PORTAL ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ/ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



Σεπτεμβρίου 16, 2010

Η δημιουργία ενός Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης και Παρακολούθησης όλων των συμβάσεων (προμηθειών, μελετών, υπηρεσιών, κατασκευών), οι οποίες εκτελούνται από τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φορείς (κυρίως Νοσοκομεία), καθίσταται εκ των πραγμάτων επιτακτική.
Για την δημιουργία του Κεντρικού αυτού Συστήματος, ακολουθώντας την συνήθη διαδικασία (σύνταξη προδιαγραφών, διενέργεια διαγωνισμού, κατακύρωση αποτελέσματος, εκτέλεση σύμβασης, πιλοτική εφαρμογή και θέση σε λειτουργία) θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, χωρίς να είμαστε σίγουροι εκ των προτέρων για την επιτυχία του αποτελέσματος (βλέπε μηχανοργάνωση των Νοσοκομείων).
Για την άμεση διαχείριση της κατάστασης (1-2μήνες) και την δημιουργία μιας ενημερωμένης και αξιόπιστης βάσης δεδομένων, προτείνεται η λειτουργία ενός Portal όπως π.χ. αυτού που χρησιμοποιηθηκε για την καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από το οποίο θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα στάδια εξέλιξης των ανωτέρω συμβάσεων, οι ποσότητες, οι τιμές μονάδας και ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο από το αρμόδιο Υπουργείο. Ο υπεύθυνος για την εκάστοτε σύμβαση, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης, θα καταχωρεί τις σχετικές για την κάθε φάση πληροφορίες. Ταυτόχρονα, τόσο σε επίπεδο Φορέα όσο και σε επίπεδο Υπουργείου θα διενεργούνται οι απαραίτητες/επιθυμητές επεμβάσεις/διαπιστώσεις (π.χ. σύγκρισεις τιμών ομοειδών προϊόντων, συγκρίσεις ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών, χρόνοι εκτέλεσης των συμβάσεων, κλπ).
Η ανωτέρω βάση δεδομένων θα αξιοποιηθεί για την δημιουργία του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης και Παρακολούθησης όλων των συμβάσεων του Υπουργείου, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων την επιτυχή λειτουργία του και μειώνοντας σημαντικά το κόστος του.
Εξυπακούεται ότι αντίστοιχα Portal μπορούν να δημιουργηθούν τόσο από τα άλλα Υπουργεία για συμβάσεις αρμοδιότητάς τους, όσο και από το Υπουρείο Οικονομικών για το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων, με στόχο την αξιόπιστη και ακριβή παρακολούθηση του ΠΔΕ, την σύνδεση του ετήσιου Προυπολογισμού με στόχους ή/και δείκτες, κλπ.
Εαν κριθεί αναγκαίο, η παρούσα πρόταση μπορεί να εξειδικευθεί/προσαρμοσθεί ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες.

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Petros Sarantopoulos — 19 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 9:23 πμ

    Εννοείς δηλαδή να βάλουν τα υπουργεία SAP (ή ισοδύναμο) ;

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού