Κίνησις: Ολοκληρωμένο σύστημα κινήτρων για ενίσχυση της άθλησης των πολιτών



Απριλίου 21, 2010

Είναι πολυάριθμες οι μελέτες που καταδεικνύουν ότι η συστηματική άθληση οδηγεί σε μεγάλη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου, ιδιαίτερα όσον αφορά το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν τα έξοδα του εθνικού συστήματος υγείας είναι να μειωθούν οι ασθένειες που εμφανίζουν οι πολίτες. Συνεπώς, η δημιουργία κινήτρων προς τους πολίτες για να αθληθούν μπορεί μεσο-μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις στο κόστος του συστήματος υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει η πρόταση «Κίνησις».
Η ιδέα της πρότασης είναι απλή. Οι πολίτες που επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες μαζεύουν «πόντους άθλησης». Με τη συγκέντρωση συγκεκριμένων ποσών πόντων θα δικαιούνται εκπτώσεις από τις εισφορές τους στον κλάδο υγείας.
Το βασικό τεχνικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η πρόταση είναι η πιστοποιημένη καταγραφή των αθλητικών δραστηριοτήτων. Στη σημερινή εποχή αυτό το πρόβλημα επιδέχεται ποικίλων λύσεων. Για παράδειγμα, με χρήση ρολογιού GPS + ιμάντα παλμομέτρησης (κοστίζει περίπου 160-170 ευρώ) είναι δυνατή η καταγραφή της ταχύτητας και παλμών του αθλητή. Το παρακάτω link δείχνει για παράδειγμα μια τέτοια καταγραφή για ένα τρέξιμο που έκανα πριν λίγες μέρες:
http://connect.garmin.com/activity/29864511

Συνολικά, η πρόταση «Κίνησις» στοχεύει στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους πολίτες, τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς περισσότερη άθληση για τον πολίτη σημαίνει καλύτερη υγεία και άρα μικρότερο κόστος περίθαλψης για το κράτος.

4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ — 22 Απριλίου, 2010 @ 5:46 μμ

    Πολύ εύστοχη πρόταση με ποικίλες προεκτάσεις που προκύπτουν από τα κίνητρα για άθληση. +1

  2. Σχόλιο από Dim — 24 Απριλίου, 2010 @ 5:20 μμ

    Μπράβο! Καινοτόμος πρόταση.

  3. Σχόλιο από manpan — 26 Απριλίου, 2010 @ 10:46 πμ

    Ωραία ιδέα, αλλά πρακτικά ανεφάρμοστη. Πώς μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση του αθλούμενου; Αυτό βέβαια δεν προκαλεί προβλήμα όταν το οικονομικό κέρδος στην ασφάλιση είναι μικρό. Από την άλλη όμως αν το όφελος είναι μικρό, ποιος ο λόγος να μπω στην διαδικασία;

  4. Σχόλιο από Akis Papadopoulos — 26 Απριλίου, 2010 @ 5:47 μμ

    Η ιδέα είναι πρακτικά εφαρμόσιμη με τον εξής τρόπο: Οι χρήστες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προμηθεύονται κατ’αρχήν τον απαραίτητο εξοπλισμό (για μέτρηση ταχύτητας/τοποθεσίας και καρδιακών παλμών) και υποβάλλονται σε ένα ελεγχόμενο τεστ κοπώσεως με χρήση αυτού του εξοπλισμού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ψηφιακή «υπογραφή» των επιδόσεων τους, ώστε να πιστοποιείται ότι δε θα βάλουν π.χ. ένα φίλο τους αθλητή να τρέξει/ποδηλατήσει αντί για αυτούς (το προφίλ παλμών-ταχύτητας διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο). Προφανώς, μια τέτοια ψηφιακή υπογραφή μπορεί να ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα (π.χ. 1 φορά το τρίμηνο ή εξάμηνο) ώστε να αντικατοπτρίζει και τη βελτίωση των επιδόσεων του ασκούμενου. Υπάρχουν και πιο προηγμένες τεχνικές που μπορούν να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση του αθλούμενου (με χρήση data mining) τις οποίες δε θα αναλύσω έδω για να μην κουράσω.
    Η βασική ιδέα που νομίζω ότι έχει αξία σε αυτήν την πρόταση είναι η χρήση κινήτρων ώστε να επιτευχθεί πρόληψη ασθενιών αντί για θεραπεία τους που κοστίζει πολύ περισσότερο.

    Όσον αφορά στο ύψος του οικονομικού κινήτρου, αυτό θα είναι περιορισμένο, αλλά επαρκές ώστε να κινητοποιήσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Το κίνητρο μπορεί να τεθεί ψηλά για τον 1ο χρόνο ένταξης στο πρόγραμμα, καθώς είναι πολύ δυσκολότερο να πείσεις έναν μη-αθλητή να ξεκινήσει τις αθλητικές δραστηριότητες. Μόλις ξεκινήσει κάποιος, το οικονομικό κίνητρο αρχίζει και γίνεται λιγότερο σημαντικό, καθώς το άτομο αντιλαμβάνεται τα οφέλη που προκύπτουν από την άθληση (απώλεια βάρους, καλύτερη ποιότητα ύπνου, περισσότερη ενεργητικότητα) και δεν αποσκοπεί πλέον στο οικονομικό όφελος.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού