Υποχρεωτική αναγραφή στις αποδείξεις του ΑΦΜ του πελάτη



Ιανουαρίου 26, 2010

Μια απλή και άμεσα εφαρμόσιμη λύση γα τη μείωση της φοροδιαφυγής είναι η υποχρεωτική αναγραφή στις αποδείξεις του ΑΦΜ του πελάτη όπως συμβαίνει και στα τιμολόγια. Πρόκειται για έναν αυτόματο έλεγχο του «πόθεν έσχες» αφού οι καταναλωτικές δαπάνες του κάθε πολίτη θα συνδέοταν για πρώτη φορά με το εισόδημά του. Με το απλό αυτό μέτρο θα αποκαλύπτονταν αυτόματα τα τεκμήρια διαβίωσης του κάθε φορολογουμένου και θα ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον να καταναλώσει έσοδα που απεκόμισε χωρίς την έκδοση αποδείξεων ή χωρίς να τα δηλώσει με κάποιον άλλο τρόπο. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό ελέγχουμε τη φοροδιαφυγή όχι μόνο των εμπόρων και των επαγγελματιών αλλά και αυτών που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με το κυνήγι των αποδείξεων, όπως για παράδειγμα των μισθωτών και των δηλωμένων ανέργων που κάνουν παράλληλα και μια αδήλωτη εργασία.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



7 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ithimakis — 27 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:29 πμ

    ΝΑΙ,ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΦΕ Η ΕΣΤΙΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΛΠ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΧΩΡΙΣ ΑΦΜ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ Α.Φ.Μ Κ ΑΜΚΑ
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ :
    1.ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΦΜ, (ΜΙΣΘΩΤΗΣ,ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΑΕΔ,ΟΓΑ ΣΥΝΤΑΞΗ,ΕΜΠΟΡΟΙ,ΚΑΛΥΨΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΑΚΗ ΚΛΠ)(ΟΝΟΜΑ ,ΕΠΙΘΕΤΟ ,ΑΦΜ,ΑΜΚΑ)ΕΙΔΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ VISA
    2.ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΣΥΝΔΕΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑΧΙΣΝΕΤ
    3.ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΧΡΗΣΤΕΣ (ΟΙ ΑΦΜ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ TA ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,ΚΛΠ)
    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://www.thimakis.gr/kartes-afm (28/1/2010 ΩΡΑ 20.15)
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ,

  2. Σχόλιο από teacher — 30 Ιανουαρίου, 2010 @ 4:52 μμ

    Η φοροδιαφυγή είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εθνική οικονομία. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι περισσότερο θέμα φορολογικής συνείδησης που δεν υπάρχει στους Ελληνες πολίτες . Η πρόταση είναι πολύ χρήσιμη και βελτιώνει τη διαφάνεια στις συναλλαγές .

  3. Σχόλιο από Εμμανουήλ Μπαϊρακτάρης — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 12:59 μμ

    Έχω την εντύπωση ότι προκύπτουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Μία τέτοια κίνηση, αν και αποτελεσματική ως προς τον σκοπό για τον οποίο γίνεται, πιθανότατα να προσέκρουε (δικαίως) στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αγοράζει ό,τι θέλει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να το δηλώνει.
    Επίσης θα έπρεπε να έχουν όλοι ΑΦΜ από την στιγμή της γέννησης (εφικτό και σωστό), καθώς συχνά πηγαίνει ένα παιδάκι στο περίπτερο για τσίχλες, γάλα, παγωτό κλπ.
    Ίσως η ενοποίηση όλων των κωδικών (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ) σε ένα ενιαίο να ήταν πρακτική.

  4. Σχόλιο από CWP — 11 Φεβρουαρίου, 2010 @ 1:19 μμ

    Οχι ρε παιδιά τι λέτε. Σε άλλες χώρες είναι στάνταρ αυτό. Οποιοσδήποτε αποφασίσει να κάνει κάθε είδους εμπορική συνναλαγή, πάει στην εφορία και παίρνει ΑΦΜ σε 10 λεπτά. Ούτε μπλόκ δε χρειάζεται.
    Μη κολλάμε κάθε φορά στα προσωπικά δεδομένα. Μόνο το ΑΦΜ δεν αρκεί για να γίνει πλαστοπροσωπία και να προκληθεί πρόβλημα, αφού μόνο οι 2 συμβαλλόμενοι και η εφορία έχουν τα πρωτότυπα. Απλά όπως αναφέρω και σε άλλο thread, θα πρέπει να γίνει ενοποίηση σε μία κάρτα για όλες τις δουλειές και με κράτος και με ιδιώτες, νομικά πρόσοπα, κλπ

  5. Σχόλιο από ithimakis — 11 Φεβρουαρίου, 2010 @ 6:55 μμ

    ΓΕΙΑ,ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΓΙΟΥΡΓΜΟΥΜΕ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΟ ΚΑΡΤΑ ΑΦΜ,ΑΜΚΑ,ΑΔΤ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ 18 ΧΡΟΝΩΝ.
    ΤΡΙΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΞΗΣ
    1.ΚΑΡΤΑ 18+ (ΑΦΜ,ΑΜΚΑ,ΑΔΤ)καθένας έχει το δικαίωμα να φροντιζουν και αγοράζουν ό,τι θέλει
    2.ΚΑΡΤΑ 16+ (ΑΜΚΑ,ΑΔΤ) καθένας έχει το δικαίωμα να φροντιζει υγεια (νοσοκομεια κ ιατρο ιδιωτικο
    3.ΚΑΡΤΑ 0-18+ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΜΚΑ,ΑΦΜ)καθένας έχει το δικαίωμα να φροντιζουν υγεια,Συνταξη,και τα αλλα και αγοραζουν ό,τι θέλει ολα τα προιοντα κλπ κ θα εχουν παντα μαζι με τους καρτες
    ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ,ΘΑ ΣΥΖΗΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ
    ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ,

  6. Σχόλιο από CWP — 13 Φεβρουαρίου, 2010 @ 6:44 μμ

    Δεν χρειαζονται 3 ταυτότητες. 1 που απλα θα αναβαθμίζεται με προσθήκη περισσότερων πεδίων
    Πρέπει να σκέφτεσται με οικονομοτεχνικούς όρους σε όλα τα επίπεδα.
    Στην μηχανοργάνωση μεγάλης και πολύ μεγάλης κλίμακας, ο νόμος του «compounding»
    μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Εξοικονόμιση 1-5 ευρώ για 2-3εκ κόσμο που «γυρίζει» κατηγορία κάθε φορά, είναι λεφτά να χτιστούν νοσοκομεία, σχολεία, κλπ. ΤΣΑΜΠΑ. από λεφτά που απλά ΔΕΝ ΠΕΤΙΩΝΤΑΙ ξανά και ξανά. Πρέπει να σκεύτεστε με κανόνες ανακύκλωσης ΕΝΤΟΣ της στρατηγικής.
    Το κράτος δεν διαφέρει από μια πολυεθνική όσον αφορά το process, απλά έχει περισσότερα παρακλάδια και επίπεδα, τα οποία δεν έχουν μηχανισμούς παρακολούθησης. Ενας νόμος δεν είναι μηχανισμός παρακολούθησης, και πολύς κόσμος το ξεχνάει αυτό, ακόμα και οι πολιτικοί.
    Η ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του εκάστοτε νόμου έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης, το οποίο και πάλι στην περίπτωση της Ελλάδας έχει πρόβλημα, γιατί η Ελλάδα έχει αναλογική γραφειοκρατία στα περισσότερα κομμάτια (όχι 100% φηφιακή).

    Το 1ο λοιπόν πράγμα που πρέπει να γίνει είναι όλη η γραφειοκρατία να είναι ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙ,
    στα σημεία οπυ το κράτος πρέπει να παρακουθεί. Μετά, όταν αυτά τα σημεία παρακολουθούνται, είναι εύκολο να μπούν μηχανισμοί για την λήψη ποιοτικών στοιχείων.

    Μη ξεχνάτε ότι η μηχανοργάνωση είναι πληροφορική και οι πληροφορική αριθμοί.
    Και μόνο ότι ανάγεται σε αριθμούς που μπορούμε να παρακολουθήσουμε,
    μπορεί να γίνει και καλύτερο.

    Φανταστείτε ότι το κράτος είναι τόσο ΑΧΡΗΣΤΟ μέχρι τώρα,
    που δεν ξέρει πόσους Δημ. Υπαλλήλους έχει, ενώ τους πληρώνει!!!
    Αυτό είναι λογιστικό ΑΤΟΠΟ, διότι μαθηματικά δεν γίνεται να πληρώνεις κάποιον που δεν υπάρχει.
    Αρα ο μηχανισμός δεν ελέγχεται. Είναι σαν ποτιστικό σύστημα που τρέχει το νερό χωρίς διακλάδωση,
    οπότε πάει όπου ναναι.

  7. Σχόλιο από netcomb2b — 13 Φεβρουαρίου, 2010 @ 8:19 μμ

    Φίλες και φίλοι, για αρχή δεν τα πήγαμε άσχημα.
    Στις τρείς θεματικές προτάσεις για βελτίωση δικτυακού τόπου, για ανασχεδιασμό Κυβερνητικών ιστοσελίδων, ανασχεδιασμό ηλεκτρονικών υπηρεσιών και με γνώμονα τις δημοφιλείς παρουσιάσεις έχω να κάνω μια δύο παρατηρήσεις, θεωρώ έτσι θα βάλουμε με βάση τους στόχους ,μπροστά το άλογο και πίσω το κάρο.
    Η δημοπρασία ΚΕΚ & η επιμόρφωση στελεχών αφορά το Παιδείας (δια βίου κλπ) και τους εκπαιδευτικούς (φορείς κλπ) άρα μαζί με το SPSS ας τους δοθούν τα στοιχεία να τα μελετήσουν. Εγώ πάντως δεν πιστεύω ότι αυτά έχουν να κάνουν με προσφορά αλλά με συμφέροντα και φατρίες…..κι είναι αυτό αρνητικό σημείο.
    Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν τον πολίτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί αν κάνεις ένα γκάλοπ ή ένα ρεπορτάζ στο δρόμο όλοι , αν όχι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν με τους φιλόδοξους στόχους των.
    (Σε αντίθεση με τα “ΚΕΚ & την Επιμόρφωση” οι πολίτες αν δεν σου απαντήσουν “άσε φίλε το μάθαμε το παραμύθι” αφού ενυπάρχουν οικονομικά συμφέροντα ,μας έχουν ψυλλιασθεί όλους από τα έργα μας, δεν θα έδειχναν ενδιαφέρον τώρα μάλιστα που είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι, βάζουν κόκκινες γραμμές και πάνε με αυτούς που δεν έχουν προνόμια, κι αυτό είναι ώριμη λαϊκή απαίτηση).
    Η διαχειριστές πρέπει νομίζω να δώσουν κάτι σαν προσανατολισμό στην άχρωμη αναζήτηση να δείξουν το δρόμο, να κόψουν τα βλέμματα στο κέρδος γιατί στο χρηματιστήριο της αλληλεγγύης πιάσαμε πάτο.
    Η μόρφωση και η κοινωνική αναγέννηση και στο τέλος η Εθνική είναι τεράστιο θέμα και δεν θα το λύσουμε εδώ. Εδώ μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων, να συμβάλουμε για να έχουμε αποτελέσματα για τον ταλαιπωρημένο πολίτη μπροστά στον “γκισέ”, κι αυτό το κενό αλληλεγγύης να το καλύψουμε με συλλογικό πάθος για συμβολή.
    Αν δεν πάμε μαζί για αυτονόητα πράγματα, αν μιλάμε πάντα για τους άλλους…τους Άγγλους…τους Γάλλους…τους Αμερικάνους…, αν λέμε Γιώργο άλλαξέ τα όλα.. αλλά μην πειράξεις εμάς, μαζί αν κρατήσουμε ότι παλιό φοριέται αυτό θα δείχνει τη δεκαετία του.
    Σήμερα έκανα μια καλή πράξη, αλλά η ζωή και το πεπρωμένο ξέρεις πως με συμπεριφέρεται ; …με χλευάζει.

    Σας ευχαριστώ θερμά.
    Γεώργιος Πετράκης

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού