Γενική Γνωσιακή βάση ενημέρωσης του Έλληνα Πολίτη



Φεβρουαρίου 10, 2010

Προτείνω τη δημιουργία μιας γνωσιακής βάσης δεδομένων (ας πούμε σαν αυτή της Microsoft, αλλά μεστότερη…), όπου θα καταχωρούνται όλες οι πληροφορίες, που θα μπορούσαν να αφορούν τον έλληνα πολίτη ή και τον αλλοδαπό μόνιμο κάτοικο της χώρας μας.
Εννοώ ότι κτίζεται δενδροειδώς, ένα έξυπνο σύστημα, από όπου ο πολίτης μπορεί να αντλεί πληροφορίες για το οτιδήποτε. Αυτή η βάση αρχίζει με τις βασικές πληροφορίες ανά θεματολόγιο (ένα τέτοιο μπορώ να σας στείλω), και συνεχώς εμπλουτίζεται, κάθε φορά που αναζητείται νέο είδος πληροφορίας (που δεν υπάρχει).

Θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι αρκετά έξυπνη, ώστε να αυτοδιδάσκεται και να αυτοσυμπληρώνεται, προτείνοντας για κάθε αίτημα και μια πλειάδα επιλογών, όπου επιμερίζοντας ο ενδιαφερόμενος την πληροφορία που ζητά, να βαθαίνει το επίπεδο έρευνας απάντησης.

Η χρησιμότητά της είναι προφανής. Κάνουμε άρτια ενημερωμένους πολίτες, δίνουμε λύσεις χωρίς γραφειοκρατεία, δίνουμε ένα υπερεργαλείο ακόμη και στη δημόσια διοίκηση, συντομεύουμε διαδικασίες, δεν ταλαιπωρούμε τον πολίτη, καταγράφουμε με τον καλλίτερο τρόπο τα σημεία ενδιαφέροντος των πολιτών μας, εμπλουτίζουμε και στελεχώνουμε τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις, προλαβαίνουμε αιτήματα, καταράφουμε και υλοποιούμε εμφανιζόμενες τάσεις των πολιτών, τους βγάζουμε από την άγνοια δια παντός!

Για παράδειγμα:
* Με την σημερινή κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί αν και πότε βγαίνει σε σύνταξη. Μπαίνοντας και ρωτώντας το σύστημα, θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει αντιδρώντας αλληλεπιδραστικά.
* Θέλω να ανοίξω μια μικρή επιχείρηση. Δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάνω και από που να αρχίσω. Μπαίνω στο σύστημα και ρωτώ διάφορα πράγματα, μαθαίνω για τις επιλογές που έχω, μαθαίνω για τον τρόπο λειτουργίας της (ένταξη σε φορολογική κατάταξη, απαίτηση για αρχικό κεφάλαιο, απαραίτητα έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, υπηρεσίας και γραφεία που θα απευθυνθώ, κ.λ.π.).
* Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για την υιοθεσία ενός παιδιού. Μπαίνω στο σύστημα και κάνω την ερώτηση. Μου δίνει επιλογές για το τί ψάχνω. Επιλέγω το «από που να αρχίσω». Μου δίνει μια γραμμή, τι να κάνω πρώτο, και βήμα-βήμα μέχρι τέλος τι πρέπει να κάνω. Σε όποιο βήμα δεν καταλαβαίνω, αντί να πάω στο επόμενο βήμα, ζητώ διευκρινίσεις… μέχρις ότου καλύψω συνολικά το θέμα.

Όπου το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί (διότι στερείται της πληροφορίας το σύστημα), βγάζει μια απάιτηση στον διαχειριστή, ότι δεν έχω την ζητηθείσα πληροφορία ….. και δεν μπορώ να απαντήσω. Αυτά τα αιτήματα αυτού του είδους, γίνονται οι απαιτήσεις της γνωσιακής βάσης για εμπλουτισμό. Κάθε μέρα μια ομάδα συντηρεί το σύστημα, βρίσκοντας και εισάγοντας αυτού του είδους τις πληροφορίες.
Σε περίπτωση αδυναμίας εξέυρεσης της πληροφορίας, ή η πληροφορία είναι εμπιστευτική (ή απόρρητη), εισάγεται η σχετική ένδειξη και οδηγία του τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να την έχει.
Ακόμη, αν ο πολίτης έχει να κάνει υπόδειξη στο σύστημα για μια πληροφορία που ο ίδιος κατέχει, θα υπάρχει τρόπος να καταχωρηθεί και να διερευνηθεί από τους διαχειριστές και να συμπληρωθεί τελικά.

Θεωρώ ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί, οπωσδήποτε, ένα τέτοιο διαδραστικό σύστημα. Είναι το κράτος ολόκληρο σε ηλεκτρονική έκδοση! Είναι πολύ μεγάλο έργο, αλλά αν δεν αρχίσει, δεν τελειώνει…

Ευχαριστώ πολύ

Α.Πεπονάρας

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Dim — 8 Μαρτίου, 2010 @ 5:34 μμ

    Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση! Συμφωνώ ότι είναι «μεγάλο έργο» και ότι πρέπει να αρχίσει και ότι όταν αρχίσει θα αναδείξει και που έχουμε αδυναμίες όταν ως απάντηση θα δίνει «δεν έχω την πληροφορία .. δεν μπορώ να απαντήσω».
    Φοβάμαι όμως μήπως από τα πρώτα βήματά του βρεθεί σε αδιέξοδα επειδή με το Δημόσιο ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
    Έχω την εντύπωση ότι μια τέτοια πρόταση μας πάει «ένα βήμα παραπέρα» και ενώ αυτό ειλικρινά μου αρέσει, φοβάμαι ότι αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε άλλα πιο βασικά πράγματα να υλοποιήσουμε (όπως το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα στο Δημόσιο).
    Θα ήθελα να δω και να ακούσω περισσότερες απόψεις.
    Με Εκτίμηση
    Dim

  2. Σχόλιο από ΟΥΜ ΟΣΜ — 8 Μαρτίου, 2010 @ 6:28 μμ

    Κάποιος, προφανώς ειδικός σε θέματα πληροφορικής, είπε στην ημερίδα ανοιχτά και ξάστερα ότι ο ΕΡΜΗΣ δεν είναι χρηστικός: συμφωνώ μαζί του.
    Η παρούσα, needs-driven πρόταση είναι η επιτυχημένη απάντηση, όχι μόνο γιατί λύνει εύστοχα το πρόβλημα αλλά γιατί είναι υλοποιήσιμη step-by-step: για κάθε πρόβλημα, παρατίθεται στο σύνολο των διαδικασιών.
    Όπως όμως σημειώνει σωστά ο Dim, υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίησή του: για να πεις σε κάποιον τί ακριβώς πρέπει να κάνει και όχι σε ποιόν να απευθυνθεί, θα πρέπει να ξέρεις τις διαδικασίες. Σε αντίστοιχη συζήτηση (http://labs.opengov.gr/2010/01/31/1847) έχει γίνει σαφές ότι όχι μόνο δεν τις ξέρουμε, αλλά έχουμε σοβαρές διαφωνίες για το πώς θα τις μάθουμε…
    Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, υπάρχει συγκεκριμένο έργο του ΕΣΠΑ για την καταγραφή των διαδικασιών – μη με ρωτήσετε εάν έχει ξεκινήσει!
    Ως τότε…

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού