Πληρωμη ΦΠΑ at POS



Απριλίου 18, 2010

Γιατι δεν χρεισημοποιητε το συστημα εκαθαρισης των εμπορικων πραξεων μεσω πιστοτικων καρτων και για την πληρομη το ΦΠΑ κατα την στιγμη της εκτέλεσης της εμπορικης πραξης;

4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Dim — 24 Απριλίου, 2010 @ 5:26 μμ

    Δεν είναι άσχημη ιδέα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στη χρήση των καρτών (μη ρευστού) που μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα έξοδα.
    Δεν είμαι σίγουρος για τα πραγματικά οφέλη ή τουλάχιστον για να λειτουργήσει αποδοτικά απαιτεί μια υποδομή που απλά δεν υπάρχει.

  2. Σχόλιο από Εμμανουήλ Μπαϊρακτάρης — 4 Μαΐου, 2010 @ 12:36 μμ

    Δεν είναι εφικτό γιατί ο κάθε πχ έμπορος δεν έχει την υποχρέωση να υποβάλλει το άθροισμα των ΦΠΑ από όλες τις συναλλαγές.
    Ο ΦΠΑ που πληρώνει είναι: (ΦΠΑ είσπραξης) μείον (ΦΠΑ πληρωμών)
    Δηλαδή αν σε ένα τρίμηνο έχει κάνει περισσότερες αγορές (πχ προμηθεύτηκε 100 ρούχα) από πωλήσεις (πούλησε 50 ρούχα ίδιας αξίας) ο ΦΠΑ είναι αρνητικός. Οπότε δεν θα είχε νόημα να παρακρατηθεί ο ΦΠΑ από τις πωλήσεις του.
    Αντίστοιχα ισχύει για όλους του επαγγελματίες.

  3. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 4 Μαΐου, 2010 @ 2:36 μμ

    Αγαπητέ κε. Μπαϊρακτάρη,

    Συμφωνώ μαζί σας σχετικά με την μη υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ επί τόπου: είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει! Κανονικά θα έπρεπε ΚΑΘΕ τιμολόγιο να εξοφλείται μέσω τραπεζών, οι οποίες να παρακρατούν και να αποδίδουν αυτόματα το ΦΠΑ στην αρμόδια εφορία, με την εκκαθάριση να γίνεται άμεσα και αυτόματα! Αυτό το πολύ απλό σύστημα διευκολύνει ΚΑΙ την είσπραξη του ΦΠΑ ΚΑΙ τους υπόχρεους στο να μην χρησιμοποιούν αλόγιστα το προς καταβολή ΦΠΑ στο τέλος του τριμήνου ως κεφάλαιο κίνησης, με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να το καλύψουν έως τότε – πράγμα το οποίο ΔΕΝ συμβαίνει, γιαυτό και έχουμε καθυστερήσεις στην ορθή υποβολή δηλώσεων (και στις πληρωμές) ή, ακόμα χειρότερα, μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ…

    Λύσεις υπάρχουν (είχα εισηγηθεί λεπτομερώς το προαναφερόμενο σύστημα αλλά…), αρκεί να θέλουμε να λύσουμε το ουσιαστικό πρόβλημα και όχι κυρίως το επικοινωνιακό θέμα.

  4. Σχόλιο από Dim — 5 Μαΐου, 2010 @ 12:38 μμ

    Οι τρίμηνες δηλώσεις ΦΠΑ είναι απόρροια του χειρόγραφου μηχανισμού (και νομοθεσίας) που οφείλουμε να επανεξετάσουμε πηγαίνοντας στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.
    Κατά τη γνώμη μου η πληρωμή του ΦΠΑ θα πρέπει να γίνεται χρονικά ταυτόχρονα με τη συναλλαγή και μάλιστα με την πληρωμή που εμπλέκεται στη συναλλαγή.
    Στη λιανική όπου πληρώνουμε με ρευστό ή πιστωτική κάρτα, η πληρωμή του ΦΠΑ να είναι άμεση. Στη χονδρική όπου μεσολαβεί ένα τιμολόγιο, ο ΦΠΑ να πληρώνεται με την εξόφληση του τιμολογίου (ίσως αυτό να είναι ένα κίνητρο για τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση).

    Σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι τρίμηνο αλλά εβδομάδα ή ημέρα ή το πολύ μήνα, η ΓΓΠΣ κάνει εκκαθάριση με κατάθεση ή ανάληψη από τον «εταιρικό λογαριασμό» της κάθε επιχείρησης.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού