Διαγραμματική οπτικοποίηση διαβουλεύσεων και επιχειρημάτων στις δημόσιες διαβουλέυσεις



Ιανουαρίου 31, 2010

Η Ηλεκτρονική Συμμετοχή και διαβούλευση όσο και η offline ενισχύεται με τη χρήση Οπτικοποίησης Επιχειρημάτων με Ηλεκτρονική Υποστήριξη με τους παρακάτω τρόπους:
1.Προφέρει ρητή και κατανοητή απεικόνιση των επιχειρημάτων και της δομής τους.

2.Μειώνει σημαντικά το μέγεθος της απαραίτητης πληροφορίας για την απόδοση των ιδεών

3.Εξομαλύνεται η πορεία προς την συναίνεση, αφού οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με άλλες απόψεις και οπτικές.

4.Αυξάνεται η αίσθηση της συμμετοχής των πολιτών, αφού τα επιχειρήματα τους «ακούγονται».

5.Δημιουργούν «πολιτική μνήμη», ένα «record» το οποίο μπορεί να προσπελαστεί στο μέλλον.
Είναι σημαντικό η δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov:

1.να γίνει εύχρηστη για τους συμμετέχοντες
2.και χρήσιμη για τους αποδέκτες των προτάσεων, δηλαδή την κυβέρνηση.
Ενδεικτικά: όσο αφορά το πρώτο, στους συμμετέχοντες θα πρέπει να προσφερθεί ένα περιβάλλον στο οποίο τα μηνύματα τους δεν θα αποτελούν απλά comments στην κατά άρθρο συζήτηση των σχεδίων νόμων. ο χρήστης θα πρέπει να εκφράσει τη θέση του με ένα «νέο ζήτημα/πρόταση» («new issue») σε κάθε άρθρο, στο οποίο θα μπορεί ο κάθε χρήστης να παραθέτει θετικά/αρνητικά επιχειρήματα(+/-) για τη νέα πρόταση. η διαβουλευτική αυτή διαδικασία θα αναπαριστάται με σχηματικά με κόμβους σε ένα εύχρηστο-ενδιαφέρον περιβάλλον, στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί την διαβουλευτική διαδικασία.

Επίσης, είναι σημαντικό να παρέχονται στους χρήστες σε μορφή κειμένου και σε οπτικοποιήσεις σχετικά κείμενα (Εκθέσεις ειδικών, Αιτιολογικές Εκθέσεις, πρακτικά επιτροπών της Βουλής, συζητήσεις στην Ολομέλεια.)
Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος. η κατηγοριοποίηση των commends, δηλαδή των επιχειρημάτων, θα προσφέρει στους αποδέκτες των μηνυμάτων συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των προτάσεων κατ άρθρο, τα θετικά και αρνητικά κάθε πρότασης.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



3 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Constantina — 31 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:04 πμ

    Μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό. Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί εάν τα τόσο δυναμικά και εύχρηστα εργαλεία οπτικοποίησης δεν θα μπει κάποιος στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσει για να κατευθύνει την αποδοχή προτάσεων ή την ακραία εκδήλωση διαφωνιών και αντιδράσεων. Η σύνθεση της ομάδας σχεδιασμού μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν τέτοιου είδους κακοτοπιές στην εφαρμογή. Ο διάλογος μέσω διαδικτύου δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα θεσμικά όργανα λήψης των αποφάσεων. Διευρήνει τη δυνατότητα των πολιτών να συμμετέχουν πιο ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία

  2. Σχόλιο από Dim — 31 Ιανουαρίου, 2010 @ 7:59 μμ

    Θα σταθώ σε 2 δύο από τα παραπάνω σημεία:
    #4 …….»τα επιχειρήματα «ακούγονται» …..», σημαίνει ότι κάθε ένας που υποβάλει μια πρόταση, θα πρέπει να παίνρει κάποια απαντητικό μήνυμα από κάποιον που «ακούει». Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να ακούει κάποιος ….. δυστυχώς.

    #5 ….. «πολιτική μήνμη»….., σημαίνει ότι όλα αυτά που γράφονται αποθηκεύονται, να γίνεται αποδελτιοποίηση και να μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει στο μέλλον.

    Το opengov τώρα δεν φαίνεται να έχει κάποιον που «ακούει» ενώ δεν φαίνεται να υποστηρίζεται η δυνατότητα για «πολιτική μνήμη».

    Κάτι πρέπει γίνει σύντομα. Σταδιακά να βλέπουμε βελτιώσεις. .. και σταδιακά εννοώ να βγαίνει κάτι νέο μια φορά την εβδομάδα. Υπάρχει μια τέτοια υποδομή στο Opengov?????

  3. Σχόλιο από www.google.com-accounts-o8-id-id-AItOawnylPaf9PlnAbkLni3IPae — 31 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:20 μμ

    Ευχαριστώ για τα σχόλια.

    Για το πρώτο, θέλω να τονίσω πως ο σχεδιασμός είναι σημαντικό θέμα συζήτησης και θα πρέπει να είναι τέτοιος που να μην αφήνει περιθώρια «mind mapping», αλλά να περιορίζεται στο «argument mapping». Απλά πιστεύω πως προέχει η κατηγοριοποίηση των σχολίων από τους ίδιους τους χρήστες για ένα πρώτο φιλτράρισμα και σε δεύτερο επίπεδο πιθανώς με το να μπορείς να βάλεις κάποια key words στα commends σου, ώστε αυτά να μπορούν να αξιοποιηθούν σημασιολογικά.
    Η οπτικοποίηση έρχεται πιθανώς σε επικουρικό ρόλο, αλλά είναι μία πρόταση για τη γενικότερη βελτιστοποίηση του interface, ώστε να διευκολύνει ή και να αυξήσει τη συμμετοχή.
    Η συμμετοχή των πολιτών είναι το σημαντικότερο σε offline αλλά και online επίπεδο.

    Όσο αφορά το δεύτερο, προφανώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σημάδια κάποιας επεξεργασίας των σχολίων από τους αποδέκτες, την κυβέρνηση. Η σημασιολογική αξιοποίηση των σχολίων αποτελεί ένα πρώτο εργαλείο για τους αποδέκτες και πιθανώς ένας μοχλός πίεσης από την άποψη ότι υπάρχει ένας τρόπος συγκέντρωσης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των σχολίων και το ξέρουμε. Οι συμμετέχοντες-πολίτες θα ξέρουμε ποια είναι τα σημαντικότερα σχόλια και αυτά που συμφωνούν οι περισσότεροι και θα βλέπουμε εάν αυτά λαμβάνονται υπόψη είτε στη νομιμοπαρασκευαστική διαδικασία, είτε στο τελικό νομοσχέδιο..

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού