E-kiosk ή eΚΕΠ ( προδιαγραφές, υπηρεσίες) + κρατικό ¨appstore” (apis και sdks)



Ιανουαρίου 18, 2010

Όπως έχει προτείνει και άλλος, αλλά έχει προταθεί και από την πρόταση Καλλικράτης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, προτείνω την δημιουργία πανίσχυρων δημοτικών ΑΤΜ, στο οποίο θα υπάρχουν όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες (εφαρμογές). Αυτά πρέπει να βρίσκονται σε κάθε δημόσια υπηρεσία για την άμεση, γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το μηχάνημα πρέπει να έχει μικρόφωνο, κάμερα και συσκευή εισόδου εγγράφων, καρτών, αποδείξεων (scanner). Επίσης να έχει απευθείας σύνδεση με το δίκτυο για να μην βασίζεται στη σύνδεση της υπηρεσίας.

Βασικές υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται

1)24ωρο helpdesk.
2)αναφορά παραπόνου για τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση από αυτήν

Επίσης το ΑΤΜ αυτό θα πρέπει να τρέχει και όλες τις εφαρμογές – κρατικές ηλεκρονικές υπηρεσίες και να μπορούν να εγκαθίστανται και νέες εφαρμογές απομακρυσμένα. Ιδιαίτερα προτείνεται η χρήση υπολογιστών με linux, της γλώσσας Java και της JavaFX για την δημιουργία εξελιγμένων ελκυστικών και εύχρηστων εφαρμογών.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάποια στιγμή θα παρέχονται APIs για ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι εφαρμογές που θα φτιάχνονται με βάση αυτά τα APIs θα εγκαθίστανται και στο ΑΤΜ.

Επεκτείνοντας λίγο την ιδέα, εφαρμογές για το ΑΤΜ μπορούν να φτιάχνονται και από άλλους εκτός από το κράτος και η εφαρμογή αυτή να τρέχει σε αυτό μετά την έγκριση του κράτους., δηλαδή στο μοντέλο του appstore της apple. Έτσι το κράτος αρχικά δημοσιεύει ένα API και δίνει το SDK και τον simulator μαζί με test data, ο ιδιώτης (ή εταιρεία) κάνει αίτηση για τη δημιουργία μιας εφαρμογής (με μία περιγραφή)και το κράτος απαντάει θετικά (αν δεν δημιουργεί ήδη μία τέτοια εφαρμογή και δεν είναι στα πλάνα της, και τη θεωρεί χρήσιμη φυσικά). Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή οδηγείται προς έγκριση. Αν εγκριθεί και εγκατασταθεί στα ΑΤΜ τότε ο ιδιώτης πληρώνεται ανάλογα με τη χρήση με βάση μία κλίμακα, για τα επόμενα 5 χρόνια, πχ.

Σε αυτό μπορουν να βάζουν και τις αποδείξεις τους οι πολίτες για να μην τις μαζεύουν όλο το χρόνο :-)

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από CWP — 26 Φεβρουαρίου, 2010 @ 2:40 μμ

    Ακριβώς. Οπως και με το iPhone, θα φτιάχνονται μικροεφαρμογίδια, τα οποία θα είναι ανοιχτού κώδικα και θα ελέγχονται πριν μπουν στο «κρατικό app repository». 80% των προτάσεων στο opengov, συγκίνουν στη δημιουργία κρατικού API/SDK :)

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού