Οριζόντια δικτύωση στο Δημόσιο



Φεβρουαρίου 26, 2010

Πολλές φορές στη δουλειά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα πρακτικά, προβλήματα ερμηνείας νομοθεσίας και πολλά άλλα. Η μόνη λύση που έχουν βρει είναι να κάνουν έναν κύκλο τηλεφωνημάτων σε γνωστούς και φίλους τους στην ίδια ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, μήπως και κάποιος από αυτούς έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Με λίγα λόγια, το κοινωνικό δίκτυο γνωριμιών αντικαθιστά το ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο οριζόντιας δικτύωσης. Ο κάθε δημόσιος υπάλληλος επανεφεύρει τον τροχό, αφού δεν μπορεί να γνωρίζει τι έπραξε ο συνάδελφός του σε παρόμοια περίπτωση.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα βοηθούσε πολύ στην καθημερινή δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων ένας χώρος οριζόντιας δικτύωσης, όπου υπάλληλοι που ασχολούνται με ομοειδή αντικείμενα θα μπορούν να συζητούν, να ρωτούν ή να συμβουλεύουν συναδέλφους τους. Για παράδειγμα, ένα φόρουμ για τις Μονάδες Προμηθειών, όπου τα προβλήματα είναι κοινά για όλους. Το φόρουμ θα πρέπει να είναι κλειστό, και να εγγράφονται υπάλληλοι των Μονάδων Προμηθειών δηλώνοντας το πραγματικό τους Ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο εργασίας τους στον Αντμινιστρέιτορ.

Είναι προφανές ότι κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα πάρει πρωτοβουλία να φτιάξει κάτι τέτοιο, παρόλο που είναι τεχνικώς πολύ εύκολο. Ο λόγος είναι απλός: «Δεν προβλέπεται!». Και το πιο πιθανό είναι να βρεθεί και κατηγορούμενος…όλο και κάποιος κακοπροαίρετος θα βρεθεί…

Εν κατακλείδι:

Είναι σημαντική η οριζόντια δικτύωση στο Δημόσιο Τομέα;

Εάν ναι, τότε χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία (ή έστω μια εγκύκλιος απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών) που να νομιμοποιεί τα φόρα, τα γουίκι ή ό,τι άλλο).

Τα υπόλοιπα, πιστεύω ειλικρινά, θα ακολουθήσουν πολύ γρήγορα. Φυσικά, αν το ΌπενΓκαβ ή το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμαζαν επισήμως κάτι τέτοιο, τα πράγματα θα απλοποιούνταν ακόμη περισσότερο.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από edu — 5 Μαρτίου, 2010 @ 5:49 μμ

    Μια παρτήρηση στην πολύ καλή και χρήσμη ιδέα. σε ένα τέτιοιο forum οι ερημνείες και οι απόψεις για το όποιο θέμα-πρόβλημα πάντα θα διαφέρουν απο υπάλληλο σε υπάλληλο. σε όλους έχει τύχει κατά τις τηλεφωνικές μας «βοήθειες». άλλη δηλ ερημνεία να δίνει ο φίλος – συνάδελφος στην υπηρεσία της Αθήνας, άλλη αυτός στο Μαρούσι και ίσως άλλη αυτός στη Σάμο. μήπως θα ήταν καλύετρα να υπάρχει ένας θεσμικά νομιμοποιημένος administrator των απόψεων που κατατίθενται ώστε οι λάθος ερμηνείες να μην υιοθετούνται;

  2. Σχόλιο από Dim — 8 Μαρτίου, 2010 @ 4:44 μμ

    Η δικτύωση είναι καλή και χρήσιμη. Να προσέξουμε όμως να μην γίνει «ράδιο αρβύλα». Νομίζω ότι υπάρχει μία τέτοια δικτύωση στην περιοχή της Βαρκελώνης. Κάπου υπάρχει περιγραφή της περίπτωσης στο http://www.epractice.eu. Θα κοιτάξω να βρω το case. Εάν κάποιος όμως βρει κάτι, ας το αναρτήσει.
    Dim

  3. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 8 Μαρτίου, 2010 @ 5:15 μμ

    Δυστυχώς μας λείπει -όχι μόνο στο Δημόσιο, παντού- η παιδεία αξιοποίησης του περιεχομένου το οποίο διακινείται μέσω συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης: μια τέτοια επιλογή είτε θα καταντούσε (χωρίς εποπτεία) speed dating, είτε (με εποτεία) κουφάρι πού δεν χρησιμοποιεί κανείς.
    Ίσως κάτι σαν και αυτό πού έμμεσα προτείνει ο Dim, «μονάδα best practices», στην οποία θα μπορεί να στείλει ο κάθε υπάλληλος την ερώτησή του ή την ιδέα του και η οποία θα μπορούσε να απευθύνει τις ερωτήσεις στον πιο αρμόδιο υπάλληλο, να έχει πιο απτό και διαχειρίσιμο αποτέλεσμα.

  4. Σχόλιο από Γεώργιος Χατζημηλιούδης — 21 Μαρτίου, 2010 @ 4:59 μμ

    Η ιδέα αυτή στην γενική του μορφή ίσως συμπίπτει με την πρόταση δημιουργίας κοινωνικού δικτύου για την ανταλλαγή γνώσεων/απόψεων νέων επαγγελματιών (http://labs.opengov.gr/2010/03/13/2150)

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού