Ευρυζωνικότητα στην Ελληνική ύπαιθρο με χρήση τεχνολογιάς WiMax



Απριλίου 14, 2010

Ευρυζωνικότητα στην Ελληνική ύπαιθρο
————————————————

Προκειμένου όλοι οι πολίτες της χώρας να επωφεληθούν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως αυτές θα προσφερθούν στο μέλλον, πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές επικοινωνίες. Αυτό στην παρούσα φάση δεν έχει επιτευχθεί για λόγους που αναφέρονται παρακάτω. Η πρόταση μου είναι στην κατεύθυνση της κάλυψης του Ελλείμματος ευρυζωνικότητας με χρήση της τεχνολογίας WiMax προκειμένου οι πολίτες της Ελληνικής υπαίθρου να μην αποκλειστούν από τον επανασχεδιασμό της Δημόσιας Διοίκησης με την χρήση ΤΠΕ.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ
1.Έχει γίνει εμφανές πλέον το έλλειμμα στην ευρυζωνικότητα που αντιμετωπίζει η Ελληνική ύπαιθρος.
2.Η Ελληνική ύπαιθρος βρίθει μικρών (έως 100 άτομα) ή μεγαλύτερων (έως 1000 άτομα) οικισμών, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την τουριστική (και όχι μόνο) ανάπτυξη νέας γενιάς της πατρίδας μας.
3.Είναι πλέον σαφές ότι το ανάγλυφο της Ελληνικής Υπαίθρου δεν συστείνεται για την ανάπτυξη καλωδιακών δικτύων (πχ οπτικών ινών) σε ανταγωνιστικές τιμές.
4.Τα συστήματα WiMax ενώ είναι ακατάλληλα για την κάλυψη πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών, όπως είναι οι Ελληνικές πόλεις, είναι ιδιαίτερα αποδοτικά σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Οι επικοινωνίες και μάλιστα οι ευρυζωνικές αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, και η Ελληνική ύπαιθρος, ακόμα και για λόγους μη αποκλεισμού, πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρυζωνικές επικοινωνίες. Ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με εγκατάσταση συστημάτων WiMax. Το ανάγλυφο της υπαίθρου με τα πολλά βουνά και τις αλλεπάλληλες κορυφές επιτρέπει την εγκατάσταση συστημάτων κεραιών που θα καλύπτουν πολλαπλούς οικισμούς και θα επικοινωνούν μεταξύ τους για την δημιουργία ενός backbone (backhole) ή όπου δεν μπορεί να γίνει αυτό να διασυνδέονται ενσύρματα ή ασύρματα με σημεία που υφίσταται δίκτυο με ευρυζωνική πρόσβαση.
Η πολιτεία έχει διαθέσει άδειες ανάπτυξης συστημάτων WiMax οι κάτοχοι των οποίων δεν έχουν προβεί σε αξιοποίηση και επενδύσεις για διάφορους λόγους.
Στην παρούσα φάση όμως η τεχνολογία WiMax μπορεί να αξιοποιηθεί και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελληνικής Υπαίθρου και κατά συνέπεια όλης της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες στην διαθεσή σας

Βλάσης Μανθογιάννης

11 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΠΟΝΑΡΑΣ — 17 Απριλίου, 2010 @ 1:29 μμ

    Βλάση και όχι μόνο…
    Έχουμε πλέον ελληνικό δοσρυφόρο, με πολλά ελέυθερα κανάλια για να δημιουργήσουμε το backbone των πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών με όποιο τρόπο ή σχέδιο θέλουμε με αδιάλειπτη και απρόσκοπτη παροχή ευρυζωνικότατου internet!
    Έχω λάβει μέρος παλαιότερα σε μια πολύ καλή μελέτη για λογαριασμό ενός μεγάλου και κοινά αποδεκτού φορέα, με την επωνυμία «αντιόχεια», την οποία και παρουσιάσαμε μετά το πέρας των μελετών… αλλά δεν προχώρησε τίποτε – όπως συνέβαινε στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια…και είχε ως αντικείμενο ακριβώς αυτό.
    Οι μελέτες υπάρχουν και οι άνθρωποι υπάρχουν δεν γνωρίζω μόνο την διαθεσιμότητα των υπολοίπων (αρκετές ειδικότητες), διότι δεν ξανασχοληθήκαμε με το θέμα. Υπόψιν, όλη η μελέτη και η συμμετοχή μας ήταν αμισθί! Προσφορά στο κοινονικό σύνολο κάναμε….

    Έτσι λοιπόν κι’εγώ παραμένω στη διάθεση σας
    Ευχαριστώ πολύ

  2. Σχόλιο από Dim — 20 Απριλίου, 2010 @ 6:40 μμ

    Σαφώς η ευρυζωνικότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η Ύπαιθρος έχει ελλείψεις.
    Από την άλλη πλευρά όμως, που είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρει η Πολιτεία.
    Έχω κουραστεί να ακούω συνέχεια να βάλουμε FTTH ή όποια άλλη τεχνολογία. Το θέμα είναι είναι που είναι οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ?

  3. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 21 Απριλίου, 2010 @ 7:12 πμ

    Αγαπητοί κύριοι Μανθογιάννη και Πεπονάρα,
    Οι προσεγγίσεις σας είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ: αν δεν σκάψουν κάποιοι για να βάλουν (με δεκαπλάσιο κόστος από την υπόλοιπη ΕΕ) FTTH, πώς θα έχουν οι καναλάρχες δωρεάν backbone; Είναι γνωστό ότι το FTTH εξυπηρετεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΧΧ περιεχόμενο και το IPTV: ούτε η χώρα-παγκόσμιο κέντρο παραγωγής και προώθησης πορνογραφικού περιεχομένου είμαστε (εκτός και αν είναι στρατηγικός στόχος να γίνουμε) ούτε είμαστε το κέντρο της παγκόσμιας πληροφόρησης, ούτως ώστε να είναι κατανοητή αναπτυξιακά αυτή την στρατηγική επιλογή. Εις άτοπον απαγωγή λοιπόν, είναι προφανές ότι οι προσεγγίσεις σας είναι λανθασμένες γιατί κάποιος decision maker έχει πληροφόρηση που δεν μπορεί να μοιραστεί με εμάς -πιθανώς σχετίζεται με εξωγήινους και το τέλος του κόσμου- για να μη μας τρομάξει.

    Αγαπητέ Dim,
    Αν και μέρος της παραπάνω απάντησής μου πιστεύω ότι καλύπτει το ερώτημά σας «πού είναι οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ», θα ήθελα να σας επαναφέρω στην τάξη: η λογική της μελέτης των εφαρμογών (δηλαδή τί ανάγκες πρέπει να καλύψουμε) ΠΡΙΝ τη μελέτη των απαιτούμενων για την εξυπηρέτηση αυτών των εφαρμογών, όπως είναι προφανές από τις επιλογές υλοποίησης των Α”, Β”, Γ” ΚΠΣ και το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ -για τα εθνικά κονδύλια ούτε λόγος-, είναι απορριπτέα εντός της Ελληνικής Επικρατείας, συνεπώς επιτρέψατέ μου να σας υπενθυμίσω την εθνική «κόκκινη γραμμή»: ότι όλες οι αρχές του project management είναι του «έξω από “δώ».

  4. Σχόλιο από Dimitris Evgenidis — 3 Μαΐου, 2010 @ 4:23 μμ

    Η ευρυζωνικότητα καθυστερεί στην Ελλάδα, γιατί η Εταιρία που ουσιαστικά ασχολείται μονοπωλικά με αυτήν, την προηγούμενη πενταετία αντί να κάνει επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ασχολήθηκε με την αύξηση των μισθών της Διοίκησής της, την πλουσιοπάροχη εθελουσία έξοδο των εργασζομένων της και την πρόσληψη ημετέρων συμβασιούχων. Κάθε λοιπόν πρόταση, όπως η παρούσα, με την επιφύλαξη του κόστους της και των τυχόν συνεπειών της ακτινοβολίας, είναι καλοδεχούμενη και πρόσφφορη να λύσει το πρόβλημα. Σήμερα είναι ευκολότερο να επικοινωνήσεις με ένα χωρίο στην Ισλανδία παρά στην Ελλάδα.

  5. Σχόλιο από ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΙΣΣΙΡ — 4 Μαΐου, 2010 @ 6:38 μμ

    αγαπητοι φιλοι ειμαι ενας χρηστης οχι με εξιδικευμενες γνωσεις. Πηγαινω συχνα στην Ηπειρο σε ενα μικρο χωριο στα Τζουμερκα οπου θα ηθελα καποια στιγμη να κανω κατι.Ομως η διαπιστωση ειναι οτι το γρηγορο και φτηνο ιντερνετ δεν φτανει εκει.Αυτο ειναι ενας ανασταλτικος παραγοντας.
    Πρεπει καποια στιγμη να γινει κατι γιατι ειναι ενας σοβαρος παραγοντας αναπτυξης.

  6. Σχόλιο από Dim — 5 Μαΐου, 2010 @ 11:23 πμ

    Αν θυμάμαι καλά, ήταν οι Προσκλήσεις 93 και 105 (και κάποιες άλλες) που θα έδιναν ένα σημαντικό κομμάτι αυτή της ευρυζωνικής υποδομής. Τα αποτελέσματα είναι μάλλον αποκαρδιωτικά, τόσο όσο αφορά στις υποδομές όσο και στην αξιοποίηση αυτής της υποδομής, και το χειρότερο είναι ότι «κανενός το αυτί δεν ιδρώνει».
    Παρόμοια με αυτή του κ. ΜΙΣΣΙΡ εμπειρία είχα το 1985 όταν θελήσαμε να μεταφέρουμε τα γραφεία της Εταιρείας από το Μοσχάτο στα Γλυκά Νερά και τότε ο ΟΤΕ δεν μπορούσε να μας δώσει δύο τηλεφωνικές γραμμές (η μετακόμιση ματαιώθηκε).
    Όμως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά όσον αφορά στις ευρυζωνικές υποδομές ενώ δεν έχει γίνει η αντίστοιχη αξιοποίηση (ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ) αυτών των υποδομών καθώς τις περισσότερες φορές σκονταύτουμε στις διαδικασίες!
    Χωρίς καμμία αμφιβολία, όλη η Ύπαιθρος θα πρέπει να καλυφθεί ευρυζωνικά. Το αν θα είναι FTTH/FTTB, WiMax ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι το θέμα. Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει κάλυψη και σε αυτό οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να «ιδρώσουν». Από την άλλη πλευρά και επειδή κάποιοι «τοπικοί» δεν ιδρώνουν με τίποτα, η Κεντρική Κυβέρνηση (Υπ. Εσωτερικών), οφείλει να τους κάνει να ιδρώσουν.
    Ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή της χρήσης WiMax τεχνολογίας αντί καλωδίου, συμφωνώ με την έννοια να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να πετύχουμε 100% κάλυψη και ας μην είναι στα 24Mbps παντού. Είναι σίγουρο ότι σύντομα θα έχουμε και άλλη μια τεχνολογία για τις υποδομές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό που να παρακολουθεί, αξιολογεί και βελτιώνει την υποδομή ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ανεβάσουμε σημαντικά την αξιοποίηση αυτών των υποδομών με πρακτικές και χρήσιμες για τον πολίτη και την επιχείρηση εφαρμογές.

  7. Σχόλιο από χρήστης — 25 Μαΐου, 2010 @ 1:16 πμ

    Το πρόβλημα με το WiMax είναι ότι είναι ακόμα πολύ ακριβό και γίνεται επίσης πιο ασύμφορο σε τόσο ψηλή συχνότητα. Σε άλλες χώρες έχουν ανοίξει και τα 2.5Ghz στο WiMax και τώρα κουβεντιάζεται (νομίζω στις ΗΠΑ το WiMax στα 450/700Mhz σαν μέτρο αντιμετώπισης του didital divide για rural περιοχές.

    Δεν έχω αντιληφθεί την ΕΕΤΤ να έχει ξεκινήσει τίποτα σε αυτές τις συχνότητες όπου ίσως να έβγαινε το business case.

    Πάντως οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές στα δίκτυα λένε ότι το LTE (3.9G) θα επικρατήσει μακροπρόθεσμα τελικά του WiMax, γιαυτό και βλέπετε ότι Ericsson & Nokia (NSN) δεν πρόκειται να αναπτύξουν WiMax.

    Ένα βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει και αρκετό μικροκυματικό PtP backhaul σε υπάρχοντα ΣΑΡ (τα υπάρχοντα αγροτικά δίκτυα – έχουν 2Ε1 μόνο άν θυμάμαι καλά) – οπότε πρέπει να φτιαχτούν νέα links, σε άλλες συχνότητες, STM-1 χωρητικότητας για να έχει νόημα το «ευρυζωνικό».

    Το άλλο πρόβλημα υλοποίησης είναι ότι άν καταργηθούν τα παλιά ΣΑΡ, τότε τα «νέας γενιάς ΣΑΡ», με WiMax δηλαδή, πρέπει να χρησιμοποιήσουν SIP VoIP για φωνή και Ethernet-based backhaul – πρέπει να φτιαχτεί αντίστοιχη νέα υποδομή σε core (IMS + Voice Server) και transmission. Και το WiMax το έχει αφήσει καπως φλού το voice core στο standardization ενώ στην κινητή έχουν επιδείξει καλύτερη πρακτική (στο LTE λέγεται OneVoice) – και σίγουρα τα κινητά τερματικά θα είναι φτηνότερα των WiMax.

    Για την Ελλάδα μου φαίνεται ότι αφού οι κινητοί κάποια στιγμή θα υλοποιήσουν LTE θα ήταν απλούστερο να καλύψουν με κάποια επιδότηση και τις περιπτώσεις rural. To να φτιάχνεις ξεχωριστά δίκτυα είναι ακριβό. Πάντως άν ανοίξουν και τα 450/700MHz η κατάσταση αλλάζει.

  8. Σχόλιο από Δημήτρης — 13 Νοεμβρίου, 2010 @ 7:33 μμ

    Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μανθογιάννη. Ο μοναδικός τρόπος να φτάσεις σε κάθε γωνιά τς επικράτειας και να δώσεις internet και στα πλαίσια του Europe2020 για τον στόχο του 2013 είναι η ασύρματη πρόσβαση. Επίσης δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει κινητικότητα (mobility) γιατί θέλουμε Internet. H τεχνολογία Wimax σήμερα μπορεί να δώσει λύσεις. Αύριο μόλις ωριμάσει το LTE θα μπορούσε και αυτό αν και λόγω του ότι το Wimax είναι πιο ανοικτό (αναπτύχθηκε από την IEEE όπως το Ethernet) από το LTE και επιπλέον το Wimax έχει και αυτό roadmap όπως το 802.16m.

    Ακόμα και το backbone μπορεί να ειναι ασύρματο καθοσον με τα νεα modulation μπορουν να πετυχουν πολυ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης.

    Και το internet παντού δεν είναι για τις τσόντες όπως γράφεται. Είναι και για να μπορεί ο επαγγελματίας να πάει διακοπές αλλά να έχει επαφή με την επιχείρησή του, είναι για τους ντόπιους που θα μπορούσαν να βελτιώνουν τις επιχειρηματικές τους ασχολίες μέσω του internet (online πωλήσεις, διαφημίσεις, αγορές πρώτων υλών, ενημέρωση κλπ) για τους μαθητές και όλους μας. Το internet παρέχει ενημέρωση.

  9. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 15 Νοεμβρίου, 2010 @ 10:52 πμ

    @ Δημήτρης

    Το WiMax μπορεί να είναι για όλα όσα αναφέρετε, το FTTH όχι.

    Όσο για τους στόχους του Europe2020, επειδή το ζήτημα το παρακολουθώ στενά και ένδον, ο μεγαλύτερος προβληματισμός της Επιτροπής και των Συμβουλίων Υπουργών είναι (α) η έλλειψη περιεχομένου με προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ και (β) η χρηματοδότησή του από τους πάροχους περιεχομένου. Επειδή κάποιοι δεν έχουν τα κότσια να ζητήσουν από τους σοβαρούς παρόχους IPTV (τους καναλάρχες δηλαδή) να πληρώσουν το deployment, έστω και με κάποια μορφή συγχρηματοδότησης/κοινοπρακτικού σχήματος, ας πάνε να τα βρουν από τους παρόχους ΧΧΧ περιεχομένου.

    Τέλος, για να κλείσουμε το ζήτημα της γενικότερης χρησιμότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, άλλο πράγμα η πρόσβαση π.χ. με 1MBps (το οποίο θα έπρεπε να είναι διαθέσιμο πάντα και παντού σε όλους) και άλλο το FTTH: η ευκολία ανταλλαγής αρχείων μεγάλου όγκου (π.χ. HD από το youtube) δεν αυξάνει το ΑΕΠ ούτε είναι διατεθειμένος ο κάθε φορολογούμενος να το πληρώσει.

    Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στο πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ της χώρας μας μέσω της ανάπτυξης περιεχομένου, το οποίο θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά γιατί βασίζεται στην ουσία της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, και όχι μέσω της βραχυπρόθεσμης κρατικής επιδότησης των εταιριών παροχής πρόσβασης και των δύο προαναφερομένων κατηγοριών παροχής περιεχομένου.

  10. Σχόλιο από Δημήτρης — 15 Νοεμβρίου, 2010 @ 1:07 μμ

    @ΟΥΜ ΟΣΜ

    ΟΚ συμφωνώ καταρχήν ότι σήμερα το πολύ BW το θέλεις για IPTV για XXX κλπ. Πλην όμως υπάρχουν και εφαρμογές τηλεϊατρικής, εκπαίδευσης κλπ που θα ήθελες περισσότερο BW και κυρίως upstream που σήμερα δεν είναι αρκετό. Το FTTH προφανώς και έχει μπει στο τραπέζι για να απαξιώσει την υποδομή που πουλήσαμε τόσο φτηνά στη Γερμανία (ξεπουλήσαμε) και επειδή θέλουμε να κουνήσουμε και την αγορά (κυρίως τις κατασκευαστικές γιατί αυτές θα πάρουν το 70% του έργου). Πέραν όμως αυτών είναι σαν το αυγό και την κότα αν δεν υπάρχει η υποδομή δεν μπορούν να φτιάξουν εφαρμογές και το αντίστροφο όπως σωστά επισημαίνετε.

    Σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου πως το σημερινό ADSL δεν μας καλύπτει, θέλουμε κάτι καλύτερο και ενδεχομένως η πρόταση του ΟΤΕ να είναι η πιο λογική σήμερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες για τις πόλεις. Στην επαρχία όμως;;;

  11. Σχόλιο από OYM ΟΣΜ — 22 Νοεμβρίου, 2010 @ 8:51 πμ

    Για να μην επαναλαμβάνω συνέχεια τη θέση μου, θα ήθελα να σημειώσω μια φράση 2 νεαρών που κάθονταν δίπλα μου στην ημερίδα του ΥΠΕΠΘ για την νεανική επιχειρηματικότητα: «μήπως να πω ότι δεν είμαστε στην Ιαπωνία;».

    Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλές ιδέες και ακόμα περισσότερες θα δημιουργηθούν με την πολύ σωστή επένδυση της κυβέρνησης στο πρώτο στάδιο της επιχειρηματικότητας, που είναι η δημιουργία κάποιας οιωνεί βιώσιμης ιδέας – οι κινήσεις ανάπτυξης συνεργασιών με ΗΠΑ και αλλού θα βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση. Όντως επίσης λείπουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία άκουσα ότι σχεδιάζονται.

    Όμως, αυτό που ΚΥΡΙΩΣ λείπει για τη μετουσίωση της ιδέας σε παραγωγή, απασχόληση και κέρδος είναι η απάντηση στην παρατήρηση του κ. Μητσού σε πρόσφατη ομιλία του για τις χρηματοδοτήσεις της ΓΓΕΤ: ότι ενώ όλα φαίνονται να λειτουργούν σωστά αλλά δεν υπάρχει αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα. Και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει στοχευμένη επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και διαχείρισή του: η ευρυζωνικότητα υπάρχει για να εξυπηρετεί ανάγκες που εξαρτώνται στην μετάδοση της πληροφορίας, η οποία γενικώς θεωρούμε ότι υπάρχει εκεί έξω εντός της χώρας.

    Για να έχει λοιπόν νόημα η επένδυση σε FTTH, πρέπει είτε να προσδιορίσουμε το (ελληνικής παραγωγής, άρα και ποστιθέμενης αξίας) περιεχόμενο που επιβάλλει το FTTH είτε να προσδιορίσουμε την προστιθέμενη αξία που θα έχουμε ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ από την αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης. Επειδή είμαι κατ’αρχήν με καλή πρόθεση, θεωρώ ότι η επιλογή FTTH είναι απότοκο χείριστης διαχείρισης έργου – γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι γίνεται για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εις βάρος του εθνικού. Η επιλογή μοιάζει με την πώληση των ΕΑΣ: αντί να μεταταχθούν εκεί 500-1000 νέοι μηχανικοί από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και να επενδυθούν από το ΕΣΠΑ ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα καταναλώσουμε εντός και εκτός χώρας, επιλέγεται να πάνε τα χρήματα σε άνευ αποτελέσματος για το ΑΕΠ έρευνες (για να μην αναφέρω τα αποτελέσματα των ερευνών της OLAF) και να πωληθούν (άνευ οικονομικού τιμήματος) τα ΕΑΣ και να παρασιτούν, μέχρι να απολυθούν, οι πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι σε άλλες υπηρεσίες. Παρά την πληθώρα χρηματοδοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και την τραγική στενότητα αμιγώς εθνικών χρηματοοικονομικών πόρων, από γραφειοκρατική διεκπεραίωση άριστα, από διαχείριση έργων μηδέν, από επίπτωση στην ανάπτυξη ή έστω στη μεγέθυνση σχεδόν τίποτα. Ομοίως, το FTTH είναι ακριβώς αυτό.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού