Μονονομία.gr: Wiki κατά της πολυνομίας



Ιανουαρίου 12, 2010

Η δημοσιοποιήση δεδόμενων από κρατικούς φορείς στο Διαδίκτυο είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Εκτιμώ όμως ότι η προοδευτική αύξηση του όγκου των δεδομένων, καθώς και ο κατακερματισμός της πληροφορίας ενδέχεται να την καταστήσει μη-αποδοτική την πρακτική για τον τελικό αποδέκτη, τον πολίτη.

Ως εκ τούτου προτείνω τη δημιουργία της υπηρεσίας (ή τμήματος σε υπάρχουσας υπηρεσία νομικής φύσεως) υποχρεωτικής κωδικοποιήσης της νομοθεσίας στο διαδίκτυο, όπου ο πολίτης θα μπορεί να βρίσκει τους ολοκληρωμένους, πλήρεις και εν ισχύει νόμους με όλες τις κατά καιρούς τροποποιήσεις, αλλά και τις προηγούμενες εκδόσεις (ιστορικό).

Με άλλα λόγια τα περιεχόμενα κάθε ΦΕΚ θα πρέπει να «αναλύονται» και να καταχωρούνται σε αντίστοιχες σελίδες ή κατηγορίες με τον παράλληλο συσχετισμό τους με κατάλληλες έννοιες-κλειδιά (tags, ετικέτες). Στην λειτουργικότητα ενός τέτοιου ιστότοπου είναι ουσιώδης και η δυνατότητα συνδρομής και παρακολούθησης από τον πολίτη αλλαγών σε συγκεκριμένους νόμους ή κατηγορίες ή ετικέτες (π.χ. μέσω e-mail ή RSS/Atom).

Από τεχνικής απόψεως, αυτή η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί με την αρωγή της τεχνολογίας wiki. Από πλευράς οργάνωσης θα η υπηρεσία θα ήταν ενδιαφέρον να είχε διυπουργικό χαρακτήρα όπου κάθε Υπουργείο θα είχε την ευθύνη της τήρησης της νομοθεσίας ευθύνης του.

Πιστεύω ότι η συγκέντρωση και ενημέρωση όλων των ισχύοντων νόμων θα είναι μια σημαντική και χρήσιμη υπηρεσία προς τον πολίτη, αλλά και κάθε οργανισμό ή επιχείρηση την οποία έχει χρέος να κάνει η ελληνική πολιτεία.

4 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Sokratis — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:39 μμ

    Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα σε συνδιασμό με ένα προχωρημένο σύστημα αναζήτησης σε αυτό το wiki.

  2. Σχόλιο από Κώστας Γεωργίου — 15 Ιανουαρίου, 2010 @ 3:26 μμ

    Είχα σκοπό να κάνω την ίδια πρόταση :-) . Όλη η νομοθεσία σε ένα σύστημα versioning. Αυτή είναι η ουσία της ανοιχτής και άμεσης Δημοκρατίας. Εύκολη πρόσβαση στην πληροφορήση και ιδιαίτερα στα θεμέλια των θεσμών και των δομών, τους νόμους. Έτσι μπορεί γίνεται άμεσος έλεγχος απεθυείας από τον πολίτη στο κράτος. Αν ο πολίτης επίσης βλέπει ποιο κόμμα, ποιος υπουργός κατέθεσε τις τροποποιήσεις στα νομοσχέδια τότε ίσως κρίνει και καλύτερα τους πολιτικούς, άρα ψηφίζει έχοντας επιπλέον πληροφορία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο πολίτης μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή πλήρως τα διακαιώματά του.

    Σε κάθε περίπτωση αυτό θα βοηθήσει στην απλοποίηση και βελτίωση των νόμων καθώς αυτοί θα είναι υπό μία συνεχή δημόσια διαβούλευση.

    Έτσι για αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν open source τεχνολογίες όπως είναι τα περισσότερα wiki αλλά και συστήματα versioning όπως είναι το mercurial, git, subversion. Ακόμη και εξέλιξη ή κάποιες προσθήκες μπορούν να γίνουν στα συγκεκριμένα λογισμικά ώστε να περιλαμβάνουν περαιτέρω λειτουργίες που θα απαιτηθούν, πχ module για διευκρινίσεις σε συγκεκριμένα σημεία της νομοθεσίας. Επίσης μπορέι να τοποθετούνται tags σε νόμους ώστε να είναι πιο έκολα ανευρέσιμα από τις αναζητήσεις. Επίσης στο wiki η νομοθεσία μπορεί να δομηθεί με τη μορφή δένδρου ώστε τελικά μετά από ένα πεπερασμένο αριθμό συνδέσμων να φθάνεις στο νόμο για ένα συγκεκριμένο θέμα που σε ενδιαφέρει. Ακόμη τεχνικές ανάλυσης κειμένου (text-data mining) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει ανάλυση των νόμων και να βρεθούν τυχόν συσχετίσεις, υπερκαλύψεις και άλλα σημαντικά συμπεράσματα.

    Βέβαια σε αυτό μπορεί να αντιδράσουν οι δικηγόροι, αλλά σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα ανεβάσει σε άλλο επίπεδο τη Δημοκρατία, συνολικά.

    Μία τέτοια συζήτηση γίνεται και εδώ
    http://ask.slashdot.org/story/09/10/03/0346257/Legal-Code-In-a-Version-Control-System?from=rss

  3. Σχόλιο από themis — 24 Ιανουαρίου, 2010 @ 10:40 μμ

    Τη βρίσκω πολύ καλή ιδέα. Νομίζω τα wiki sites είναι η πιο κατάλληλη τεχνολογία για κάτι τέτοιο καθώς οι εσωτερικές μηχανές αναζήτησης των sites των κρατικών υπηρεσιών πολύ απλά δεν δουλεύουν!

  4. Σχόλιο από Μπιρμπίλης Γεώργιος — 7 Φεβρουαρίου, 2010 @ 7:53 μμ

    Όντως, ένα wiki για τους νόμους είναι πολύ χρήσιμο. Πιθανώς ο ΡΑΠΤΑΡΧΗΣ (http://www.e-themis.gov.gr) να περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνει ένα τέτοιο visualization.

    Η δυνατότητα προσάρτησης σχολίων (moderated) από οποιονδήποτε πάνω σε φράσεις/παραγράφους των νόμων θα μπορούσε να είναι χωριστό μέρος του ίδιου site ή ξεχωριστό site.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού