ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ



Ιανουαρίου 22, 2010

Παρουσίαση πρότασης στην ημερίδα

Πρόταση στο labs.opengov.gr

Το Εθνικό Τυπογραφείο, ως αποκλειστικός εκδότης και διαχειριστής της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.), και υπό το φως της επιτακτικής κοινωνικής απαίτησης για διαφάνεια και δημοσιότητα στην άσκηση των κρατικών δραστηριοτήτων, καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για τη διασφάλιση των αρχών αυτών στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος. Παράλληλα, η εκπλήρωση της αποστολής του σχετίζεται άμεσα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την εισαγωγή δηλαδή τεχνολογιών αιχμής για την εξοικονόμηση πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών διακυβέρνησης τόσο προς τον δημόσιο τομέα, όσο και προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Παράλληλα, τόσο το εύρος των αρμοδιοτήτων του όσο κι η υφιστάμενη παραγωγική και τεχνολογικά ανεπτυγμένη υποδομή του, επιτρέπουν την κάλυψη κι άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων, αναγκαίων για την εκπλήρωση των κρατικών λειτουργιών και την εξυπηρέτηση της κοινωνίας των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, το Εθνικό Τυπογραφείο είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία πέραν των στενών ορίων της κυβέρνησης και στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της οικονομίας κ.λ.π.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



13 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από kga — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:04 πμ

    Η βιβλιοθήκη του ΦΕΚ θα έπρεπε να είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμη σε όλους και όχι να υποχρεώνεται ο πολίτης να κατέβει στο κέντρο να αγοράσει το φύλλο που χρειάζεται. Το ΦΕΚ είναι δημόσιο προϊόν.

  2. Σχόλιο από evoutsin — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 9:58 πμ

    Η παραδοσιακή μορφή που έχει μέχρι σήμερα η υπηρεσία της διάθεσης των Φ.Ε.Κ. κι οι αναχρονιστικές διαδικασίες τιμολόγησής τους, δικαίως δέχεται επικρίσεις και αμφισβητείται, εφόσον εμφανίζει στατικότατα και αδυναμία ν’ ανταποκριθεί σε σύγχρονες ανάγκες με ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι τυχαία η κριτική που ασκείται για την πολιτική που παραδοσιακά επιβάλλει την καταβολή π.χ. αντιτίμου για την πρόσβαση ή την εκτύπωση των Φ.Ε.Κ. μέσω διαδικτύου ή την ανάγκη να προσέρχεται κάθε ενδιαφερόμενος στο Εθνικό Τυπογραφείο για την προμήθεια κάποιου Φ.Ε.Κ. Είναι αναγκαίος, κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός κι η δημιουργία ενός φιλικού προς τους χρήστες δικτυακού τόπου, ο οποίος θα διακρίνεται για την ευελιξία, την πληρότητα, την εγκυρότητα και την ασφάλεια των πληροφοριών του, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη εφαρμογών που θα επιτρέπουν και την προσφορά υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (π.χ. e-FEK). Το Εθνικό Τυπογραφείο της εποχής μας μπορεί και πρέπει ν” αναπτύξει εύχρηστες κι αποτελεσματικές υπηρεσίες όχι μόνον στον τομέα της ηλεκτρονικής διάθεσης των Φ.Ε.Κ., αλλά και στην παροχή της δυνατότητας σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχει άμεση πρόσβαση στα Φ.Ε.Κ. -αλλά και σε όλες τις εκδόσεις του- σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.

  3. Σχόλιο από kga — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:31 πμ

    Evoutsin τα σχόλια είναι εύστοχα και αυτά υπονοούσα με τις δύο γραμμές που έγραψα.
    Επίσης η ηλεκτρονική διάθεση των ΦΕΚ θα συμβάλλει και στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας αφού η σχετική δημιουργία database θα βοηθά στην ανεύρεση τυχόν μεταγενεστέρων τροποποιήσεων νομοθεσίας.

  4. Σχόλιο από ArktosV — 28 Ιανουαρίου, 2010 @ 7:56 μμ

    Πάνω από 15 χρόνια γράφω στους αρμοδίους για την ελεύθερη πρόσβαση στα ΦΕΚ.

    Ακόμα ζητούν χρήματα για ορισμενα ΦΕΚ.

    Ντροπή.

    Και προς τον kga: Αν θέλετε διαβάστε το σχόλιο http://simpleandclear.blogspot.com/2009/12/blog-post_4160.html

  5. Σχόλιο από Φερεντουρος Βασιλης — 29 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:42 πμ

    Κυριοι

    Διαβασα τα ανωτερω σχολια οσον αφορα τα ΦΕΚ

    Ειναι γνωστη η ρηση «ΑΓΝΟΙΑ ΝΟΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ» και αν δεν κανω λαθος οτι οι νομοι τιθενται σε ισχυ με την δημοσιευση τους στο ΦΕΚ.

    Πως ειναι λοιπον δυνατον να ζηταει η εκαστοτε κυβερνηση κλπ να γνωριζουμε την νομοθεσια την στιγμη που μας αρνειται ελευθερη προσβαση?

    Πως ειναι δυνατον να μας ζητα καποιος (οποιος και εαν ειναι αυτος) να κανουμε κατι χωρις να μας δινει τα καταλληλα εργαλεια ?

    Συνεπως πιστευω οτι οχι μονο τα ΦΕΚ πρεπει να προσβασιμα απ’ολους πολιτες χωρις κοστος αλλα συγχρονως και να αναπτυχθουν καταλληλες μηχανες αναζητησεις ωστε να βρισκουμε αμεσα τον ζητουμενο νομο / αποφαση / διαταγμα

  6. Σχόλιο από kga — 29 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:37 μμ

    Λόγω της πολυνομίας δεν είναι εύκολο για τον πολίτη αλλά και τον νομικό ακόμη να βρεί όλη την νομοθεσία για ένα συγκεκριμένο θέμα διότι υπάρχουν πολλές μεταγενέστερες τροποποιήσεις και προσθήκες σε άλλους νόμους/διατάγματα, κ.ά. πού η κωδικοποίηση δίνει λύση. Αφού θα υπάρχει η ψηφιακή βάση δεδομένων της ελληνικής νομοθεσίας θα μπορεί το Εθν.Τυπογραφείο να εκδίδει κατά καιρούς κωδικοποιήσεις νόμων π.χ. ΓΟΚ, ασφαλιστικά, κ.ά.

  7. Σχόλιο από teacher — 30 Ιανουαρίου, 2010 @ 4:44 μμ

    Μπορούμε να κάνουμε το opengov την ηλεκτρονική εφημερίδα της κυβερνήσεως γιατί αν οι καλύτερες με κριτήριο τις απόψεις , τα σχόλια και τη βαθμολόγηση των συνδρομητών και ενεργών πολιτών που ενδεχομένως η ατέρμονη κρατική γραφειοκρατία δεν έχει προβλέψει για την οριστικοποίηση των νόμων που οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν ,ενισχύουν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας πολιτών πιο ισχυρών , πλούσιων , θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων από εμάς που συμμετέχουμε στις δημόσιες διαβουλεύσεις , αν αυτές οι 10 πιο λαοφιλείς προτάσεις ίσως και περισσότερες υλοποιηθούν τότε το opengov θα γίνει η εφημερίδα της κυβερνήσεως εκπληρώνοντας απόλυτα τη συνταγματική επιταγή περί λαϊκης κυριαρχίας .

  8. Σχόλιο από evoutsin — 31 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:51 μμ

    Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό γεγονός την ανταπόκριση που είχε η πρόταση για το Εθνικό Τυπογραφείο και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία είτε σχολιάζοντας, είτε απλώς βαθμολογώντας. Κατά τη γνώμη μου, η ανυπαρξία διαδικασιών ανατροφοδότησης των δημοσίων υπηρεσιών με τις αντιδράσεις των πολιτών στις όποιες αποφάσεις και επιλογές τους, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία της οποιασδήποτε αξιολόγησης του βαθμού αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, έχουν συμβάλει αποφασιστικά –μεταξύ φυσικά και όλων των άλλων παθολογιών– στη δημιουργία του κλίματος δυσαρέσκειας και απαξίωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Πρέπει οπωσδήποτε αυτή η διαδικασία αμφίδρομης επικοινωνίας που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μέσω διαδικτύου, να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα, να καθιερωθούν κανόνες και ασφαλιστικές δικλείδες και να τεθεί κυριολεκτικά στην υπηρεσία της διαφάνειας. Στην κατεύθυνση αυτή, το Εθνικό Τυπογραφείο είναι ο εν δυνάμει κρατικός μηχανισμός, που διαθέτει όχι μόνο τη νομιμοποίηση, αλλά και επαρκείς υποδομές, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί την χωρίς εμπόδια, προϋποθέσεις και περιορισμούς, μέσω της κυκλοφορίας της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, διάδοση των επίσημων κρατικών κειμένων και αποφάσεων προς τους πολίτες. Δεν είναι μόνο η δωρεάν διάθεση των ΦΕΚ, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται, είναι η ώριμη κοινωνική απαίτηση να αξιοποιηθούν και να βελτιωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες και να προσανατολιστεί η λειτουργία τους προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων, όχι μόνο μέσω των περικοπών στους προϋπολογισμούς, αλλά προ παντός μέσω σχεδιασμένων παρεμβάσεων προκειμένου ν” ανταποδίδουν με αποτελεσματικότητα προς την κοινωνία υπηρεσίες ποιότητας, εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Στο κρίσιμο αυτό σημείο εστιάζεται και το ενδιαφέρον της πρότασης για την ανάπτυξη του Εθνικού Τυπογραφείου, εκεί ακριβώς που η ιστορική αυτή δημόσια υπηρεσία, θα πραγματοποιήσει το τεράστιας πολιτικοκοινωνικής εμβέλειας και σημασίας ποιοτικό άλμα και θα αναδειχθεί ο εγγυητής από την πλευρά του κράτους για τη διάδοση με οργανωμένο, αξιόπιστο και συστηματικό τρόπο των επίσημων κ.λπ. πληροφοριών προς τους πολίτες, αλλά κι ο διαμεσολαβητής ταυτόχρονα μεταξύ κράτους και κοινωνίας, ως αποδέκτης των κοινωνικών προτάσεων, αντιδράσεων και αιτημάτων προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

  9. Σχόλιο από Dim — 2 Μαρτίου, 2010 @ 7:17 μμ

    Η δωρεάν διάθεση των ΦΕΚ είναι μόνο το πρώτο βήμα. Στο σχετικό νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση σχετικά με την ανάρτηση των αποφάσεων στο διαδίκτυο, υπάρχει πρόβλεψει και για τη δωρεάν διάθεση των ΦΕΚ από το Εθνικό Τυπογραφείο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και απορώ γιατί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.
    Επιπρόσθετα, αντί κάθε φορέας να αναρτά στο διαδίκτυο τις αποφάσεις του, ο καθένας με το δικό του και άναρχο τρόπο, εδώ είναι που το Εθνικό Τυπογραφείο θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να είναι αυτό που θα αναρτά τις αποφάσεις στο διαδίκτυο για όλους τους φορείς.

  10. Σχόλιο από Dim — 2 Μαρτίου, 2010 @ 7:18 μμ

    .. διόρθωση..
    είναι «υπάρχει πρόβλεψη» και όχι «υπάρχει πρόβλεψει»

    Dim

  11. Σχόλιο από evoutsin — 7 Μαρτίου, 2010 @ 6:03 μμ

    @Dim: Η δωρεάν πρόσβαση στα ΦΕΚ μέσω διαδικτύου είναι σημαντική πολιτική και θεσμική καινοτομία κι ένα αποφασιστικό βήμα της κυβέρνησης, που θα εξυπηρετήσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια πληροφορία μέσω της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Για το έντυπο ΦΕΚ, συμφωνούμε πιστεύω, ότι τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, δεν προκύπτει από το προσχέδιο κι ως εκ τούτου δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια βούληση τουλάχιστον προς το παρόν. “Οσον αφορά την ανάρτηση των πράξεων των φορέων του δημοσίου στο διαδίκτυο, έχει ανακοινωθεί ήδη -βλ. και ημερίδα labs.opengov.gr- ότι, πράγματι, αυτή θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Τυπογραφείου (et.gr)

  12. Σχόλιο από Dim — 8 Μαρτίου, 2010 @ 11:41 πμ

    Χαίρομαι που το Εθνικό Τυπογραφείο θα αναλάβει την «ανάρτηση των αποφάσεων» και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι ίδιοι άνθρωποι του ΕΤ το προτείνουν και είναι έτοιμοι να δουλέψουν γιαυτό.
    Αν δούμε το θέμα από λίγο πιο ψηλά, νομίζω ότι είναι ένα «παράδειγμα προς μίμησιν». Είναι το γεγονός ότι μια νέα ιδέα και νέα υπηρεσία προς τον πολίτη υλοποιείται πατώντας πάνω σε υπάρχουσα υποδομή που την εκσυγχρονίζουμε, χωρίς να «πετάμε» τα παλιά, χωρίς να σπαταλάμε πόρους.
    Ως προς τις 500.000 ευρώ εσόδων που θα χαθούν από τη δωρεάν παροχή των ΦΕΚ, πιστεύω ότι εύκολα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν από ένα «παράβολο ανάρτησης» των αποφάσεων των Φορέων. Ένα παράβολο μικρό (της τάξης των 5 – 10 ευρώ) και πάντα ηλεκτρονικό. Και αυτό όχι τόσο για να έχει έσοδα το ΕΤ όσο για να κρατάμε «καλό λογαριασμό». Να ξέρει και να συνειδητοποιήσει κάθε Φορέας ότι «there is no such thing as a free lunch» και να μάθουν να μετράνε το κόστος (και τα οφέλη) από κάθε τους απόφαση. Θα πρότεινα επίσης και η Βουλή (ή το αντίστοιχο Υπουργείο) να πληρώνει ανάλογο παράβολο για κάθε ΦΕΚ, ίσως της τάξης των 500 ευρώ, εφόσον η υπηρεσία της ανάρτησης περιλαμβάνει και αποδελτίωση.
    Ανυπομονώ λοιπόν να δω αυτή τη νέα υπηρεσία στην πράξη και εκδηλώνω τη διάθεσή μου να βοηθήσω στο σχεδιασμό, υλοποίηση και πιλοτική εφαρμογή του.
    Με Εκτίμηση
    Dim

  13. Σχόλιο από Δμήτρης Ζαχαριάδης — 26 Απριλίου, 2010 @ 12:32 μμ

    Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρχει ένα πράγμα στην Ελλάδα που θα έπρεπε να είναι απολύτως δωρεάν, αυτό είναι η δημοσίευση και η ανάκτηση των νόμων και των αποφάσεων της διοίκησης. Όχι μόνον πρέπει να είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να επιδιώκεται με κάθε μέσο η μετάδοση των αποφάσεων και των πληροφοριών που περιέχουν σέ κάθε γωνιά της ελλάδας ώστε να γίνεται κτήμα των πολιτών, και φυσικά και αντικείμενο συζήτησης ή κριτικής.
    Αυτό είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνει για θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, αυτά που αφορούν δηλ. το τεύχος Δ του ΦΕΚ, που περιέχει κηρύξεις αναδασώσεων, πολεοδομικές αποφάσεις, χαράξεις αιγιαλού κ.λπ., δεδομένης της πίεσης που δέχεται το περιβάλλον από διάφορα συμφέροντα.
    Ίσως η μόνη περιοχή όπου θα έπρεπε να ζητηθούν τέλη δημοσίευσης να είναι για δημοσιεύσεις που αφορούν ιδιωτικές εταιρείες.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού