Κάρτα Κοινωνικών Παροχών (ΚΚΠ)



Αυγούστου 11, 2010

Η Ομάδα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank) της Τράπεζας Πειραιώς καταθέτει στα πλαίσια του Γ’ κύκλου της πρωτοβουλίας http://labs.opengov.gr, την ολοκληρωμένη πρόταση της για την δημιουργία μιας Κάρτας Κοινωνικών Παροχών (ΚΚΠ) η οποία θα παρέχεται σε όλους τους πολίτες-δικαιούχους κοινωνικών παροχών, επιδομάτων, ενισχύσεων, κ.λπ.

Η κάρτα αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους φορείς του Δημοσίου οι οποίοι παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στους πολίτες, διευκολύνοντας στην συναλλαγή με τους φορείς αυτούς, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή διαδικασία πίστωσης των ενισχύσεων προς τους εκάστοτε δικαιούχους μέσω της ΚΚΠ η οποία θα λειτουργεί και ως προπληρωμένη κάρτα.

Η κάρτα θα παραδίδεται στους δικαιούχους από τους φορείς που (σταδιακά) θα την υιοθετούν και θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμη, δηλ. θα μπορεί ο κάθε δικαιούχος μετά την αρχική παραλαβή της να την χρησιμοποιεί για όλες τις αντίστοιχες ενισχύσεις τις οποίες δικαιούται.

Παράλληλα, μέσω της ενσωμάτωσης ενός σχήματος πιστότητας (loyalty scheme) το κράτος και οι φορείς του θα μπορούν να πριμοδοτούν την αξιοποίηση των χρηματικών ποσών-ενισχύσεων σε συγκεκριμένες χρήσεις (π.χ. για την αγορά βιβλίων) καθώς και να ελέγχουν απολογιστικά την χρήση που κάνουν οι πολίτες για σκοπούς παρακολούθησης της απορρόφησης, προκειμένου να βελτιωθεί ο σχεδιασμός των πολιτικών ενίσχυσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, κ.α.

Η πρότασή μας είναι άμεσα εφαρμόσιμη με σκοπό την επίλυση των όποιων γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών σχετίζονται με τα διάφορα επιδόματα κοινωνικής πολιτικής που χορηγούνται σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και εκτιμούμε ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρη υπό την παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία. Τονίζεται ότι παρεμφερείς δράσεις στον ίδιο τομέα έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η ολοκληρωμένη πρόταση είναι διαθέσιμη για download στο http://www.piraeusbank.gr/winbank_labs_opengov_3rd_proposal.pdf

Ομάδα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank), Τράπεζα Πειραιώς

10 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Γιάννης Παπαδόπουλος — 11 Αυγούστου, 2010 @ 2:20 μμ

    Επιτέλους , ο «πελατοκεντρισμός» διαχέεται ως «πολιτοκεντρισμός». εύχομαι να ευοδώσει. Καλή επιτυχία

  2. Σχόλιο από nikpapado — 26 Αυγούστου, 2010 @ 8:54 πμ

    Πολυ σοβαρη προταση!!!

  3. Σχόλιο από arch — 4 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 4:08 μμ

    Καλό θα ήταν, παιδιά της winbank, να αφήσετε της προτάσεις, και να φτιάξετε λίγο την σελίδα σας γιατί έχουμε χάσει αρκετές ώρες με τα κολλήματα που τραβάει…Πλάκα κάνω, πλάκα σοβαρή…

  4. Σχόλιο από Petros Sarantopoulos — 5 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 2:03 μμ

    kai giati na mpoume se tetoio mpela, nees kartes, efarmoges etc ?
    Arkei ta epidomata twn forewn na mpainoyn ston logariasmo poy exoume dhlwsei sthn forologikh mas dhlwsh.

    To «loyalty scheme» den xreiazetai kai einai kai «politically not correct» – oi paroxes einai paroxes – to kratos den mporei na parakoloythei tous polites tou san na einai super-market Vassilopoulos. Polloi tha diamartyrhthoun (kai oxi mono oi grafikoi tou 666)

    To thema den einai mia PROSTHETH efarmogh, prepaid h A/B-card, alla oi foreis poy dinoyn ta epidomata na ta bazoyn EPITELOUS se ena logariasmo trapezhs. Apla thelei link ths bashs dikaiouxwn toy forea me mesw AFM/AKA/ADT me ton logariasmo poy exoyme sth DOY.

    Simple is beautiful

    P.S Sorry gia ta greeklish – den ginetai alliws twra.

  5. Σχόλιο από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΥΔΑΚΗΣ — 8 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 2:54 μμ

    @ Petros Sarantopoulos: Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Η χρήση μιας κάρτας γίνεται μεταξύ άλλων γιατί δεν μπορεί κάποιος να υποχρεώσει τον δικαιούχο πολίτη (ή μη πολίτη της χώρας) να έχει τραπεζικό λογαριασμό σε κάποια τράπεζα για να τύχει των όποιων παροχών. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο «παρακολούθησης», προφανώς η όποια εφαρμογή του μέτρου, θα τηρεί αυστηρούς κανόνες ασφάλειας προσωπικών δεδομένων. θεωρούμε όμως ότι εφόσον δίνονται συγκεκριμένες ενισχύσεις για συγκεκριμένους σκοπούς από το κράτος, η σωστή τήρηση των κανόνων, κατηγοριών δικαιούχων, κ.λπ. θα πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται.
    Η εφαρμογή ενός «loyalty» σχήματος είναι κάτι προαιρετικό σε κάθε περίπτωση. Σαφώς όμως ακόμα κι αν κάτι τέτοιο γίνει, θα απέχει από τα κλασσικά σχήματα loyalty που σήμερα εφαρμόζονται σε supermarkets, κ.λπ. προσομοιάζοντας περισσότερο ένα «club» χρηστών οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν προσφορές που άλλοι φορείς (ιδιωτικοί ή δημόσιοι) θα παρέχουν (π.χ. ο κάτοχος της κάρτας θα μπορούσε να εξασφαλίζει αυτόματα έκπτωση 50% σε εισιτηρια ακτοπλοϊκών εταιρειών).

  6. Σχόλιο από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΥΔΑΚΗΣ — 8 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 2:58 μμ

    @ arch: Ευχαριστούμε για το feedback σας. Προωθήσαμε το σχόλιό σας στην αρμόδια ομάδα της Winbank.

  7. Σχόλιο από Σωκράτης Δημητριάδης — 18 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 12:30 μμ

    Δεδομένου ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η Κάρτα του Πολίτη που θα λειτουργήσει από το 2011 και η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς κωδικούς του πολίτη (αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικό αριθμό, κλπ.) δε βλέπω το λόγο γιατί να δημιουργήσουμε μια πρόσθετη κάρτα που θα αφορά κάποιο υποσύνολο των πολιτών μόνο. Τι θα προσφέρει μια εξειδικευμένη κάρτα που δεν μπορεί να το προσφέρει η Κάρτα του Πολίτη? Μήπως δεν αξίζει όλη αυτή η πρόσθετη γραφειοκρατία και θα ήταν προτιμότερο να βρούμε λύσεις καθολικές και ενοποιημένες που δεν θα εμπλέκουν πολλαπλές κάρτες και συστήματα ασύνδετα μεταξύ τους?

  8. Σχόλιο από χρήστης — 21 Σεπτεμβρίου, 2010 @ 3:29 μμ

    Κι εγώ δεν πιστεύω ότι μια επιπλέον κάρτα θα λύσει πρόβλημα. Όλα τα θετικά της πρότασης μπορούν να εφαρμοστούν και δίχως κάποια φυσική κάρτα.

  9. Σχόλιο από adrianos — 3 Οκτωβρίου, 2010 @ 12:36 μμ

    Εδώ πασχίζουν όλοι να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, άνθρωποι προτείνουν και ξαναπροτείνουν να υπάρχει μια μόνο κάρτα που θα ταυτοποιεί το άτομο και εσείς προτείνετε επιπλέον κάρτα.
    Νομίζω οτι η πρόταση στερείται ουσίας καθώς η κάθε δημόσια υπηρεσία θα πρέπει μόνο με την ταυτοποίηση του ατόμου να γνωρίζει τι δικαιούσε και τι όχι. Αν χρειαζόμαστε νέα κάρτα για κάθε τομέα (π.χ. Κοινωνικών Παροχών) τότε πρέπει να κυκλοφορούμε με βαλιτσάκι για κάρτες.

    Αδριανός.

    Democracy requires Free Software.

  10. Σχόλιο από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΥΔΑΚΗΣ — 30 Οκτωβρίου, 2010 @ 1:07 μμ

    @ Σωκράτης Δημητριάδης, Ανύνυμος, adrianos

    Σας ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας. Η ΚΚΠ είναι περισσότερο μια προπληρωμένη επαναφορτιζόμενη κάρτα η οποία δεν σχετίζεται με την Κάρτα Πολίτη ή άλλες κάρτες. Άλλωστε θα μπορείς να έχεις λογικά ΚΚΠ ακόμα και χωρίς Κάρτα Πολίτη. Η υλοποίηση άλλωστε της ΚΚΠ δεν έχει καμία σχέση σε περιπλοκότητα με την Κάρτα Πολίτη η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο αλλά και πολύ αυξημένης περιπλοκότητας (βλ. Γερμανικό παράδειγμα υλοποίησης για περισσότερα στοιχεία και συγκρίσεις). Τέλος, παρακαλούμε σημειώστε ότι υλοποιήσεις αντίστοιχες με όσες προτείνουμε για την ΚΚΠ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία π.χ., με σημαντικά αποτελέσματα και διευκόλυνσης των πολιτών αλλά και περιορισμού του διαχειριστικού κόστους.
    Στη διάθεσή σας,

    Ομάδα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank), Τράπεζα Πειραιώς

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού