Ενοποίηση Πληροφόρησης Συγκοινωνιών, καλύτερη διαδρομή και GPS σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες



Ιανουαρίου 18, 2010

Βρισκόμενος μία φορά στην Ομόνοια σκέφτηκα να πάρω το τρένο (ΟΣΕ), και όχι το ΚΤΕΛ, για να πάω στο σπίτι μου, έξω από την Αθήνα. Οπότε ήθελα να δω τα δρομολόγια του τρένου. Έτσι με μία δόση αμφιβολίας αποφασίζω να ρωτήσω στο ταμείο του ΜΕΤΡΟ μήπως έχουν τα δρομολόγια του ΟΣΕ, στο κάτω κάτω υπάρχει και στάση στο Σταθμό Λαρίσης. Βέβαια δε συζητάμε για κάποιο ηλεκτρονικό πίνακα, ένα μπλοκάκι ήθελα να ζητήσω. Η απάντηση ήταν πολύ διαφωτιστική : “Εδώ είναι ΜΕΤΡΟ, όχι ΟΣΕ”, με ένα ύφος σαν να είμαι ηλίθιος ή από άλλο πλανήτη. Και αναρωτιέμαι αν σε μία χώρα που θεωρείται τουριστική, είναι τόσο δύσκολο, όχι να μάθεις αν υπάρχει καθυστέρηση σε ένα μέσο μεταφοράς, ούτε σε πόσα δευτερόλεπτα θα φτάσει το λεωφορείο στη στάση του, αλλά μια απλή πληροφορία για τα δρομολόγια του Εθνικού Σιδηροδρόμου που στην τελική βγαίνουν κάθε χρόνο, τότε τι κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση για τα δρομολόγια είναι θέμα εξοικονόμησης χρόνου, και ο χρόνος είναι χρήμα.

Δεν ξέρω αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε αυτό, αλλά βλέπω ότι υπάρχει κάτι το οποίο δεν ήξερα και δεν ξέρω πόσοι το ξέρουν, το http://tp.oasa.gr/index.asp , που σου βρίσκει την καλύτερη διαδρομή με τα μέσα μεταφοράς. Βέβαια η υπηρεσία είναι στο ιντερνετ και όταν είσαι στο δρόμο και ψάχνεις πληροφορίες πολύ πιθανό να μην έχεις γρήγορο ιντερνετ. Οπότε χρειάζεται η πληροφορία αυτή πρέπει να βρίσκεται σε kiosks, ακόμα και σε κάθε στάση. Επίσης το παραπάνω site δεν σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις την διαδρομή βάση οδού αλλά μόνο μέσω στάσεων, που προϋποθέτει τη γνώση των στάσεων και των περιοχών.

Η πρότασή μου είναι η πλήρης ενοποίηση της πληροφόρησης των δρομολογίων όλης της χώρας και των ανταποκρίσεων. Επίσης η εξέλιξη του υπάρχοντος συστήματος με την αυτόματη ανεύρεση της καλύτερης διαδρομής μέσω της Δημόσιας Συγκοινωνίας. Δηλαδή είμαι σε ένα σημείο ,οδός, αριθμός, και θέλω να πάω σε ένα άλλο, με πιο τρόπο πάω πιο γρήγορα, και με πιο τρόπο πάω πιο οικονομικά.

Επίσης προτείνω την τοποθέτηση GPS (και μιας ασύρματης τεχνολογίας μετάδοσης, πχ δίκτυο κινητών), σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες, τρένα, λεωφορεία, για την άμεση ενημέρωση της θέσης που αυτά βρίσκονται. Έτσι θα μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες που σε άλλες χώρες είναι δεδομένες, όπως να υπάρχει ηλεκτρονικός πίνακας σε κάθε στάση με τον χρόνο που απομένει μέχρι να έρθει το λεωφορέιο. Επίσης μπορεί να παρέχει και στίγμα σε περίπτωση ανάγκης. Εκτός αυτού, το στίγμα του κάθε μέσου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το παραπάνω σύστημα πληροφόρησης των δρομολογίων για πιο ακριβείς απαντήσεις.

Το συνολικό αυτό σύστημα εκτός από την ενημέρωση και την εξοικονόμηση χρόνου, θα κάνει και τις δημόσιες συγκοινωνίες πιο αξιόπιστες και ακριβείς, οπότε θα αυξήσει και τους χρήστες τους, βοηθώντας στην επίλυση του κυκλοφοριακού αλλά στην καταπολέμηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Οι τεχνολογίες για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν. Το google maps, ή το openstreemap, παρέχει το χάρτη και το geocoding. Μπορεί να χτιστεί ένα layer πάνω από αυτό το οποίο θα έχει τις στάσεις και τις διαδρομές, και μέσω αλγορίθμων θα βρίσκεται η καλύτερη διαδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού