Περιορισμός φοροδιαφυγής αποδείκεων παροχής υπηρεσιών και γραφειοκρατίας
Ιανουαρίου 13, 2010
Το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής όσον αφορά τους ιδιώτες είναι η μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών ή η αγορά ειδών μεγάλης αξίας. Άντίθετα τα super market στη μεγάλη τους πλειοψηφία κόβουν αποδείξεις. Κατά συνέπεια η συγκέντρωση αποδείξεων από αυτά λειτουργεί μόνο γραφειοκρατικά και μάλλον θα οδηγήσει σε καταπόνηση των πολιτών.
Πρέπει λοιπόν να πεισθεί ο πολίτης να ζητάει αποδείξεις κυρίως παροχής υπηρεσιών. Γιατί δεν ζητάει; Διότι όταν ζητήσει ο τεχνήτης θα αυξήσει το ποσό για να καλύψει τον ΦΠΑ όπως λέει. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος να είναι κερδισμένος και ο πολίτης ζητώντας απόδειξη. Πως θα γίνει αυτό; Αν από κάθε απόδειξη που επιβαρύνεται με ποσοστό περίπου 20% το κράτος του επιστρέφει 25% ή 30%. Πιο θα είναι όμως το κέρδος του κράτους; α. Θα πάρει τον ΦΠΑ 19%, β. Θα φορολογηθεί ο τεχνήτης, γ. Θα προσδιοριστεί το πραγματικό εισόδημα των συγκεκριμένων τεχνητών, δ. Το σημαντικότερο θα αλλάξουν νοοτροπίες και ο περιορισμός των φοροφυγάδων θα οδηγήσει στην αντίληψη ότι ο φοροφυγάς είναι κλέφτης και όχι μάγκας όπως φαίνεται σήμερα, ε. Μετά από μερικά χρόνια το όφελος του 20% ή 30% μπορεί να περιοριστεί χωρίς το κίνδυνο να ξαναγυρίσουμε στο σημερινό καθεστώς διότι θα έχει αλλάξει η νοοτροπία όπως προαναφέρθηκε.
Πως θα περιορίσουμε τη γραφεικρατία για τη συγκεκριμένη διαδικασία; α. Ο πολίτης λαμβάνει απόδειξη παροχής υπηρεσιών και είναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXIS. Συγκεκριμένα δηλώνει το ΑΦΜ του τεχνήτη, τον αριθμό της απόδειξης, το είδος της υπηρεσίας και το ποσό που κατέβαλε. Μέσα σε ένα μήνα, εφόσον δεν αμφισβητηθεί από τον τεχνήτη, θα του επιστραφεί το ποσό όπως προαναφέραμε, β. Ο τεχνήτης μέσω του συτήματος TAXIS πληροφορείται την δήλωση του πελάτη του και εφόσον υπάρχει κάτι ψευδές μπορεί μέσα σε ένα μήνα να την αμφισβητήση, ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Διαφορετικά την αποδέχεται καταβάλει τον ΦΠΑ και καταχωρείται αυτόματα στα εισοδήματά του.
Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά λειτουργική για το κράτος και καθόλου γραφειοκρατική για τον πολίτη.
|
|
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από Θ. Κακέτσης — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:14 πμ
Η διαδικασία που προτείνεις δείχνει ικανή και λειτουργική με την απαραίτητη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών εφαρμογών από το υπ. Οικονομικών.
Γενικότερα συμφωνώ μαζί σου – αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω στο θεωρητικό πλαίσιο του ζητήματος είναι πως δεν είναι απαραίτητο να επιστρέφονται χρήματα στον πελάτη της υπηρεσίας και μάλιστα ποσοστού μεγαλύτερου του ΦΠΑ.
Θα πρέπει σαν αρχικό κίνητρο για τους πολίτες [και για δύο χρόνια τουλάχιστον], να αποτελέσουν οι αποδείξεις φοροελαφρυντικό στοιχείο κατά την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος τους και μάλιστα όλου του ποσού κατά 100% κι όχι όπως μέχρι σήμερα περί 40% της δαπάνης – και εν συνεχεία να γίνει συνείδηση πως η προσφορά υπηρεσίας στην «αγορά» περικλείει και το ΦΠΑ.
Τα πρώτα αυτά χρόνια θα δημιουργηθούν και οι συγκριτικοί πίνακες εσόδων των διαφόρων επαγγελματιών που αναφέρεις, με προφανώς πραγματικά οικονομικά στοιχεία που στη συνέχεια θα δεσμεύουν αυτούς σε ειλικρινείς δηλώσεις κύκλου εργασιών, απόδοσης ΦΠA κλπ.
Το όφελος των πολιτών και εν γένει όλων είναι:
α) τα «νέα» έσοδα που θα προκύψουν από τη πραγματική φορολόγηση όσων σήμερα εργάζονται υπό το «μαύρο» αφορολόγητο καθεστώς καθώς επίσης και
β) από την ελάττωση της τάσης των κυβερνόντων κάθε χρόνο να αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές [με βάση την άνοδο του φόρου] στις κατηγορίες πολιτών που δεν φοροδιαφεύγουν (οι περισσότεροι μισθωτοί – συνταξιούχοι) ή δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και που αποτελούν τη λεγόμενη εύκολη λεία προς κάλυψη των απαραίτητων αυξανόμενων κρατικών εσόδων. Στην ουσία λοιπόν, από την μείωση του ρυθμού ανόδου του φόρου των πολιτών αυτών, μέσω-μακροπρόθεσμα.
Σχόλιο από Γιάννης Πρωτόπαππας — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 8:07 μμ
Ο μόνος λόγος που προτείνω την άμεση επιστροφή χρημάτων και μάλιστα σε αυξημένο ποσοστό, από τη εφορία στο πολίτη που πληρώνει για παροχή υπηρεσιών, είναι διότι αυτό θα είναι το κίνητρο γα να ζητήσει απόδειξη. Αν είναι να περιμένει να κερδίσει μετά τη ύποβολή φορολογικής δήλωσης χωρίς μάλιστα να γνωρίζει και το ακριβές όφελος, θα προτιμήσει να κερδίσει άμεσα από το μειωμένο κόστος χωρίς απόδειξη.