Ανοιχτή Διακυβέρνηση μέσω Ανοιχτής Πρόσβασης σε Δημόσια Δεδομένα Ιστοχώρων του Ελληνικού Κράτους



Ιανουαρίου 7, 2010

Οι Ιστοχώροι του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνουν μια πληθώρα από πολύτιμες δημόσιες πληροφορίες οι οποίες όμως είναι δύσκολα προσβάσιμες από τους Έλληνες πολίτες. Αυτό συμβαίνει συχνά είτε (α) γιατί τα δεδομένα δεν είναι πλήρη, εμπλουτισμέμα με μέτα-πληροφορία ή σωστά δομημένα, είτε (β) γιατί η διεπιφάνεια πρόσβασης δεν έχει σχεδιαστεί με κατάλληλο τρόπο για δημόσια, εύκολη πρόσβαση και εξόρρυξη δεδομένων.

Παρουσιάζουμε τρία παραδείγματα ιστοχώρων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη λειτουργικότητά τους για να παράσχουν ισχυρές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και να ενισχύσουν την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και διαφάνεια, όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει εφικτό.

Ο ιστοχώρος του Εθνικού Τυπογραφείου προσφέρει στους Έλληνες πολίτες πρόσβαση στα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούν πληθώρα πληροφοριών για τους ισχύοντες νόμους, διατάξεις, κλπ. Το πρώτο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος ενδιαφερόμενος είναι η έλλειψη μιας ισχυρής μηχανής αναζήτησης για όρους, που να υποστηρίζει κάποιες βασικές λειτουργιές (εύρεση κοντινών λέξεων σε μια περίοδο, πρόταση, φράση ή ακόμα και παράγραφο, εύρεση κειμένων χωρίς συγκεκριμένες λέξεις, κλπ.). Το δεύτερο χαρακτηριστικό που λείπει είναι η δυνατότητα πλοήγησης από κείμενο σε κείμενο. Οι νόμοι για παράδειγμα αναφέρονται σε προγενέστερες ρυθμίσεις και αύτο κάνει πιο δύσκολη την κατανόηση του τί ισχύει. Προτείνουμε την επέκταση της λειτουργικότητας με μία προεπεξεργασία των φύλλων έτσι ώστε η παρουσίασή τους να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να δει την πλήρη μορφή τους καθώς και όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει μέσα στο χρόνο.

Ο ιστοχώρος της Βούλης των Ελλήνων προσφέρει στους Έλληνες πολίτες πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων. Τα κείμενα περιέχουν πλούτο από πληροφορίες για το τί λαμβάνει χώρα στη καρδία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η παρουσίασή τους όμως απλώς σαν κείμενο δυσκολεύει και δεν παρέχει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και λειτουργίες. Προτείνουμε την επέκταση της λειτουργικότητας με μια προεπεξεργασία των κειμένων που δημοσιεύονται στον ιστοχώρο της Βούλης των Ελλήνων ώστε να προσφέρει μέτα-πληροφορία (π.χ. πληροφορία για τον ομιλιτή, για τις αναφορές σε νομοσχέδια, για χρηματικά ποσά, κλπ.), δυναμικούς συνδέσμους, δυναμική απάντηση ερωτήσεων, γραφικές απεικονίσεις δεδομένων (π.χ. αναφορές σε νόμους, περιοχές, συνθήκες, ψηφορίες, κλπ.).

Ο ιστοχώρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προσφέρει στους Έλληνες πολίτες πρόσβαση σε μία πληθώρα στατιστικών δεδομένων για τη χώρα μας. Προτείνουμε, για τη βελτίωση της πρόσβασης, τη δημιουργία μίας προγραμματιστικής διεπιφάνειας εφαρμογών, ώστε οι «προχωρημένοι» χρήστες να μπορούν να δημιουργούν εφαρμογές οι οποίες να προσφέρουν δυναμική πρόσβαση στα στατιστικά δεδομένα. Επιπλέον, προτείνουμε τη δημιουργία μίας μηχανής αναζητήσεων, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η οποία να μπορεί να καθοδηγεί «απλούς» χρήστες, και να τους βοηθάει να εντοπίζουν τα δεδομένα που αναζητούν.

Aπό το χρήστη


Θεματικές

Ετικέτες



1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Χρίστος Δεληβοριάς — 16 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:59 πμ

    Θα σε παραπέμψω σε μια πρόταση που έκανα πάνω στην υποδομή που αναφέρεις. Στην ουσία μιλάμε για το σωστό σημειολογικό διαδίκτυο μέσω σωστής επισύναψης κάθε πληροφορίας του κράτους και επαναδιανομής της σε όλους τους πολίτες.

    Περισσοτερα αναφέρω εδώ:
    http://labs.opengov.gr/2009/12/28/671

    Φιλικά,
    Χρίστος

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού