Ανάπτυξη Κρατικών Υπηρεσιών



Ιανουαρίου 29, 2010

Κατά τη γνώμη μου καμία κρατική ηλεκτρονική υπηρεσία δεν μπορεί να στηριχτεί σε καμία εταιρία παραγωγής λογισμικού. Πέραν του μεγάλου κόστους που έχουν οι εμπορικές εφαρμογές, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και αξιοπιστίας. Ειδικότερα σε υπηρεσίες που αφορούν την ηλεκτρονική δημοκρατία, όπως δημοψηφίσματα, τα προσωπικά δεδομένα και οικονομικά ζητήματα, πως μπορεί να είναι σίγουρος ο έλληνας πολίτης ότι η υπηρεσία είναι 100% αξιόπιστη. Πως μπορούμε να βασιστούμε σε εταιρίες για την διαφάνεια και την αξιοπιστία των υπηρεσίων του κρατους?

Στην χώρα μας λειτουργούν αρκετά τμήματα Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, με πολλούς αξιόλογους προγραμματιστές καθηγητές και φοιτητές.

Προτείνω η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κράτους να ανατίθενται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Κάθε τμήμα θα αναλαμβάνει εξ΄ολοκλήρου κάποια υπηρεσία με κάποιους καθηγητές ως υπεύθυνους. Στο project θα εργάζονται οι καθηγητές και οι φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο, και στα πλαίσια των πτυχιακών τους θα αναπτύσουν των κώδικα των συστημάτων. Έτσι με αυτόν τον τρόπο το λογισμικό δεν θα αναπτύσεται ούτε για χρήματα, ούτε και οι φοιτητές θα ασχολούνται με άσκοπες πτυχιακές. Ο κώδικας που θα αναπτύσεται θα είναι προσβάσιμος από τον οποιοδήποτε έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα θέματα διαφάνειας.

Επιπλέον τα χρήματα που δαπανώνται σε εταιρίες για την ανάπτυξη λογισμικού, θα δίνονται σαν χορηγίες στα ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτόν και οι κρατικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες μας θα γίνουν καλύτερες και τα ιδρύματά της χώρας μας θα αναβαθμιστούν σημαντικά και κάθε φοιτητής θα έχει παράγει ένα κομμάτι από τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα να νιώθει πιο κοντά στο κράτος.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



5 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Βλάσης Μπόγρης — 30 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:00 μμ

    Πολύ καλή ιδέα. Άλλωστε ήδη τριτοβάθμια ιδρύματα αναπτύσσουν ή υποστηρίζουν δίκτυα πληροφορικής που εξηπηρετούν ανάγκες άλλων ιδρυμάτων ή οργανισμών. Επίσης μην ξεχνάμε ότι πλατφόρμες λογισμικού, από λειτουργικά συστήματα έως περιηγητές διαδικτύου έχουν αναπτυχθεί εθελοντικά ή στα πλαίσια ερευνητικών προσπαθειών. Θα αξιοποιηθεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, θα αναπτυχθεί η έρευνα, θα υπάρξει μεγάλη δυναμική συνέργειας με την κοινωνία γιατί η σπουδάζουσα νεολαία είναι η ίδια το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.
    Ναι, είναι μια πολύ καλή ιδέα!

  2. Σχόλιο από Μιχάλης Φ — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 3:37 μμ

    Δε νομίζω ότι η πρόταση αυτή είναι βιώσιμη. Υπάρχουν πολύ λίγοι καθηγητές που ξέρουν από σοβαρό software development στα ΑΕΙ & ΤΕΙ. Επιπλέον τα καθήκοντα τους είναι η διδασκαλία και η έρευνα, όχι να φτιάχνουν software για το Δημόσιο το οποίο από μόνο του είναι αποκλειστική απασχόληση. Να συμπληρώσω οτι οι καλοί φοιτητές σπανίζουν και αυτοί που θα ήταν διατεθειμένοι να γράψουν κώδικα για δημόσια χρήση είναι ελάχιστοι.
    Αλλά ας υποθέσουμε ότι βρίσκαμε αυτούς τους ανθρώπους και ότι η ποιότητα και η λειτουργικότητα του λογισμικού που θα έγραφαν θα ήταν υψηλή (κατά τη γνώμη μου και από την εμπειρία μου πάρα πολύ απίθανο). Ποιός θα το υποστήριζε και θα το εξέλισσε στο μέλλον (ειδικά μετά την αποφοίτηση των συγγραφέων του κώδικα);

  3. Σχόλιο από gpavlid — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 6:44 μμ

    Καλό σαν ιδέα αλλά δυστυχώς μάλλον ανεφάρμοστο σε ένα κόσμο όχι και τόσο αγγελικά πλασμένο…
    Είναι γνωστό ότι τα ανώτατα ιδρύματα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς και εξαρτώνται από τη διάθεση και διαθεσιμότητα των φοιτητών. Συμπληρωματικά, πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο καθηγητές να σχετίζονται με εταιρείες, τόσο γιατί είναι άνθρωποι πραγματικά δραστήριοι και δημιουργικοί όσο και γιατί οι αμοιβές των ακαδημαϊκών κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι. Έτσι, δημιουργείται μια κατάσταση που το σύστημα είτε λειτουργεί αργά μέσα από το ίδρυμα είτε λειτουργεί ικανοποιητικά…μέσω εταιρειών.
    Δυστυχώς είναι πολλά τα «αν» στην περίπτωση αυτή και μας πηγαίνουν πολύ μακριά…

  4. Σχόλιο από CWP — 11 Φεβρουαρίου, 2010 @ 1:06 μμ

    Αν και είμαι φανατικός υπερσπιστής της ιδέας να κάνουν πρακτική οι πιτσιρικάδες σε πραγματικές εφαρμογές και να ακόμα και να μετράει ως προυπηρεσία και με βαρύτητα για μελλοντικές προσλήψεις, θα μου επιτραπεί κι εμένα να διαφωνήσω και περιγράφω εν τάχει.

    – Κανένας φοιτητής δε μπορεί ακόμα και σε επίπεδο διδακτορικού να αναλάβει μεγάλο μέρος ενός προject. οπότε θα παίρνουν όλοι code chunks. ένα κομμάτακι απ το dev tree.

    – ΟΣΟ και καλός coder να είναι κάποιος, και υπάρχουν πολλοοί πιτσιρικάδες που κάνουν απίστευτα πράγματα, δεν μπορεί να έχει μεγάλες ευθύνες. που σημαίνει ότι θα είναι junior developers το πολύ.

    – Κανένας καθηγητής και θεωριτικός, με πάρα πολύ λίγες εξαιρέσεις, δεν έχει εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης εφαρμογών με dealines, project managmenet, κλπ
    Δεν γίνεται πρακτικά να παίρνουμε καθηγητές από τα μαθήματα, και να τους μετατρέπουμε σε project managers, γιατί είναι εκτός scope και ρόλου τους. Το πολύ πολύ να είναι σύμβουλοι και να λειτουργούν επικουρικά.

    – Δεν μπορεί να υπάρχει ρήτρα και deadlines σε τέτοια σενάρια, όπου φοιτητές παίρνουν μεταθέσεις, σκέφτονται 1002 άλλα και καλά κάνουν ώς πιτσιρικάδες, αλλάζουν κατεύθυνση και γενικά είναι all over the place. Θα πηγαίνει το revision και τα forks σύννεφο σε τέτοια projects και άντε να βρεις τι είχε κάνει ο περσυνός που έφυγε και τι κάνουν οι νέοι. Οτι και παρακολούθηση να γίνεται στον κώδικα.

    – Μην μπερδεύετε software του τύπου ένα μικρό πρόγραμμα για πχ ένα Υπουργείο, με Projects ανοιχτού κώδικα όπως πχ το Linux, που το γράφουν 20εκ κόσμος επί 15 χρόνια κομματάκι κομματάκι και ακόμα βελτιώνεται. Σε τέτοια επίπεδα υπάρχουν άτομα που είναι δια βίου σχεδόν διαχειριστές του κάθε project.

    Το πιο βατό σενάριο θα είταν να πει το κράτος. Ελάτε εδώ όσοι είστε από τελειόφοιτοι μέχρι 45 χρονών παλιοί στο χώρο με εμπειρία. Τι έχετε κάνει τι ξέρετε από πραγματικά projects, να φτιάξει ένα talent pool, να ρίξει 1-2 εκ ευρώ για κτήριο και άλλα τόσο για εξοπλισμό, και μετά να πει, ξεκινάω με πχ 100 άτομα, σαν startup στη Silicon Valley. Και να παίρνει άτομα βδομάδα τη βδομάδα ανάλογα το project.

    Εκνευρίζομαι όταν τα κράτη, δεν παίρνουν ιδέες απ τον ιδιωτικό τομέα, και πάνε να ανακαλύψουν τον τροχό απ την αρχή, απλά και μόνο επειδή σε θέσεις κλειδιά κάθονται άσχετοι & τεμπέλιδες που δεν έχουν κοθμαντάρει ούτε περίπτερο σε πραγματικές συνθήκες. Πόσο μάλλον ομάδες των 100 ή παραπάνω ανθρώπων με δεκάδες υπό-projects.

    Ας δώσουν σε 100 δυνατούς IT people καλά κίνητρα, και να δείτε για πότε κάνουμε την Ελλάδα Ελβετία.
    Βέβαια μετά δεν θα κλέβει κανείς, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
    Το τέλειο μηχανογραφικό σύστημα θα κλείσει πολλά σπίτια κομπιναδόρων να το έχετε υπ όψην ότι το κράτος δεν είναι τόσο γεναίο. Ειδικά όταν καλείται να κάνει τα πάντα σε 48 μήνες πριν τα ακυρώσει ο επόμενος που θα έρθει.

  5. Σχόλιο από netcomb2b — 11 Φεβρουαρίου, 2010 @ 8:46 μμ

    A! να αγιάσει το στόμα σου φίλε μου, CWP.
    Δηλαδή θα βάλουμε τον μαθητή-σπουδαστή-φοιτητή αντί να του λύσουμε τόσα προβλήματα που έχει από πάνω να λύσει και το πρόβλημα του χύμα και ανοργάνωτου Κράτους ? Τα unix like a like επειδή μέρος του αρχικού τους κώδικα από το 1981 δόθηκε από τα Bell laboratories σε USA Πανεπιστήμια (πχ BSD Berkley) προς ανάπτυξη και σήμερα κυκλοφορούν εκδόσεις στα ….περίπτερα και ασχολείται η κάθε κουτσή Μαρία δεν σημαίνει ότι μπορεί Οργανισμοί να στηριχθούν σε Tools.
    Τώρα επειδή δεν υπάρχει σάλιο και στα πλαίσια της οικονομίας θα μπορούσαμε να κάνουμε έστω με τα tools κάποιο συμμάζεμα και νοικοκύρεμα οργάνωσης. Σε σχολεία, ΤΕΙ/ΑΕΙ υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε οικονομία & κάποια αστέρια που θα αναδειχθούν να τα σπουδάσουμε και να τα κρατήσουμε κοντά μας για να γίνουν leaders αύριο για την Ελλάδα και να μην τα χάνουμε με υποτροφίες ξένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, αλλά για μεγάλα project “δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν δυνατόν των πρεπόντων γενέσθαι”.
    Έχω χρόνια μάλλιασε η γλώσσα μου να πάρουμε ιδέες από τον ιδιωτικό τομέα αλλά οι οργανωμένοι
    τεμπέληδες της διαφθοράς και της σήψης Δημόσιοι δεν το θέλουν γιατί οι φατρίες δεν θα κλέβουν κόκαλα ή μπριζόλες που τους πετά η εκάστοτε πολιτική εξουσία για να γίνουν χειροκροτητές. Έτσι δεν ξέρω αλλά φοβάμαι ή θα είμαστε συνεχώς υπό επιτήρηση με το δάκτυλο στον κ… και το πιστόλι στον κρόταφο αφού οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν στην “γιαλατζί “οικονομία με τις “ντεμέκ” πολιτικές. Για τα data & τους δίσκους με τα πονηρά στοιχεία ξέρουν οι Γενικοί έως ότου φύγουν να τα κάνουν format ή καθυστερώντας να ναρκοθετήσουν με ΕΔΕ κλπ
    πονηριές τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των στελεχών μέχρις ότου καταλάβουν οι Νέοι να φάμε άλλα δύο χρόνια.
    Τώρα με τον Γιώργο… κάποιοι κάνουν ότι έμαθαν την αλήθεια, έγινε αυτό φανερό αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξουμε, ούτε ότι οι άψητοι ‘Πανεπιστημιακοί” θα μας σώσουν. Υπάρχουν βέβαια σοβαροί άνθρωποι αλλά εγώ για τους περισσότερους θα ζητούσα ιδιαίτερα για τους τους νέους τις φορολογικές δηλώσεις τελευταίας πενταετίας. δήλωσή τους για πόθεν έσχες, το Ε9 και τα ένσημά τους με τις δουλειές τους (κι όχι τα πτυχία που θυμίζουν κουρεία με τους τίτλους και τις δήθεν δημοσιεύσεις που θυμίζουν τα prospectus πολυεθνικών).
    Αν εναποθέσουμε τις ελπίδες σ΄αυτούς ίσως χρειασθούν 3 μήνες διαβούλευσης για τις αποδείξεις και κάνα χρόνο για την εφαρμογή. Φοβάμαι δηλαδή ότι ο Σημίτης κινήθηκε ταχύτητα έστω με το τεφτέρι γιατί είχε δίπλα του πιο ψημένους. Σήμερα πρέπει να βρούμε στελέχη από το “Βιετνάμ” γιατί όταν δεν μαζέψεις 100 τέτοια στελέχη ο κ. Παμπ….. θα μεταφέρει «όλα καλά κύριε Πρόεδρε και θα ακρωτηριάσουμε την οικονομία» ίσως σε λιγότερο από δύο χρόνια..
    Αλλοίμονο μας αν ακόμη δεν καταλάβαμε …..

    Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους φίλους που συμμετέχουν εδώ.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού