Αγαπητοί μου,
έχω διαβάσει και ακούσει πολλές προτάσεις βελτίωσης ή και αλλαγής του τρόπου αντιμετώπισης των ιατρικών ραντεβού για εξέταση πολίτών στα δημόσια νοσοκομεία. Αν κρίνω από το περιβάλλον μου, χωρίς αποτέλεσμα!
Έτσι έρχομαι να παρουσιάσω μια διαφορετική άποψη προσέγγισης του θέματος των ραντεβού στα νοσοκομεία για εξετάσεις.
Αρχικά θα πρότεινα λοιπόν τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, η οποία πέρα από πληροφοριακό εργαλείο για τον πολίτη που θέλει να κλείσει ραντεβού για εξετάσεις, να αποτελέσει βασικό εργαλείο όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τα νοσοκομεία.
Γίνομαι πιο σαφής:
(Α) Για άμεσες λύσεις (μέχρι τη δημιουργία των Ιατρικών Εξεταστικών Κέντρων – ΙΕΚ).
1. Δημιουργία ιστοσελίδας άμεσης ενημέρωσης και διαχείρισης ραντεβού για ιατρική εξέταση.
2. Δημιουργία ενός πανελλαδικού εποπτικού – διαχειριστικού όργανο της ιστοσελίδας αυτής.
3. Το όργανο αυτό να παρακολουθεί ανελειπώς την πληρότητα του διαθεσίμου χρόνου του γιατρού που ζητάται, την συμαντικότητα, το είδος και την προτεραιότητα της εξέτασης, που θα πρέπει να πάρει ένα ραντεβού για εξετάσεις με το γιατρό.
4. Να αναλύει τις αιτήσεις αυτές και να τις ανακατανέμει σύμφωνα με την σημαντικότητα, το είδος και προτεραιότητα των αιτημάτων δημιουργώντας νέα λίστα, που θα αναρτάται αμέσως (on line)
5. Η ανελλειπής ανακατανομή αυτών θα μας αναδεικνύει την ανάγκη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την πληρότητα του διαθεσίμου χρόνου του, ανά πάσα στιγμή, των επιπλέον απαιτουμένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, πιθανά και του υλικού υποδομής (π.χ. κρεββάτια ή εξεταστικά μηχανήματα…κ.λ.π.). Έτσι θα είναι εύκολος και ευέλικτος ο προγραμματισμός εργασίας ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και μηχανημάτων
6. Θα δημιουργήσει το ημερολόγιο των ραντεβού κάθε μηχανήματος, σαν ενεργή οντότητα, ώστε να φαίνεται η κατάληψή του αλλά και η διαθεσιμότητά του, με δυνατότητα ανάλυσης αυτών των στοιχείων (που θα μας οδηγούν μόνιμα σε αποτέλεσμα, συντηρησιμότητας, ανανέωσης, παύσης)
7. Αν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τοπικά, Θα αποφασίζει την διαμετακόμιση των υπό εξέταση πολιτών, σε γειτονικά νοσοκομεία, που παρουσιάζουν (μετά από την ίδια ανάλυση του νοσοκομείου αυτού) διαθεσιμότητα ιατρικού προσωπικού και ιατρικών εξεταστικών μηχανημάτων, κ.λ.π. (δημιουργώντας πρώτη, δεύτερη ή τρίτη υπερροή κίνησης) με σκοπό την γρηγορότερη, εντός ελάχιστου χρόνου εξυπηρέτηση του αιτήματος. Στόχος η ελαχιστοποίησή του
8. Να αποφασίσουν σχετικές νόρμες, που θα διέπουν την εργασία των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, (αν δεν το έχουν κάνει ήδη), δηλαδή τον αριθμό των πολιτών ή των περιστατικών που μπορούν να υπηρετήσουν ανά βαρδεια ή σπουδαιότητα – σημαντικότητα – προταιρεότητα.
9. Να δίνεται δε η δυνατότητα (on line), οι ιατροί να δηλώσουν τον μέσο χρόνο που απαιτείται για κάθε υποστηριζόμενο (η που θα υποστηριχθεί) περιστατικό, ώστε να αναδιαμορφωθεί η νέα λίστα που αναρτάται ζωντανά (on line) όλη την ώρα.
(Β) Για μόνιμη λύση,
Υποστηρίζω σθεναρά, την άποψη ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί, ανά περιοχή (που θα ορισθεί ποια θα είναι και σε τι έκταση κάλυψης), κέντρο εξετάσεων (π.χ. «Ιατρόπολις», «Εγκέφαλος»)…, κατά τα δικά τους πρότυπα, με τα τελευταίου τύπου και σε άρτια κατάσταση μηχανήματα, διαθέσιμα όλο το 24ωρο και ικανά στελεχομένα ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν όλα τα ημερήσια περιστατικά, των υπό εξέταση πολιτών, των ασθενών των νοσοκομείων, και των εκτάκτων περιστατικών με την κατάλληλη καθ’οδόν υποστήριξη… (Στα νοσοκομεία μπορεί να μείνει ένας μικρός αριθμός μηχανημάτων άμεσης ζήτησης – υποστήριξης)
Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνουμε το ιδανικό προσωπικό υπηρέτησης των εξεταστικών κέντρων, κάνουν πάντα τη δουλειά τους, υπό τις αυτές συνθήκες ποιότητας, ακριβείας, υπευθυνότητας, κ.λ.π. ενώ κρίνονται, εκπαιδεύονται και μετεκπαιδεύονται, μετά από την μέτρηση της απόδοσής τους στα κριτήρια αυτά.
Με τον τρόπο αυτό σώζουμε πολλά λεφτά, δυναμώνουμε το σύστημα υγείας, δίνουμε ελπίδα στον πολίτη, και σταματάει εκείνο το τετρημμένο «το ραντεβού μου είναι για τρεις μήνες μετά!», ή «μέχρι να εξεταστώ θα έχω πεθάνει»…
Αν κάποιος έχει αμφιβολία, μπορώ κάλλιστα να αναφερθώ αριθμητικά με ποσά, κέρδη, και αφαίρεση έργου από τον ιδιωτικό τομέα υγείας που όλοι μας σπρώχνουν….
Τα νοσοκομεία μας και το σύστημα υγείας ΕΣΥ που οραματίστηκε ο άμοιρος Γ.Γενηματάς πρέπει να παραμείνει όρθιο και υγειές για χαρίζει υγεία και ελπίδα, όπως το οραματίστηκε….
Το χρωστάμε στους γονείς μας και στα παιδιά μας!!!
Ευχαριστώ πολύ
Αντώνης Πεπονάρας
Σχόλιο από tsipcorn — 21 Απριλίου, 2010 @ 12:54 μμ
Οι εξειδικευμένες και μόνο εξετάσεις είναι φθηνότερα να γίνονται outsourcing. Πχ. το παθολογονατομικό εργαστήριο στο Νοσοκομείο μας, μας στοιχίζει τώρα περισσότερο από παλαιότερα που στέλναμε αυτές τις εξειδικευμένες εξετάσεις έξω…
Σχόλιο από Dim — 21 Απριλίου, 2010 @ 2:28 μμ
Η πρόταση του κ. Πεπονάρα είναι αξιόλογη και προτείνω να εξεταστεί για άμεση υλοποίηση. Να προσθέσω μερικά σχόλια:
Ως προς το Μέρος Α:
——————
(1) Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφονται στο Μέρος Α (άμεση λύση) και ειδικά με τη δημιουργία του «πανελλαδικού εποπτικού οργάνου». Τεχνικά, από πλευράς πληροφορικής ένα τέτοιο σύστημα είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων για να υλοποιηθεί και μετά πρέπει να μπούμε στην οδύσσεια της καταχώρισης των νοσοκομειακών / εξεταστικών μονάδων και γιατρών. Είναι όμως κάτι που πρέπει να γίνει και ασφαλώς είναι εύκολο θέμα. Αρκεί να υπάρχει λίγη πίεση. Και εδώ δεν σηκώνει «παρακαλώ». Όποιο νοσοκομείο δεν εντάσσεται, πάει φυλακή όλο το διοικητικό συμβούλιο μαζί με όλους που ασκούν κάποιο βαθμό διοίκησης (γιατροί ή οποιασδήποτε ειδικότητας). Μπορεί αυτό να είναι σχήμα λόγου, αλλά τέτοιου είδους «πίεσης» χρειάζεται.
(2) Όλοι οι ασθενείς να μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού μέσω διαδικτύου μόνοι τους (κατευθείαν), από κάποιο Κέντρο Υγείας, από το Γραφείο του οικογενειακού γιατρού (που θα γράφει και το παραπεμτικό), από τα ΚΕΠ ή ακόμη από κάποια υπηρεσία του Δήμου ή της Κοινότητας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου «μα δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο».
Ως προς το Μέρος Β, της ΄»μόνιμης» λύσης με τα Ιατρικά Εξεταστικά Κέντρα.
————————————————————————-
(3) Ας μην μπούμε στον πειρασμό (και έξοδα) στο να φτιάξουμε και άλλα κτίρια που οι διάφοροι παρατρεχάμενοι Δήμαρχοι, Βουλευτές, Νομάρχες και Υπουργοί θα έχουν ακόμη μια ευκαιρία να «παραβρεθούν» στα εγκαίνια. Δεν αποκλείω πράγματι τη δημιουργία ενός ΙΕΚ αλλά πρώτα να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε μετά από ένα καλό «νοικοκύρεμα». Και αναφέρομαι στα Κέντρα Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και διάφορα Θεραπευτήρια του ΙΚΑ.
(4) Εάν από τα στοιχεία της λειτουργίας του Μέρους Α φανεί ότι πράγματι χρειάζεται ένα ΙΕΚ, τότε ναι να φτιαχτεί. Αλλά το κριτήριο θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης και διευκόλυνση των πολιτών / ασθενών (και όχι η «ευκολία» των γιατρών και νοσοκόμων) και πάντα να υπολογίζεται η σχέση κόστους/οφέλους.
(5) Όλα τα παραπάνω κέντρα (Κέντρα Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία, κλπ) να λειτουργούν με διευρυμμένο ωράριο, τουλάχιστον από 08:00 μέχρι 20:00 κάθε ημέρα. Δεν είναι δυνατόν αυτή η υποδομή να χρησιμοποιείται μόνο 5-6 ώρες την ημέρα. Και εδώ, παρακαλώ ας μείνουν έξω οι δικαιολογίες του τύπου «δεν έχουμε προσωπικό».
(6) Όλες οι «ακριβές» μονάδες (Αξονικοί τομογράφοι, κλπ) να λειτουργούν τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα ή ακόμη και παραπάνω.
(7) Μετά από την πρόσφατη «περιπέτεια» του Υπουργού κου Λοβέρδου, έχει κανείς αμφιβολία ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν στις διαδικασίες συντήρησης αυτών των ακριβών μηχανημάτων? Ασφαλώς, όλες αυτές οι «ακριβές» μονάδες θα πρέπει να συντηρούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμες 24/7. Τίποτα παρακάτω. Είναι εφικτό και θα πρέπει κάποιου το αυτί να ιδρώνει όταν ένα τέτοιο μηχάνημα είναι κλειστό λόγω βλάβης πάνω από μία ώρα.
Με άλλα λόγια, νοικοκύρεμα της υπάρχουσας υποδομής και ναι, κάποιοι θα πρέπει να πάνε στα σπίτια τους όταν αυτή η ακριβή για τον φορολογούμενο υποδομή δεν λειτουργεί.
Δεν είμαι ένθερμος οπαδός της «ιδιωτικής» πρωτοβουλίας στην Υγεία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι επιβιώνουν και ευημερούν διότι προσέχουν τον πελάτη τους και φροντίζουν να καλύψουν τις ανάγκες του. Αυτή την «πελατοκεντική» διασταση (ή όπως ακούγεται αλλού «με κέντρο τον πολίτη») πως θα μπορέσουμε να την παγιοποιήσουμε στα δημόσια ΙΕΚ?
Τέλος, όσον αφορά στην ευχή για την «υγεία» του ΕΣΥ, «από το στόμα σου και στο αυτί» της κόρης του αείμνηστου Γ. Γεννηματά. Πολλά γράφονται και ακούγονται για την «Υγεία» αλλά δεν βλέπω έργα από το Υπ. Υγείας.
Σχόλιο από ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΠΟΝΑΡΑΣ — 21 Απριλίου, 2010 @ 8:14 μμ
Αγαπητέ μου DIM,
χαίρομαι ότι υπάρχει συμφωνία σε μερικά και ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις στα υπόλοιπα.
Θα μπορούσα να προσθέσω μια καλλίτερη ενημέρωση σε μερικά:
Στο Β μέρος (3),(4) του κειμένου σας, προτείνω τη δημιουργία των ΙΕΚ σε όλες τις πρωτεύουσες νομών, με κριτήρια βέβαια σχετικά με τον τοπικό πληθυσμό εξυπηρέτησης, με τη συχνότητα και αναγκαιότητα εξετάσεων, απόσταση από άλλη πόλη (και ανάλογα του μεγέθους του ΙΕΚ της), την ευκολία μετάβασης του πληθυσμού, σύνδεση και υποστήριξη από κοντινό πανεπιστημιακό νοσοκομείο. κ.λ.π. (όλα αυτά είναι δείκτες που αποτελούν τον αλγόριθμο απόφασης για ίδρυση ή όχι ΙΕΚ στην πόλη αυτή).
Στο Β μέρος (5),(6) του κειμένου σας, το ωράριο λειτουργίας είναι αρχικά 24ωρο. Από την καθημερινή λειτουργία και χρησιμοποιώντας τη «βαθμολογία επιδόσεων» (balance score), θα οδηγηθεί στην άριστη κατάρτιση ωραρίου λειτουργίας – κρατώντας πάντα «σε επιφυλακή» κάποιο δυναμικό.
Επίσης, διευκρινίζω ότι τα κέντρα αυτά ΙΕΚ, είναι δυνατόν και επιβεβλημένο να διοικούνται δικτυακά και πανελλαδικά, από ειδικό κέντρο διαχείρισης υγείας… προβλέποντας και προνοώντας για κάθε τι που θα ήθελε προκύψει. Όλα τα ψηφιακά μηχανήματα (αξωνικοί, μαγνητικοί, υπέρηχοι κ.λ.π. μηχανήματα) μπορούν να λειτουργήσουν και από απόσταση με την κατάλληλη δικτύωση, ακόμη να ενταχθούν στο σύστημα «τηλεϊατρικής» (teleremedy), ώστε και οι απομακρυσμένες περιοχές, με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό να έχουν την τέλεια και άριστη διάγνωση…
Τα μηχανήματα αυτά έχουν αυτόματο σύστημα καταγραφής του χρόνου ζωής των εξαρτημάτων, καθώς και μετρητές των ωρών συνεχούς λειτουργίας, για να γνωρίζουν το πότε και για πόσο θα πρέπει να συντηρηθούν φροντίζοντας έγκαιρα για την αντικατάστασή τους…
Σχετικά με το (7), πράγματι ακούγονται πολλά για βτην υγεία και τελικά δεν γίνεται τίποτα… Πιστεύω ότι κανείς πολιτικός δεν θα μπορέσει να αποφύγει το να δώσει λύση στα προβλήματα της υγείας.
Η λύση θα δοθεί έτσι ή αλλοιώς, το θέμα είναι να είναι υπό κρατικό έλεγχο….
Σχόλιο από netcomb2b — 24 Απριλίου, 2010 @ 11:03 μμ
Αγαπητέ κύριε Αντώνη Πεπονάρα.
Θέλω να σας ευχαριστήσω αρχικά και μετά να γράψω δύο αράδες.
Ταράζεται τα “νερά “με αυτά που λέτε και βγάζεται κάποιους στο “μεϊντάνι”.
Πιστεύω δεν θέλουν ή δε λένε όλοι την αλήθεια όπως εσείς ….. γιατί πράγματι μας ωθούν στην ιδιωτική υγεία-ασφάλιση κλπ κλπ. Η ιδιωτική όμως δεν θέλει να παίξει τον ρόλο της Δημόσιας ούτε φυσικά να τη “σβήσει” αλλά να κάνει ότι κάνει με ελάχιστο κόστος και μεγάλο κέρδος γι αυτή, με τις μεγάλες “επενδύσεις” απ τα κέρδη τους.
Σήμερα λοιπόν φαντάζει ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί ενώ μπορεί να το κάνει. Το “δεν πάει άλλο” λίγο-πολύ όλοι το καταλαβαίνουμε και σ αυτό τον τομέα, η ανησυχία μου όμως έγκειται στο γεγονός ότι και δεν θέλω και δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να κάψουμε και τα χλωρά. Αναζητώντας πρότυπα ανθρώπων, όταν ανάμεσα στη μόρφωση και τα πτυχία υπάρχει η καλλιέργεια, δεν έχουμε πρότυπα ? και γιατί δεν μπαίνουν στον αγώνα να ηγηθούν τώρα στα δύσκολα ? Διότι ή είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι γιατί πάντα είχαμε μπροστάρηδες σε ανένδοτους ή αποδεχθήκαμε την κηδεμονία αφού δεν μπορούμε να λύσουμε τα του οίκου μας στα διαρθρωτικά και όχι μόνο προβλήματα.
Ο κομματισμός οι συντεχνίες και ο λαϊκισμός απειλούν τώρα μετά την πτώχευση του δημόσιου τομέα και ότι έχει μείνει όρθιο απ τον ιδιωτικό τομέα, και δεν μιλώ για ατζέντηδες που πρακτορεύουν ξένα συμφέροντα.
Η ανισορροπία πιστεύω θα αποκατασταθεί γιατί είναι αδήριτος ανάγκη αλλά τώρα χρειάζεται ενότητα απ όλους και αλληλεγγύη στους αδύναμους πρώτα . Ίσως χρειασθούν χρόνια προσπάθειας γιατί η συναλλαγή και η διαφθορά έχουν απλώσει παντού τα πλοκάμια τους κι αυτό το σαράκι συνεχώς θα μας απογοητεύει.
H οικονομική ανάκαμψη για μας περνάει από την Υγεία και την Ασφάλιση και εκεί θα υπάρξουν ή εικόνες αποκάλυψης όπως βλέπουμε σε πολλές χώρες ή προκοπή που είναι ευθύνη όλων μας.
To πρώτο ημίχρονο το κέρδισαν οι κερδοσκόποι και οι δήθεν αγορές (που ως δια μαγείας λύνουν τα πάντα) αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε το ματς και θα είμαστε τότε όλοι περήφανοι.
Αναφορικά με τα τεχνικά ζητήματα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές φορές η ανθρωπότητα ενστερνίζεται την σωστή τεχνολογία για λαθεμένους σκοπούς.
Πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε με “parallel processing” γιατί εκτός από χρήμα δεν έχουμε και χρόνο.
Καταλαβαινόμαστε τώρα , δεν χρειάζονται περσότερα , ούτε όμως θα μας φιμώσουν ,
άλλωστε «ο σιωπών δοκεί συναινείν».
Η λεηλασία όμως τώρα έχει φθάσει μέχρι τους φυσικούς πόρους κι εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και θα τα βρούμε μπροστά μας γι αυτό είναι σοβαρότερο να έχουμε καθαρό και ζεστό νερό στα σπίτια μας και μετά να δούμε τι θα φυτέψουμε στον κήπο μας.
Ο καλός γιατρός ή δικηγόρος ακόμη κι ο ξένος, είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος. Οι τελευταίοι πρέπει νάνε “οι ξένοι” για μας.
Σε σχέση με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά και τη θυγατέρα του, το μήλο πέφτει κάτω… απ τη μηλιά, έτσι δε λένε ? Τουλάχιστον αυτό πιστεύω όπως οι περισσότεροι.
Σχόλιο από George Birbilis — 26 Απριλίου, 2010 @ 4:52 μμ
Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο – στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας μου είχαν κλείσει ραντεβού 1-2 μήνες μετά για αιμοληψία για μια γενική αίματος (!!!)
Σχόλιο από kga — 2 Μαΐου, 2010 @ 11:29 μμ
Σχετικά με την πρόταση αυτή θα διαφωνήσω όπως και ο DIM σχετικά με τα ΙΕΚ. Δεν χρειάζονται νέες δομές αρκεί να εξοπλισθούν κατάλληλα τα νοσοκομεία, που θα δουλεύουν σε τρείς βάρδιες,όπως δουλεύουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, στα οποία οποιαδήποτε ώρα μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε εξέταση. Εξ άλλου, δεν είναι δυνατόν νοσοκομεία να λειτουργούν χωρίς διαγνωστικές υπηρεσίες.
Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για την ακτινοθεραπεία που στα ιδιωτικά νοσοκομεία λειτουργεί μέχρι το βράδυ, ενώ στα δημόσια μέχρι τις δύο το μεσημέρι, με αποτελέσμα οι καρκινοπαθείς να οδηγούνται σωρηδόν στα ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα διότι ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία με τα παλαιότερα μηχανήματα ξεπερνά τους 3 μήνες, ενώ η ακτινοθεραπεία πρέπει να αρχίζει σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δεν μπορεί να καθυστερήσει.