Cultural Tourist Information at a glance: a novel way to present the nation’s cultural and archaeological landscape for tourist’s exploration



Απριλίου 26, 2010

The idea came when I attended a presentation of a new Web site for the Directorate General of Antiquity of the Italian Ministry for Culture Heritage (to become public in Autumn 2010), where both a huge amount of content (the Italian archeological heritage) and a variety of users’ profiles (from scholars to amateurs and tourists) will be managed.

In one website with a clever information architecture and an easy to navigate format, all the archaeological ,cultural and historic site information can be accessed using geo-location services (ie a map of Greece with all the relevant locations where the user can find out which is the nearest to them and what are the visiting information). Comments from other users using Web 2.0 interactivity can help others decide what to visit.
This will enhance cultural tourism and help promote the rich cultural landscape in Greece. The Italian Ministry of Culture are launching theirs in Autumn 2010, but would be happy to be contacted for more information, contacts below.
Read more: Archives & Museum Informatics: Museums and the Web 2010 (MW2010): Abstract: In Search of Novel Ways to Design Large Cultural Heritage Websites http://www.archimuse.com/mw2010/abstracts/prg_335002274.html#ixzz0mDSjWJDp
Under Creative Commons License: Attribution Non-C

ommercial No Derivatives

5 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 27 Απριλίου, 2010 @ 3:53 μμ

    Υπάρχει ήδη μορφοποιημένο πρόγραμμα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ από τον αρμόδιο εθνικό φορέα το οποίο καλύπτει το σύνολο του αντικειμένου που αναφέρεται στην εν λόγω πρόταση.
    Σημειώνω ότι η εν λόγω πρόταση έχει λάβει υπ’όψιν της όχι μόνο τα υλοποιηθέντα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας (το οποίο έχει κάνει φανταστική δουλειά) αλλά και τα έργα τα οποία έχει σχεδιάσει, μέσω των κύριων σχετικών φορέων, να υλοποιήσει μέσω κοινοτικών κονδυλίων (υπήρξε σχετικό συνέδριο στη Φλωρεντία με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
    Σημειώνω επίσης ότι λήφθησαν υπ’όψιν τα σχετικά έργα των αντίστοιχων φορέων της Αυστρίας, καθώς και του Library of Congress.

  2. Σχόλιο από Dim — 27 Απριλίου, 2010 @ 7:26 μμ

    Γιατί η φράση «ήδη μορφοποιημένο πρόγραμμα» δεν με ενθουσιάζει?
    Ποιος θα υλοποιήσει ένα τέτοιο εργο? Το Υπουργείο Πολιτισμού, το ΤΑΠ ή ο ΟΠΕΠ?
    Μακάρι να βγω ψεύτης!

  3. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 30 Απριλίου, 2010 @ 8:24 πμ

    Αχ, αχ, ανυπόμονος… Και εγώ ελπίζω να βγείτε ψεύτης αγαπητέ Dim! Το έργο θα γίνει από τον φορέα ο οποίος έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα να το κάνει (όχι κάποιος από τους προαναφερόμενους). Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ΔΕΝ πρέπει να μας ενδιαφέρει ΠΟΙΟΣ θα το κάνει αλλά να γίνει καλά το έργο – δεν μπορείτε να φανταστείτε (μάλλον από την καχυποψία σας φαίνεται ότι μπορείτε γιατί έχετε δοκιμάσει αυτή την… γλύκα) με πόσο ενδιαφέρον σκύβουν κάποιοι στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων των πολιτών και στην εξυπηρέτηση της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τις επιχειρήσεις… Αυτό που έχει σημασία είναι να τρέξουν το έργο αυτοί (γιατί άραγε;) και να το βάλουν στο ντουλάπι τους μόλις τελειώσει… Στο δημόσιο υπάρχουμε για να προσφέρουμε ΛΥΣΕΙΣ σε συγκεκριμένα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ας πάρει το έργο όποιος φορέας θέλει, δεν έχει σημασία…
    Βέβαια, εδώ που τα λέμε, αν με ρωτούσε κανείς αν θα «έδινα» ένα έργο μου σε κάποιον άλλο φορέα, η απάντηση θα ήταν μάλλον όχι – η απάντησή μου δεν βασίζεται σε σύνδρομο αλλά στη γνώση του επιπέδου εξειδίκευσης επί θεμάτων διαχείρισης έργων σε πολλούς φορείς: αν δεν το γνώριζα, θα έλεγα ναι – τώρα που το γνωρίζω…
    ΥΓ. Βέβαια, για να μην θεωρήσει κανείς ότι έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου, αν δεχθούμε ότι «αυτό που πληρώνεις παίρνεις», τότε υπάρχουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι, λαμβάνοντας από 10 έως 21 χιλιάδες ευρώ το μήνα ως διαχειριστές αποτυχημένων (όχι μόνο σε επίπεδο τεχνοκρατικής διαχείρισης έργων -ποιός ενδιαφέρεται άλλωστε για κάτι τέτοιο…- αλλά και σε επίπεδο καθαρά νομικό = εισαγγελικής έρευνας) έργων στο δημόσιο, μπορούν βάσιμα να ισχυριστούν ότι είναι δεκάδες φορές καλύτεροι από εμένα…

  4. Σχόλιο από Dim — 5 Μαΐου, 2010 @ 1:14 μμ

    @ΟΥΜ ΟΣΜ: Μέχρι που να δούμε το «ήδη μορφοποιημένο πρόγραμμα» και να μάθουμε τον «αρμόδιο εκ του νόμου» φορέα υλοποίησης, δεν μπορούμε να πούμε κάτι ή να σχολιάσουμε την πληρότητα του προγράμματος ή την τεχνική ικανότητα και επάρκεια του φορέα υλοποίηισης.
    Μέχρι τότε όμως, η ύπαρξη ενός «ήδη μορφοποιημένου και ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥ προγράμματος» δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την κατάθεση ιδεών και προτάσεων.
    Κατά τ’άλλα, συμφωνώ μαζί σας ότι δεν ενδιαφέρει ποιος θα το κάνει αλλά να γίνει σωστά το έργο και ότι το Δημόσιο πάσχει από Project Managers με domain knowledge και αντίστοιχη εξουσιοδότηση ώστε να «κυνηγούν» ακόμη και Υπουργούς.
    Αλλά ας εστιάσουμε στην πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια καλή πρόταση μέσα από την οποία θα μπορούμε να προβάλουμε τον Ελληνικό Πολιτισμό (κάτι που πρέπει να βλέπουμε ως «ιερό») και να προωθήσουμε αποτελεσματικά και με σχετικά μικρό κόστος το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της Χώρας αξιοποιώντας την Πληροφορική. Αυτά και τίποτα άλλο..

  5. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 7 Μαΐου, 2010 @ 2:24 μμ

    Αγαπητέ Dim,

    Αφενός η κατάθεση ιδεών και προτάσεων είναι ΠΑΝΤΟΤΕ καλοδεχούμενη, αφετέρου το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι δημοσιευμένο (και σε ΦΕΚ).

    Ευχαριστώ

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού