On – line δικαιολόγηση απουσιών μαθητών



Ιανουαρίου 22, 2010

Στην προσπάθεια για μείωση της γραφειοκρατίας και της αποφυγής άσκοπων μετακινήσεων, που επιφέρουν πολλά δεινά όπως όλοι καταλαβαίνουν, προτείνεται η ενεργοποίηση μιας ακόμα δυνατότητας στην ήδη υπάρχουσα ιστοσελίδα – βάση δεδομένων που αφορά στοιχεία εκπαιδευτικού και μαθητικού δυναμικού την γνωστή http://survey.sch.gr

Προτείνεται να δίνεται η δυνατότητα εγγραφής ως χρηστών των γονέων του μαθητή, μέσα από διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης – αυθεντικοποίησης του χρήστη στα πρότυπα του web banking ώστε ο γονέας να απολαμβάνει κάποιες επιπλέον υπηρεσίες που θα τον βοηθήσουν στην ολοκληρωμένη γνώση της φοίτησης και διαγωγής των παιδιών του.

Συγκεκριμένα ο γονέας θα υποβάλλει στην ιστοσελίδα τα προσωπικά στοιχεία του που θα φυλάσσονται σύμφωνα με τους νόμους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα αποκτά λογαριασμό , δηλαδή username και password και θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που θα επιτρέπει το σχολείο χωρίς δικαίωμα αλλαγής παρά μόνο ανάγνωσης. Στα στοιχεία αυτά θα υπάρχει ειδική καρτέλα για τον κάθε μαθητή όπου θα καταχωρούνται οι απουσίες του και οι τυχόν ποινές ή έπαινοι ή οτιδήποτε κρίνεται σκόπιμο ως παρατήρηση από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς ακόμα και οι εργασίες του όσες είναι σε ψηφιακή μορφή.

Ο γονέας θα έχει την δυνατότητα να δικαιολογήσει ως έναν αριθμό απουσιών ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στο σχολείο.
Οι ηλικίες των μαθητών στις οποίες θα εφαρμοστεί είναι κάτι συζητήσιμο όπως και το είδος και πλήθος προσωπικών δεδομένων του μαθητή που θα υπάρχουν ηλεκτρονικά. Άλλωστε ο γονέας θα μπαίνει με την είσοδό του σε μια καρτέλα του δικού του μόνο και μόνο παιδιού και θα βλέπει μόνο κάποιες επιπλέον καρτέλες γενικής φύσεως που επιτρέπει το σχολείο όπως γενικά στοιχεία του σχολείου (διεύθυνση, τηλέφωνο κ.τ.λ.) ή συνολικό αριθμό μαθητών ανά τάξη και τμήμα. Η καρτέλα θα ενημερώνεται από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος σε εβδομαδιαία βάση.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:
1) Άμεση γνώση του γονέα για τις απουσίες του μαθητή
2) Περιορίζεται η σχολική διαρροή
3) Μειώνεται η μετακίνηση του γονέα από την εργασία του στο σχολείο για μια απλή που αφορά δικαιολόγηση απουσιών από τον ίδιο. Για δικαιολόγηση με βεβαίωση ιατρού απαιτείται δυνατότητα υποβολής παράλληλα π.χ. με FAX της βεβαίωσης. Μια απλή μετακίνηση του γονέα για έναν τόσο απλό λόγο σημαίνει άδεια από την εργασία του έστω και ολιγόωρη, μετακίνηση με αυτοκίνητο ή έστω δημόσια μεταφορικά μέσα, χάσιμο χρόνο σε αναζήτηση παρκαρίσματος ή αναμονής τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό αν είναι στην τάξη ή είναι απασχολημένος με άλλο γονέα ή άλλη εργασία και πολλά άλλα πρακτικά ζητήματα.
4) Απόκτηση μεγαλύτερου αισθήματος ευθύνης από πλευράς μαθητών.
5) Τακτική επαφή έστω με έμμεσο τρόπο μεταξύ γονέα και εκπαιδευτικού.
6) Διατήρηση και αναβάθμιση της ήδη πετυχημένης ιστοσελίδας survey.
7) Άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και δημιουργία αισθήματος διαφάνειας και ισονομίας προς όλους τους μαθητές και γονείς.
8) Αντίληψη των ευθυνών των γονέων για την φοίτηση των μαθητών.
9) Ενεργοποίηση του ρόλου του εκπαιδευτικού πέρα από την αίθουσα και το διδακτικό αντικείμενο σε σχέση με μαθητές και γονείς.

Τέλος προτείνεται η δυνατότητα άμεσης αποστολής μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής, από τον εκπαιδευτικό προς τον γονέα, τα οποία θα αφορούν συμπλήρωση ενός κρίσιμου ορίου απουσιών π.χ. e-mail ή μηνυμάτων όταν απαιτείται η έλευσή του στο σχολείο αυτοπροσώπως μέσω απλούστατης διαδικασίας αυτοματοποιημένης στα πρότυπα sms.

2 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Παπαλουκάς Γεώργιος — 24 Ιανουαρίου, 2010 @ 8:06 μμ

    Η ιδέα είναι καλή και εν μέρει υλοποιείται στο πληροφοριακό σύστημα e-school το οποίο από φέτος χρησιμοποιείται υποχρεωτικά σε Γυμνάσια από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Φαντάζομαι η πολιτική του ΥπΕΠΘ είναι να εντάξει τα γραμματειακά και εκπαιδευτικά modules του ψηφιακού σχολείου που σχεδιάζει στην πολυεφαρμογή e-school (σχεδιαστικά, τεχνικά και λειτουργικά αρτιότερη από το survey). Θα πρότεινα λοιπόν η πρόταση του συμπολίτη μου να εξεταστεί στο πλαίσιο επέκτασης του e-school.

  2. Σχόλιο από δκκ — 13 Φεβρουαρίου, 2010 @ 12:42 μμ

    Βρίσκω εξαιρετική την πρόταση και την υποστηρίζω ανεπιφύλακτα

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού