόμαστε στο OAuth πρότυπο. Η Ομάδα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank) της Τράπεζας Πειραιώς υποστηρίζει τα υφιστάμενα, ήδη καθιερωμένα και ανοικτά πρότυπα που καλύπτουν ήδη την πλειοψηφία των αναγκών σε αντίστοιχα έργα.

  9. Σχόλιο από AAKYLAS — 26 Ιανουαρίου, 2012 @ 10:52 πμ

    Είναι πολύ καλή ίδεά και θα ήθελα να προσθέσω ότι ένα τέτοιο σύστημα υπάρχει ήδη στα ΚΕΠ, και πιστεύω ότι με μικρές τροποποιήσεις θα μπορούσε ο κάθα πολίτης να ζητάει ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ηλεκτρονικά μεσω email ηλεκτρονικά διάφορα έγγραφα όπως τίτλους σπουδών πιστοποιητικα.

  10. Σχόλιο από endemos — 2 Φεβρουαρίου, 2012 @ 9:05 μμ

    Το oauth χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ομοειδών υπηρεσιών, ίδιου ή κατώτερου βαθμού ασφάλειας. Δηλ. όπως δεν μπορεί ένα ψιλικατζίδικο να πιστοποιεί την πρόσβαση σε αρχεία της CIA, έτσι δεν μπορεί και μια τράπεζα αμφιβόλου ή μη ποιότητος (βλ. proton bank) να εξουσιοδοτεί υπηρεσίες της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι με αυτή την πρόταση, υποβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοσίου και ορθώς υπάρχουν νομικά κολλήματα.

    Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τον Ερμή;

  11. Σχόλιο από Γ.ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ — 7 Φεβρουαρίου, 2012 @ 12:56 πμ

    Αντι περικοπης μισθων,συνταξεων και επικουρικων να μελετηθει και να προταθει στη ΤΡΟΙΚΑ
    η επιβολη φορου ενος[1] ευρω σε καθε πακετο τσιγαρα.Νομιζω οτι ειναι ενα ικανοποιητικο
    ισοδυναμο των σκοπουμενων περικοπων

  12. Σχόλιο από stathistselepatiotis — 21 Απριλίου, 2012 @ 6:58 μμ

    Είναι πολύ καλή πρόταση.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού