Πρότασεις και Ιδέες για Βέλτιστη Αξιοποίηση του «opengov.gr»



Ιανουαρίου 28, 2010

Συγκεκριμένα, θα πρότεινα για την βελτίωση του opengov.gr:

Αρχικά κάθε πολίτης άνω των 18 ετών να έχει έναν αποκλειστικό κωδικό έτσι ώστε εκτός ότι θα μπορεί να βλέπει νόμους, δικαιώματα και υποχρεώσεις του θα έχει επίσης και τη δυνατότητα να σχολίασει / προτείνει / παρουσιάσει την ιδέα του για κάθε θέμα.

Συγκεκριμένα, προτείνω το opengov να επεκταθεί σε 3 διαδικασίες:

1) Η κυβέρνηση παραθέτει νέα νομοθεσία προς σχολιασμό (υπάρχει ήδη)
2) Η κυβέρνηση διαπιστώνει και παραθέτει ένα πρόβλημα προς σχολιασμό, για προτάσεις, ιδέες, ή προς επίλυση του.
3) Οι πολίτες διαπιστώνουν και παραθέτουν προβλήματα στην κυβέρνηση ή καταγγέλουν γεγονότα.

Οι προτάσεις μου για το πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά:

1) Πρόταση-Νόμος της κυβέρνησης προς δημόσια διαβούλευση (έτοιμος ή με εναλλακτικές).
Οι πολίτες: Εχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν μια πρόταση/άποψη (με περιορισμό χαρακτήρων) η οποία δεν θα εμφανίζεται ολόκληρη στην βασική σελίδα αλλά μόνο η επικεφαλίδα της όπως και όλες οι άλλες απόψεις. Οι υπόλοιποι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν να συμμετέχουν σε κάποια πρόταση/αποψη ως υποστηριχτές της (επομένως να την ενισχύουν) ή να ξεκινήσουν μια δικιά τους. Σε περίπτωση που ξεκινήσουν μια δικια τους το σύστημα θα εντοπίζει τυχών ομοιότητες (λεξεις, προτάσεις) με άλλες προτάσεις και θα του παραθέτει αυτόματα μέσω μηνύματος την επιλογή: να γίνει υποστηρικτής μιας παρόμοιας πρότασης (ενισχύοντας την) ή να συνεχίσει να γράφει την δικιά του.
Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος συμφωνεί εν μέρη με κάποια πρόταση, θα έχει την δυνατότητα να τη βαθμολογεί: δηλαδή να συμφωνεί ή να διαφωνεί με κάθε παράγραφο ή κομμάτι της πρότασης/αποψης. Έτσι τα καλύτερα κομμάτια μιας άποψης θα αναδεικνύονται.

Οι διαχειριστές: Θα ελέγχουν για τυχών παρόμοιες απόψεις/προτάσεις και σε περίπτωση πολλών ομοιων προτάσεων θα προτείνουν μια συγχωνευμένη πρόταση (χρησιμοποιώντας ή και συνθέτωντας τα καλύτερα κομμάτια των συγγενών προτάσεων).
Ετσι σε κάθε συγγενή πρόταση θα εμφανίζεται και η συγχωνευμένη πρόταση και θα είναι στην κρίση του καθενός ποιά προτιμά να υποστηρίξει: την συγκεκριμένη ή την συνχωνευμενη πρόταση.

Κίνητρο για συμμετοχή των πολιτών: Υποχρέωση του εκάστοτε γ.γραμματέα/υφυπουργού/υπουργού να σχολιάζει μια πρόταση/αποψη που φτάνει εναν αριθμό υποστηριχτών (πχ 100 ή άλλος αριθμός).

Για την αποφυγή συσσώρευσης υποστηριχτών σε παλιότερες προτάσεις και για να αναδεικνύονται οι νέες προτείνω να διαιρούνται ο αριθμός υποστηριχτών με τις ημέρες όπου υπάρχει αναρτημένη η πρόταση/άποψη. Ετσι οι νέες προτάσεις θα εχουν ίσες ευκαιρίες να ανταγωνιστούν τις παλιότερες.

Προσωπικά δεδομένα: Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα εάν θελει να εμφανίζεται ή οχι το όνομα του ή το επάγγελμα του.

2) Κάθε πρόταση-νόμος προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα. Γιατί να μην έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν οι πάντες για το καλό του τόπου? Ετσι θα ηταν ιδανικό να γίνεται η δημοσίευση ενός προβλήματος προς επίλυση/πρόταση/έρευνα/ανάλυση/σχετική πληροφόρηση ακόμα και για ολοκληρωμένη έκθεση αν κάποιος θελει να δουλέψει εθελοντικά πάνω στο πρόβλημα. Θα δίνεται και η δυνατότητα συμμετοχής ως ομάδας ή οργανισμού.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ειναι υποχρεωτική η εμφάνιση του επαγγέλματος, ηλικίας, ευρύτερης περιοχής διαμονής για να μπορεί να υπολογίζεται και η σχετικότητα της πρότασης με το πρόβλημα.

Κάθε πρόταση θα μπορεί να σχολιάζεται απο άλλους και να διορθώνεται από τον δημιουργό της.

Οι προτάσεις θα γίνονται κυρίως δημόσια, αλλά και εμπιστευτικά για όσους επιθυμούν προστασία στοιχείων ή της ιδέας.

3) Για να υπάρξει σωστή λύση σε κάποιο πρόβλημα πρέπει να υπάρξει και ο κατάλληλος εντοπισμός του προβλήματος. Θα ήταν πολύ χρήσιμο επιπλέον ο πολίτης, με τον ίδιο κωδικό εγγραφής, να μπορεί να κανει καταγγελίες ή να παρουσιάζει προβλήματα μέσα από την καθημερινότητα του τα οποία διαφεύγουν από την αντίληψη των κυβερνήσεων.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες

,


4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Dim — 31 Ιανουαρίου, 2010 @ 8:17 μμ

    Οι προτάσεις καλές και σωστές. Μόνο που αναφέρεται στο μέλλον.. Τώρα χρειαζόμαστε πιο απλά εργαλεία και κυρίως ένα Opengov που θα έχι κάποιους να «ακούν» και αυτό να φαίνεται.

  2. Σχόλιο από χρήστης — 1 Φεβρουαρίου, 2010 @ 10:02 πμ

    Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο παραπάνω σχολιαστής λέγοντας :»που θα έχι κάποιους να «ακούν» και αυτό να φαίνεται».
    Η ιδέα του Dim δεν απαιτεί κάποιο «περίπλοκο» εργαλείο, ούτε είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υλοποιηθεί. Η τεχνολογία που έχει στα χέρια του ο άνθρωπος, και συγκεκριμένα η τεχνογνωσία του ελληνικού πληθυσμού υπεραρκεί για να μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά και γρήγορα μια τέτοια ιδέα.
    Μου αρέσει που βλέπει την μεγάλη εικόνα. Ουσιαστικά προτείνει ένα εργαλείο το οποίο θα κάνει την ονομασία “Open Government” πραγματικότητα. Είναι μια ιδέα για το συμμετοχικό σύστημα της αρχαίας Ελλάδας του 2010. Όλοι έχουμε άποψη και όλοι μπορούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα του «δεν φέρω ευθύνη, το κράτος φταίει». Δεν είναι κακό να αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης στην κοινωνία μας, ούτε είναι κακό εκτός από το να συζητάμε στον καφέ μας για τα πολιτικά να συμμετέχουμε ανιδιοτελώς με οποιοδήποτε τρόπο. Ανιδιοτελώς γιατί αποτυγχάνουμε να δούμε ότι το αποτέλεσμα και το πώς διαχειρίζονται τη νομοθεσία μια κυβέρνηση έχει άμεσο αντίκτυπο στην ζωή και καθημερινότητα μας.
    Σε κάθε περίπτωση, είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή τη προσπάθεια του opengov και πιστεύω ότι ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί κάτι, ως ερέθισμα έχει δημιουργήσει τις πρώτες σκέψεις.

    Dim Fan*

  3. Σχόλιο από Dim — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 9:50 πμ

    Το Opengov λειτουργεί περίπου δύο μήνες και μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε δει κάποια ανάδραση από αυτούς που υποτίθεται ότι διαβάζουν τις προτάσεις και τα σχόλια, τα επεξεργάζονται, κάνουν κάποια διαλογή ή επιλογή και ενσωματώνουν αυτές τις προτάσεις στα διάφορα νομοσχέδια που είναι στη διαβούλευση. Τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχει μια απάντηση προς τον εισηγητή της εκάστοτε πρόταση καθώς και κάποια στατιστικά ως προς τα «θετικά», «αρνητικά» σχόλια (με μια ίσως διαβάθμιση από το 1=απόλυτα διαφωνώ έως το 5=απόλυτα συμφωνώ).
    Αυτό είναι που εννοώ με το «να υπάρχουν κάποιοι να ακούν και να φαίνεται». Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή εάν κάποιοι τα διαβάζουν διότι δεν υπάρχει κάποια ανάδραση. Μπορεί πράγματι να τα διαβάζουν και να τα λαμβάνουν υπόψη. Γιατί το κρατάνε μυστικό? Εάν συνεχίσουμε έτσι, αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα βαρεθεί και θα πάψει να γράφει. Και αυτό είναι που πιστεύω ότι δεν θέλουμε να συμβεί.
    Λέγοντας αυτά, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι «βαρέθηκα» ή να παροτρύνω και τους υπόλοιπους να σταματήσουν να γράφουν.
    Να συνεχίσουμε όλοι με τον ίδιο ρυθμό, με επιμονή και υπομονή και πιστεύω ότι στο τέλος κάποιος θα ακούσει και κάτι καλό θα βγεί από τη διαδικασία.
    Dim

  4. Σχόλιο από Kr. Dim — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 9:33 μμ

    Το αναφερουν συνεχεια… οποτε σιγουρα τα ριχνουν μια ματια καποιοι απο αυτους… βεβαια με σκορπια σχολια απο εδω και απο εκει δεν βγαινει καποιο συμπερασμα γι’αυτο η προταση μου εστιαζει στο να βγαινει νοημα απο την δημοσια διαβουλευση και ας μην ειναι υλοποιησιμη μεσα σε μια μερα… Εχω αναφερει επισης μια μορφη υποχρεωσης που θα πρεπει να εχουν οι αρμοδιοι στις πολυ δημοφιλεις προτασεις/αποψεις

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού