Ευρυζωνικά Ενεργειακά ΚΕΠ και Ψηφιακές Ενεργειακές Υπηρεσίες στον νέο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ



Ιανουαρίου 10, 2010

Αγαπητοί,

ήδη εδώ και καιρό δουλεύουμε σε θέματα Ενεργειακής Πληροφορικής και Smart Metering και αποτελέσματα Πιλοτικών σε ΟΤΑ, βάση και του ΕΣΠΑ και του Νήματος «Ψηφιακό Περιβάλλον», για μία εννοιαία και αποκεντρωμένη παροχή Ηλεκτρονικών Ενεργειακών Υπηρεσιών προς τους Δημότες και Πολίτες, μέσω Δήμων / Νομαρχιών.

Η παροχή και προσωποποίηση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, βασίζεται στο επερχόμενο Ενεργειακό Γραφείο του Δήμου (προβλεπόμενο ΚΑΙ από την ΕΕ), όπου βάση και του νέου Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θα είναι πια πολύ αποτελεσματικό και πλήρως μηχανογραφημένο. Ο Δήμος θα οργανώσει πια σε τοπικό επίπεδο, Ψηφιακές Ενεργειακές Υπηρεσίες μέσω e-ΚΕΠ προς τους Δημότες (Smart Metering, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Φ/Β στις στέγες, Πράσινες Στέγες, όλα τα δικαιολογητικά, πληροφόρηση και εγκατάσταση ΑΠΕ, ηλεκτρονική μέτρηση απόδοσης, κλπ) όπου βάση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, όλες οι υπηρεσίες θα αποκεντρωθούν και θα δίνονται ηλεκτρονικά στους Πολίτες, βάση του Web 2.0. και ειδικού Ενεργειακού Πληροφοριακού Συστήματος με Cloud Service τεχνολογίες.

Η αποδοτικότητα θα είναι άμεση με βέλτιστη διαχείριση και των υπηρεσιών και του αποτελέσματος. Σε όλη την ΕΕ, οι ενεργειακές υπηρεσίες και τα μετρούμενα αποτελέσματα ξεκινάνε από επίπεδο ΟΤΑ και βάση bottom-up δαιδικασιών αξιολογούνται σε Εθνικό Επίπεδο…

Επίσης, η δημιουργία Δημοτικών Ενεργειακών Κοινωνικών Δικτύων (Energy Social Networks) αποτελεί και μία πρόσθετη καινοτομία, όπου οδηγηγεί στην αυξημένη Ενεργειακή και Κλιματική ευαισθητοποίηση των Δημοτών / Πολιτών, σε θέματα οργάνωσης δράσεων και αξιολόγησής τους (Eco-participation, Energy Awareness, κα)

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε σχετικό μεγάλο pilot με εγκατάσταση αρκετών φθηνών ενεργειακών ευρυζωνικών μετρητών σε μεγάλους Δήμους για Ενεργειακές μετρήσεις Υποδομών (…συνέχεια του Εξοικονομώ) και αυτό θά επεκταθεί σύντομα και σε μεγάλες ομάδες Δημοτών (Energy e-Inclusion), βάση Ενεργειακής Πληροφορικής και διαδικασιών.

Τέλος, βάση των Ενεργειακών ΚΕΠ και των Ψηφιακών Ενεργειακών Υπηρεσιών από τα Ενεργειακά Γραφεία των νέων υπερ-Δήμων, ο Πολίτης θα λαμβάνει εύκολα μέρος στην διαδικασία βελτιστοποίησης της Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε επίπεδο ΟΤΑ. Αποτέλσμα αυτού θα είναι και η εισαγωγή ανατποδοτικών ωφελών στους Δημότες (πχ. ένας Δημότης που ανακυκλώνει ή ένας Δημότης με σωστό ματρούμενο Ενεργειακό Προφίλ ή με ΑΠΕ θα έχει φοροαπαλλαγές ή μειωμένα Δημ. Τέλη τα οποια θα πιστοποιούνται συνέχεια βάση διαδικτύου με ηλεκτρονικό τρόπο και η διαχείριση θα γινεται μέσω Energy ΚΕΠ…)

Ο νέος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα βοηθήσει στην αρχική μελέτη και σχεδιασμό όλων των Υπηρεσιών, όπου το e-GOV 2.0 συναντάει την Ενεργειακή Υπηρεσία (Ενεργειακή Διακυβέρνηση όπου συγκλίνει το e-GOV με την Ενέργεια), την Ευαισθητοποίηση και την βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, με ψηφιακά/ηλεκτρονικά μέσα και υποδομή Cloud Computing & Cloud Services.

Θα εκτιμούσαμε οποιαδήποτε σχόλιά σας και σκέψεις και θα επανέλθουμε πολύ σύντομα με συγεκριμένες προτάσεις και αποτελέσματα…

ΜΦΧ,
Β. Νικολόπουλος
Intelen Group
http://www.intelen.com
http://www.plugme.eu

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από doxaras — 11 Ιανουαρίου, 2010 @ 6:14 μμ

    Μια περαιτέρω δράση ευαισθητοποίησης και κοινωνική επαγρύπνησης θα ήταν η επέκταση ενός απλού google maps mashup με τα κτίρια ως σημεία, σε μια τρισδιάστατη απεικόνιση στο google street view με την αυτόματη δημιουργία και προφίλ ενεργειακών απωλειών είτε με αυτόματο υπολογισμού θερμικών απωλειών από το τοπογραφικό, είτε με infrared scanning σε πραγματικό χρόνο! Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προέρχεται από την ορθή μόνωση των επί μέρους κτιριακών εγκαταστάσεων σε ποσοστό που μπορεί να κυμανθεί στο 30-40 της μέσης ενεργειακής κατανάλωσης. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι άμεσες και έρχονται σε συνέχεια με ήδη επιτυχημένες πρακτικές όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» της ΚΕΔΚΕ. H Niobium Labs αναπτύσσει αυτή την περίοδο τέτοιου είδους τεχνολογία για αυτοματοποίηση της παραγωγής τρισδιάστατων μοντέλων πόλεων σε συνεργασία με το Google City Sketchup.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού