Ιστοσελίδα wiki για τις διαδικασίες του δημόσιου τομέα



Σεπτεμβρίου 7, 2010

Η λύση αυτή είναι άμεσα εφαρμόσιμη, καθώς δεν απαιτεί την τροποποίηση ή προσθήκη οποιασδήποτε υπηρεσίας στην υφιστάμενη κρατική μηχανή. Επίσης το κόστος είναι ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, προτείνεται να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα τύπου wiki όπου θα προβάλλονται αναλυτικά όλες οι απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί κάθε πολίτης για να ολοκληρώσει την οποιαδήποτε διαδικασία στο δημόσιο. Η λειτουργία της μπορεί να γίνει στο πρότυπο της wikipedia, με κεντρικό άρθρο, συνοδευόμενη ιστοσελίδα συζήτησης κλπ.

Τα άρθρα μπορούν να δημιουργούνται και να συμπληρώνονται τόσο από πολίτες που ολοκλήρωσαν πρόσφατα μία διαδικασία, από τους υπαλλήλους της αντίστοιχης υπηρεσίας, αλλά και οποιονδήποτε γνωρίζει την διαδικασία.

Αυτός είναι ένας απλός και σχεδόν ανέξοδος τρόπος για να γνωρίζουν οι πολίτες τι θα αντιμετωπίσουν σε κάθε υπηρεσία και να προετοιμαστούν κατάλληλα με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και τις διαδικασίες ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν πολλές φορές στην ίδια υπηρεσία για το ίδιο θέμα. Με αυτό τον τρόπο και οι υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, καθώς οι πολίτες θα προσέρχονται με πλήρης φακέλους συχνότερα.

3 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Κωστής — 18 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 5:48 πμ

    Πολύ καλό, μπραβο. Awareness.

    Να προσθέσω: να υπάρχει και rating καταχωρήσεων.

  2. Σχόλιο από Παπαδίνας Βασίλης — 18 Μαΐου, 2011 @ 11:45 μμ

    Είναι πολύ καλή ιδέα.
    Και στο wiki να μην είναι, καλό είναι να υπάρχει κάπου συγκεντρωμένη όλη αυτή η πληροφορία.

  3. Σχόλιο από betauser — 14 Ιουνίου, 2011 @ 9:06 πμ

    χρειαζόμαστε πολλά wikis για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος!
    wiki θα πρέπει να έχει κάθε υπουργείο και κάθε υπηρεσία καθώς πέραν του χρόνου και του χρήματος που θα εξοικονομηθεί, λύνεται και το πρόβλημα (κλασσικότατο) : «ο προϊστάμενος γνωρίζει αυτήν την διαδικασία και σήμερα απουσιάζει!»
    Όταν η διαδικασία είναι αναρτημένη στο wiki ας αφιερώσουν όλοι οι υπάλληλοι μια ημέρα να το διαβάσουν για να μην έχουν απορίες επι της διαδικασίας.
    Επίσης γίνεται και το ανάποδο, ο πολίτης να διαβάσει για την διαδικασία στο wiki και να ενημερώσει τον αδαή υπάλληλο για την σωστή διαδικασία!

    Προτείνω λοιπον 1 wiki ανά οργανισμό, υπουργείο, δημόσια υπηρεσία!
    Για να σας πείσω πόσο εύκολο είναι να στηθεί 1 wiki τύπου wikipedia θα μπορούσα να στήσω 50 σε μία μέρα.
    Έπειτα , έρχετε το πρόβλημα της διαχείρισης, της σωστής δομής, και φυσικά της εκπαίδευσης των χρηστών.
    Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε λοιπόν. Η αρχή είναι το ήμιση του παντός.

    ps. για όσους δεν το γνωρίζουν το κόστος απόκτισης ενός τέτοιου συστήματος είναι μηδενικό καθώς είναι ΕΛΛΑΚ (καθώς οι υποδομές υπάρχουν). Το μόνο κόστος αφορά στην παραμετροποίηση, υποστήριξη και εκπαίδευση των χρηστών στο σύστημα ,δλδ 1 πληροφορικό να ασχολείται με το σύστημα.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού