Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στην Ελλάδα



Ιανουαρίου 29, 2010

Παρουσίαση πρότασης στην ημερίδα

Πρόταση στο labs.opengov.gr

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ελλάδα αποτελεί πραγματικότητα και χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες επιχειρήσεις. Ήδη ανταλλάσσεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών τιμολογίων (εκτιμάται ότι είναι πάνω από 6.000.000 τιμολόγια σε ετήσια βάση), ενώ υπάρχει και σχετική νομοθεσία από το 2006 που επιτρέπει την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Σκοπός της παρουσίασης είναι να παρουσιαστεί η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και πως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ουσιαστικότερη λειτουργία των φορολογικών αρχών και του κράτους γενικότερα.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ — 21 Φεβρουαρίου, 2010 @ 7:17 πμ

    ειναι το μονο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα ,αρκει να υπάρχει η πολιτικη βούληση .

  2. Σχόλιο από Dim — 2 Μαρτίου, 2010 @ 6:11 μμ

    Αγαπητέ Βίλλιαμ,
    Η πρόταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι σαφώς μια αξιόλογη πρόταση. Νομίζω ότι τα 6.000.000 τιμολόγια είναι μάλλον σχετικά μικρό νούμερο αλλά λείαν ενθαρρυντικό. Μακάρι να γίνουν 60.000.000 τον επόμενο χρόνο. Καταλαβαίνω ότι αυτά τα τιμολόγια είναι μεταξύ επιχειρήσεων στα πλαίσια του B2B εμπορίου.
    Εγώ θα πρότεινα ακόμη ένα πυλώνα. Την ΓΓΠΣ. Κάθε τιμολόγιο που εκδίδεται να αποστέλλεται (έστω και σε near real time) και στην ΓΓΠΣ. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε δύο οφέλη:
    (1) Η ΓΓΠΣ (και το Υπ. Οικονομικών) θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τα αναμενόμενα έσοδα του ΦΠΑ και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το τέλος του τριμήνου τις δηλώσεις ΦΠΑ (μάλιστα θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν και αυτές).
    (2) Η ΓΓΠΣ θα έχει μία σοβαρή βάση δεδομένων για διασταυρώσεις όλων των ειδών.
    Ας πάμε και λίγο παραπέρα. Να συνδυάσουμε την ηλεκτρονιή τιμολόγηση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές (και αυτές μέσω ΓΓΠΣ). Η ΓΓΠΣ θα ξέρει άμεσα ποιο τιμολόγιο πληρώθηκε και επομένως ο ΦΠΑ άμεσα απαιτητός και καταβλητέος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής πληρωμής.
    Νομοθετική ρύθμιση λοιπόν για ηλεκτρονική τιμολόγηση και των αντίστοιχων πληρωμών από όλες τις «μεγάλες» εταιρείες ενώ οι υπόλοιποι (ή όσοι θέλουν) να εισάγουν τα στοιχεία μέσω του site της ΓΓΠΣ. Και εάν αυτό συνδυαστεί και με κάποια κίνητρα για «Straight Through Processing – STP», εκτιμώ ότι λίγοι θα μείνουν έξω από το παιχνίδι με το «χάρτινο» σύστημα.

  3. Σχόλιο από tasos — 19 Μαρτίου, 2010 @ 9:40 πμ

    Χαίρετε,
    η πρόταση για άμεση πληρωμή του ΦΠΑ με την η-συναλλαγή,τιμολόγηση είναι η καλύτερη ιδέα για πάταξη των διαφυγόντων κερδών.
    Μακάρι να εφαρμοστεί γιατί όντως έχει γίναι πολύ καλή δουλειά και υπάρχει ώριμο έδαφος τεχνολογικά!

    Με εκτίμηση,

    Τάσος

  4. Σχόλιο από kfyros — 21 Μαρτίου, 2010 @ 2:16 πμ

    Φίλε Τάσο , ο ΦΠΑ δεν καταβάλλεται για κάθε τιμολόγιο που εκδίδεται.
    Συμψηφίζεται ο ΦΠΑ από τα τιμολόγια αγορών-εξόδων με τα τιμολόγια πωλήσεων – εσόδων και το υπόλοιπο καταβάλλεται περιοδικά στις εφορίες (στο μήνα ή στο τρίμηνο).

    Για να γίνει αυτό που λες, απαιτείται πρόσθετη ταμειακή ρευστότητα στις επιχειρήσεις που είναι αδύνατο να βρεθεί , και θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός αυτόματης πίστωσης του ΦΠΑ με κάθε τιμολόγιο αγοράς σε κάθε επιχείριση.
    Ο ΦΠΑ στο b2b συνήθως εισπράτεται μήνες μετά (στη λήξη των μεταχρονολογημένων επιταγών που χρησιμοποιούνται στο 99% των περιπτώσεων για την εξόφληση των τιμολογίων πωλήσεων) και δεν είναι δυνατόν να πληρώνεται σήμερα ενώ εισπράτεται μετά από μήνες.

    Γενικά η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ένα σοβαρό μέτρο για την εξαφάνιση των πλαστών τιμολογίων που σήμερα είναι μια μάστιγα για την κλοπή του ΦΠΑ…

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού