Κέντρο Φιλοξενίας Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης



Ιανουαρίου 22, 2010

Παρουσίαση πρότασης στην ημερίδα

Πρόταση στο labs.opengov.gr

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός data center της Δημόσιας Διοίκησης («Κέντρο Φιλοξενίας Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Κ.Φ.Ε.Η.Δ.»), το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες shared hosting τόσο για εφαρμογές και πλατφόρμες λογισμικού (SaaS – Software as a Service), όσο και για εξοπλισμό/υποδομές πληροφορικής (IaaS – Infrastructure as a Service). Η υπηρεσίες θα προσφέρονται κατ’ αρχήν σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν την οικονομική ή οργανωτική δυνατότητα να συντηρούν δικές τους προηγμένες υποδομές πληροφορικής, αλλά θα μπορούσαν κατά περίπτωση να εξυπηρετήσουν και άλλες ανάγκες (π.χ. υποστήριξη έργων πιλοτικού/proof-of-concept χαρακτήρα, disaster recovery sites, test & development sites, πρωτοβουλίες μαζικής υιοθέτησης λύσεων ΕΛ/ΛΑΚ, e-Government hubs κ.ά.).

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



7 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από ykaralis — 23 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:11 πμ

    Περισσότερες πληροφορίες για την πρόταση στο:
    http://labs.opengov.gr/2010/01/08/889

  2. Σχόλιο από kga — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 1:55 πμ

    η πρόταση προσφέρει πρακτικές λύσεις αλλά και την συγκέντρωση και αξιοποίηση πόρων που δεν μπορούν να διαθέσουν μικροί ή μεγαλύτεροι δημόσιοι οργανισμοί

  3. Σχόλιο από Μιχάλης Φ — 2 Φεβρουαρίου, 2010 @ 4:06 μμ

    Πάρα πολύ σωστή πρόταση. Ο μέσος οργανισμός και φορέας του Δημοσίου δεν έχει την τεχνογνωσία και την υποδομή να υποστηρίξει σοβαρές εφαρμογές και πλατφόρμες λογισμικού, όπως και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

    Δείτε τι κάνουν οι τράπεζες. Κάθε υποκατάστημα έχει τη δική του υποδομή όλες τις εφαρμογές; Όχι βέβαια. Υπάρχει κεντρικό πληροφοριακό σύστημα και σε κάθε υποκατάστημα υπάρχουν κάποιο μικροί τοπικοί servers και τα terminals των υπαλλήλων.

  4. Σχόλιο από ycor — 5 Φεβρουαρίου, 2010 @ 7:41 μμ

    Πριν φτάσουμε στο σημείο «τεχνολογία» θα πρέπει να γίνει μια δραστηριότητα «people enable» δηλαδή να αντιληφθεί το προσωπικό των οργανισμών τι είναι οι υποδομές, τι μπορεί να κάνει με παρεχόμενες υποδομές, τι χρειάζεται να μάθει για να τις αξιοποιήσει σαν μέσο παροχής των δικών του υπηρεσιών.

    Η πρόταση είναι σωστή, βέβαια.

  5. Σχόλιο από CWP — 11 Φεβρουαρίου, 2010 @ 4:44 πμ

    Συμφωνώ με την ιδέα, ιδιέταιρα χρήσιμη σε startups και ερευνητικά προγράμματα, κλπ
    Κρατικό cloud computing. Να αποκτήσουμε το δικό μας app engine / amazonEC2.
    To χρειάζεται το κράτος έτσι κι αλλιώς.
    Kαι σκεφτείτε τι δυνατότητες θα υπάρχουν όταν θα μπορεί ένα δυνατό cloud, να εξαφανίζει το κόστος για ακριβά PC-on-premises. Τέλος στις εγκαταστάσεις-αναβαθμίσεις. Και να βάλω και ένα σενάριο SaaS/AaaS/IaaS : Για να διαχειριστεί το κράτος, ας πούμε το φορολογικό και κτηματολογικό μπάχαλο χρειάζεται map-reduce δυνατότητες. πχ hadoop. που θα το τρέξει? στα SGI που έχουν ξεμείνει στο ΙΜΕ εδώ και 10 χρόνια?

  6. Σχόλιο από gmagklaras — 22 Φεβρουαρίου, 2010 @ 6:13 πμ

    Συμφωνώ με την ιδέα του κέντρου. Επιπλέον θα μπορούσα να προσθέσω ότι ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες HPC (High Performance Computing) και να αποσβέσει έτσι την ανάγκη συντήρησης τέτοιων υποδομών απο ερευνητικά, πανεπιστημιακά και κέντρα φορέων του Δημοσίου, χτισμένο με πρότυπα πράσινης υπολγοστικής τεχνολογίας (green computing). Ως παραδείγματα αναφέρω ενδεικτικά τα Εθνικά Κέντρα Υπερυπολογιστών της:

    1)Ελβετίας : http://www.cscs.ch/20.0.html?&L=4

    2)Σουηδίας : http://www.nsc.liu.se/

    3)Νορβηγίας : http://www.notur.no/

    Θα έκανα ξεχωριστή πρόταση για το HPC μέρος, βλέποντας όμως αυτή εδώ την πρόταση νομίζω οτι η ιδέα αυτή χωράει στην ίδια πρόταση.

    Ευχαριστώ

  7. Σχόλιο από ykaralis — 17 Μαρτίου, 2010 @ 3:49 μμ

    Τα slides της παρουσίασης του «Κέντρου Φιλοξενίας Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» μπορείτε να τα βρείτε στο παρακάτω URL:

    http://bit.ly/9Be0V3

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού