Λειτουργία του opengov ως Forum



Ιανουαρίου 12, 2010

Επειδή κάποιοι φίλοι μιλούν για δημιουργία κεντρικής κυβερνητικής ιστοσελίδας στο opengov.gr υπενθυμίζω ότι κάτι τέτοιο υπάρχει ήδη και είναι η ιστοσελίδα ΕΡΜΗΣ: http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/

Φυσικά ο ΕΡΜΗΣ χρειάζεται πάρα πολύ δουλεία για να γίνει καλύτερος αφού είναι προσαρμοσμένος πιο πολύ στον τρόπο σκέψης του Υπ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το οποίο σχεδιάστηκε. Για τον λόγο αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν άτομα σε όλους τους φορείς ώστε να προσθέσουν υλικό και να προτείνουν αλλαγές στην σχεδίαση του. Πχ κατά την γνώμη μου η κατηγοριοποίηση στο πεδίο οι ανάγκες μου είναι πολύ φτωχή!

Το opengov πρέπει κατά την γνώμη μου να λειτουργεί ως forum. Δηλαδή, κάθε υπουργείο πρέπει να κατέχει μια θεματική ενότητα και κάτω από αυτή να υπάρχουν τα προς διαβούλευση θέματα. Κάθε θεματική ενότητα πρέπει να έχει moderator ο οποίος θα φροντίζει η συζήτηση να διατηρείται σε κόσμιο επίπεδο. Φυσικά θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα απάντησης σε σχόλιο καθώς και η θετική ή αρνητική ψήφος σε σχόλιο ώστε να εντοπίζονται τα πιο δημοφιλή.

Η εφαρμογή φαίνεται απλή, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου έχουν συνηθίσει να ομιλούν σε τέτοιου είδους forum έτσι αναμένεται να αυξηθεί η διείσδυση του opengov στο κοινό.

Από εκεί και πέρα μπορεί να παρέχει και άλλες υπηρεσίες όπως:
1. Newsletter
2. RSS
3. Συνεδριάσεις Υπουργικού Συμβουλίου (live αλλά και για τοπική αποθήκευση μετά το τέλος του live)
4. Web TV με το κανάλι της Βουλής

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες




1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Αθανάσιος Παπαβασιλείου — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 7:16 μμ

    Καλησπέρα σας,
    θα ήθελα και εγώ να συμβάλω με τις όποιες δυνάμεις μου, στην περαιτέρω βελτίωση των πρωτοποριακών για την χώρα μας υπηρεσιών που παρέχεται και για τις οποίες σας αξίζουν συγχαρητήρια.
    Η βασική φιλοσοφία υποθέτω του opengov.gr είναι η αποτύπωση των απόψεων των πολιτών και η αξιολόγηση αυτών των απόψεων για την το δυνατό καλύτερη λήψη αποφάσεων.
    Έτσι όμως όπως είναι στημένη σήμερα η πλατφόρμα όπου μπορούν να εισάγονται μόνο σχόλια σε ελεύθερο κείμενο το αποτέλεσμα είναι χαόδες. Έχετε να κάνετε σε κάθε περίπτωση με εκατοντάδες ή και χιλιάδες απόψεις από όπου είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αντληθούν οι σημαντικές, ορθές και πραγματοποιήσιμες απόψεις.
    Όποιος έχει ασχοληθεί με έρευνα και έχει μπει σε διαδικασία αποδελτίωσης αντιλαμβάνεται πλήρως αυτό τι σημαίνει.
    Θα πρέπει στο σχολιασμό να υπάρξει δόμηση με ερωτήσεις διαβάθμισης ανά κύριο σημείο μιας πρότασης (Συμφωνώ, μάλλον συμφωνώ, είμαι ουδέτερος, μάλλον διαφωνώ, διαφωνώ), δυαδικές ερωτήσεις (ναι – όχι), ερωτήσεις κατάταξης με λίστα σπουδαιότητας κ.τ.λ. ώστε τα όποια αποτελεσμάτα να είναι διακριτά άμεσα, να μπορούν να εκμεταλευτούν στο μέγιστο τις απόψεις των πολιτών και να μπορεί ο οποιοσδήποτε παράλληλα φυσικά και με τους αρμόδιους διοικούντες, να έχει μια πλήρη εικόνα του τι ζητά ο κόσμος. Και βέβαια θα πρέπει να υπάρχουν και ανοικτές ερωτήσεις ή ποιοτικές όπως λέγονται αλλά σε περιορισμένο βαθμό και σαφώς λιγότερες από τις ερωτήσεις κλειστού τύπου.
    Έχω επανελλημένα εκφράσει την άποψη μου σε διάφορα φόρουμ αλλά πολύ αμφιβάλλω αν τελικά θα φτάσουν στα αυτιά του εκάστοτε Υπουργού. Είναι κρίμα να γίνεται μια τόσο μεγάλη προσπάθεια, να συλλέγεται τόσο πολύτιμο υλικό και τελικά να μην χρησιμοποιείται ούτε το 1% από αυτό.
    Επίσης ο όρος Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι τεράστιος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τη σημερινή εικόνα. Σαφώς οι προσπάθειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά για όσους έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο (εκτός συνόρων), γνωρίζουν ότι μιλάμε για ολόκληρο κλάδο επιστήμης. Δεν έχει νόημανα επεκταθώ περαιτέρω.
    Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις – προτάσεις – λύσεις – απόψεις με διαφορετική οπτική, είμαι στη διάθεση σας για ουσιαστική συμβολή για μια ουσιαστική Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

    Με εκτίμηση
    Αθανάσιος Παπαβασιλείου

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού