λιστα αποδειξεων



Ιανουαρίου 12, 2010

Νομιζω οτι η λιστα που θα εμπεριεχει τις αποδειξεις που θα ζητα η εφορια πρεπει να ειναι ενα xls , το οποιο ο καθε φορολογουμενος να μπορει να συμπληρωσει και να αποστειλει ηλεκτονικα σε μια συγκεκριμενη ηλεκτρονικη διευθυνση ,

Αυτο μπορει να γινεται σε μηνιαια βαση, (ετσι διευκολυνεται ο φορολογουμενος και η εφορεια ) το δε τελικο συνολο των ποσων που εχουν δηλωθει ναι μπαινει στην δηλωση εισοδηματος για να γινεται ο καταλογισμος φορου.

Ειναι ο μονος τροπος σε καποια στιγμη να γινει ηλεκτρονικος ελεγχος και διασταυρωση των αποδειξεων απο τις φορολογικες αρχες και ταυτοχρονα να διδεται η ευκαρια στην εφορεια να κανει ελεγχους εντος του ιδιου ετους και να μην περιμενει το τελος ετους το οποιο θα εχει υψηλο φορτο εργασιας.

11 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Παναγιώτης Α. — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 4:20 μμ

    Στο θέμα των αποδείξεων και συγκεκριμένα το excel που θα στέλνουμε (γιατι είναι μια σωστή και επεξεργάσιμη φόρμα με λίγα KB’s) θα πρέπει να γράφουμε μόνο ΑΦΜ (είναι υπερ-αρκετό), ποσό και ημερομηνία.Ο αριθμός της απόδειξης όπως έχω διαπιστώσει θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα από όσα θα έλυνε,γιατι οι αποδείξεις εχουν διαφορετικές μορφές και αρκετά νουμερα πάνω =ιδίως αν είναι πολυκατάστημα, υπάρχει και νουμερο για το κάθε ταμείο = οπότε πολλοί θα είναι αυτοί που θα μπερδευονται.

  2. Σχόλιο από ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 4:40 μμ

    Καλό ειναι η λίστα να υποβάλεται ειτε μηνιαια είτε ετήσια. Συντομα πρεπει να υπαρξει υπόδειγμα της λιστας και ισχυρα κίνητρα φοροαπαλαγής ώστε να καμφθεί κάθε προσπαθεια αποτυχίας του μέτρου. Επίσης πρέπει να να καθοριστεί τιμοκατάλογος καταχωρησης ώστε να μη ζητανε οι λογιστες περισσότερα από αυτα που κερδίζει ο φορολογούμενος ο οποίος δεν εχει τη δυνατοτητα να συμπληρώσει τη λίστα μόνος του.

  3. Σχόλιο από ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:03 μμ

    ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ
    ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΜΕ SERVER ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ . Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΠΛΗΚΡΟΛΟΓΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ : ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ,ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ , ΤΟ ΦΠΑ , ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΑΝ ΝΟΥΜΕΡΟ ,ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ : 1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ (ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣTΟΝ SERVER ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ) ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑ ΕΤΟΣ. 2. Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΑ ΜΗΝΑ Η ΔΥΜΗΝΟ Η ΤΡΙΜΗΝΟ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΦΠΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟΥ. Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΦΠΑ ΑΓΟΡΩΝ . ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΦΠΑ ΑΜΕΣΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ .

  4. Σχόλιο από ΚΕΦΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:20 μμ

    Συμφωνώ με την παρατήρηση του κου Κάκαρη.
    Θα προσέθετα όμως ότι θα ήταν καλό να υπάρχει η δυνατότητα το xls από τον υπολογιστή μας, να το στέλναμε σαν επισυναπτόμενο σε email που θα στέλνουμε στην εφορία,
    Ευχαριστώ
    Κεφαλάκης Κων/νος

  5. Σχόλιο από giannopoylos22 — 12 Ιανουαρίου, 2010 @ 7:22 μμ

    Κωνσταντίνε συμφωνώ απόλυτα με την πρότασή σου η οποία αν υλοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

  6. Σχόλιο από Πάνος Πετρίδης — 13 Ιανουαρίου, 2010 @ 9:41 πμ

    Η καταγραφή των αποδείξεων από τον φορολογούμενο σε καταστάσεις ή σε xls η σε οποιοδήποτε άλλο μέσο απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Θα ήταν προτιμότερο κάθε φορολογούμενος να έχει μια κάρτα σαν τις πιστωτικές όπου σε κάθε συναλλαγή θα την περνά ο καταστηματάρχης από την ταμειακή του μηχανή και αυτόματα θα περνά το ΑΦΜ και όποια άλλα στοιχεία του φορολογούμενου για την εύκολη καταγραφή των στοιχείων και χωρίς πιθανότητα λάθους λόγω πληκτρολόγησης του ΑΦΜ από τον επιχειρηματία. Στη συνέχεια η διαδικασία όπως την περιγράφει ο κ. Σπυριάδης με την ταυτόχρονη ίσως καταγραφή της συναλλαγής και στην εν λόγω κάρτα για την χρησιμοποίηση των στοιχείων από τον φορολογούμενο.

  7. Σχόλιο από ixnestor — 13 Ιανουαρίου, 2010 @ 11:24 μμ

    διαβάστε και εδώ.
    http://labs.opengov.gr/2009/12/28/653.
    Και ακόμη τι θα γίνεται με τις αγορές από το εξωτερικό;
    Το ΑΦΜ είναι ίδιο;

  8. Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Β. — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:00 πμ

    Πολύ ωραίες ιδέες οι παραπάνω αλλά αφορούν ένα 20% άντε 30% του πληθυσμού. Πόσοι πιστεύετε είναι
    σε θέση να συμπληρώσουν xls και να αποστείλουν email. Αναρωτηθήκατε αν οι γονείς σας έχουν αυτή τη
    δεξιότητα;; Αμφιβάλλω. Τι θα γίνει λοιπόν; Αν δεν βρεθεί μια πολύ έξυπνη ιδέα οι λογιστές θα παίρνουν περίπου 200 ευρώ για τη δουλειά των αποδείξεων.

  9. Σχόλιο από Αλεξανδρος — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 9:45 πμ

    Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως οι αποδείξεις (σε excel ή σε φόρμα) θα διασταυρωθούν με τις ταμειακές μηχανές. Ποιος θα κάνει την εισαγωγή των δεδομένων και θα βεβαιωθεί ότι τα δεδομένα είναι καθαρά, (τυπογραφικά ή άλλα λάθη). Καλή η σκέψη αλλά λίγο πρόχειρη και πρώιμη η προσέγγιση.

    Αν οι ταμειακέςμηχανές παράγουν ηλεκτρονικό αποτέλεσμα, ας δίνουμε το ΑΦΜ μας τη στιγμή της συναλλαγής να ξεμπερδεύουμε. (σημαίνει βέβαια περισσότερο κόπο για τον ταμία).
    Πιθανότατα μία καρτούλα (τύπου reward card)με το ΑΦΜ να δίνει ο πελάτης στον ταμία, να σκανάρεται και αυτόματα η συναλλαγή να καταχωρείται στο συγκεκριμένο ΑΦΜ.
    – Ετσι σίγουρα δεν υπάρχει θέμα μεταφερόμενων αποδείξεων, και το Υπουργείο θα μπορεί να συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα σε πραγματικά χρόνο (όλο το χρόνο) και όχι να κάνει ελέγχους 2 χρόνια πίσω.

  10. Σχόλιο από Αλεξανδρος — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 9:51 πμ

    Τι θα γίνει με τις αποδείξεις από το εξωτερικό ?

    Οι αποδείξεις εκτός ευρωζώνης θα μπορούσε να μη μετράνε, καθώς δεν είναι και στο συμφέρον της οικονομίας.

    Οι αποδείξεις εντός της κοινότητας δε βλέπω πως δεν θα μπορούσαν να μετράνε, καθώς κάτι τέτοιο θα έρθει σε αντίθεση με κοινοτικές πολιτικές και οδηγίες.

    Θα πρέπει έγκαιρα και σωστά να ξεκαθαρίσει το θέμα.

  11. Σχόλιο από χρήστης — 14 Ιανουαρίου, 2010 @ 12:41 μμ

    Δεν βλέπω κανένα απολύτως λόγο για την απαίτηση σύνδεσης ενός καταναλωτή με τους προμηθευτές του σε επίπεδο ΑΦΜ. Η ανάγκη για καταγραφή των εισοδημάτων (και του ΦΠΑ) των προμηθευτών έχει ήδη εξαντληθεί με την έκδοση της απόδειξης. Ο καταναλωτής θα πρέπει να δηλώνει το συνολικό ύψος των αποδείξεων που μάζεψε και να τις διατηρεί για κάποια έτη σε περίπτωση που κληθεί να ελεγχθεί.

    Το μέτρο της σύνδεσης αποδείξεων με αφορολόγητο δε λύνει τα ακόλουθα ζητήματα:

    (α) Δεν εξασφαλίζει την παρακολούθηση (από την εφορία) του συνόλου των δαπανών ανά νοικοκυριό εφόσον ένας καταναλωτής δεν έχει λόγο να δηλώνει το σύνολο των δαπανών του παρά μόνο όσες χρειάζονται για να καλύψει το αφορολόγητο. Έτσι, η μαύρη οικονομία σε επίπεδο αδήλωτων εσόδων (του καταναλωτή) παραμένει.

    (β) Δεν εξασφαλίζει την έκδοση αποδείξεων απ” όλους τους προμηθευτές του. Έτσι, η μαύρη οικονομία σε επίπεδο αδήλωτων εισόδων (του προμηθευτή) παραμένει.

    Όπως πολύ σωστά παρατηρείτε, υπάρχουν λύσεις σε επίπεδο τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προσωποποίησης των εσόδων κάθε προμηθευτή (π.χ., DebitCards στις οποίες αναγράφεται το ΑΦΜ του καταναλωτή και αυτό «περνά» αυτόματα στην απόδειξη, κ.ο.κ.). Αν υιοθετηθούν, θα δώσουν ώθηση στην αγορά πληροφορικής που χειμάζει (αναβαθμίσεις firmware ταμειακών, λογισμικό, cardreaders, κοκ).

    Παρ” όλα αυτά, το ουσιώδες ζήτημα είναι το πως εξασφαλίζουμε ότι εκδίδεται απόδειξη για ΚΑΘΕ συναλλαγή. Κι αυτό, αν θέλουμε να καλύψουμε την άσπρη και τη μαύρη οικονομία, χρειάζεται ανάλυση.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού