Περι της υλοποίησης μιας ανοιχτής, ηλεκτρονικής συγκυβέρνησης



Δεκεμβρίου 28, 2009

Το συγκεκριμένο κείμενο αντιπροσωπεύει κάποιες σκέψεις που προσπάθησα να τοποθετήσω σε ένα πλαίσιο εφαρμογής σχετικά με μια υλοποιήσιμη μορφή συγκυβέρνησης. Πιστεύω πραγματικά ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην νοοτροπία και στην αντίληψη των πολιτών της Ελλάδας. Μια αλλαγή που θα πρέπει να βοηθηθεί και από τις κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές. Η παρακάτω πρόταση είναι μια προσπάθεια αποτύπωσης ενός γενικού σχεδιαγράμματος σχεδιασμού και εφαρμογής μιας τέτοιας υποδομής.

Η πρόταση σε πιο αναλυτικη μορφή με συγκεκριμένες εφαρμογές.
http://is.gd/5Ef7k

———————————————–

Χαλκίδα, Αύγουστος 2009

Το βασικό πρόβλημα της διαφθοράς στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα της Ελλάδας είναι η μη ύπαρξη απολογισμού της ροής του χρήματος προς τα άτομα εξουσίας και η τελική επιρροή του στις αποφάσεις και τη νομοθεσία. Εφόσον δεν υπάρχει καταλογισμός της επιρροής των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω νομίμων και μη συνεισφορών, πώς είναι δυνατό να αναγνωρίσουμε την αρνητική επιρροή του χρήματος στην κοινωνική ανάπτυξη;

Η μοναδική αντιμετώπιση της γάγγραινας που ονομάζεται διαφθορά είναι η πραγματική και ανοιχτή διαφάνεια. Το βασικό πρόβλημα του πόθεν έσχες, είναι η κλειστή φύση του. Ελέγχεται μέσα στην βουλή από τους ίδιους του βουλευτές με την επιστασία των δημοσιογράφων, η οποία μπορεί να είναι εξίσου εύκολα ελεγχόμενη. Ο μοναδικός τρόπος κατάργησης αυτών των στεγανών της πληροφόρησης είναι η απελευθέρωση της πληροφορίας σε ανοιχτή και εύκολα προσβάσιμη μορφή. Ο/η κάθε πολίτης να είναι δυνάμενος/η να έρθει σε επαφή με κάθε πληροφορία που αφορά τον ίδιο, τον τόπο του/ης και τον βουλευτικό εκπρόσωπό του/ης.

Μέσα από ένα σύστημα συλλογής πληροφοριών, ανάμειξης των και επαναδιάθεσής των προς κάθε ενδιαφερόμενο, οποιοσδήποτε ενεργός πολίτης δύναται να συλλέξει όλες τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν. Παρακάμπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε στρόφιγγα σύσφιξης της πληροφορίας και διανέμοντας όλο το υλικό ανά πάσα στιγμή και σε κάθε ενδιαφερόμενο, καταστούμε εξαιρετικά δυσχερή την απόκρυψη και την συνενοχή σε πράξεις διαφθοράς.

Ανοιχτή διακίνηση πληροφοριών και στοιχείων αναιρεί την ανάγκη ύπαρξης συνενόχων και εκβιαστών. Αν κανείς δεν ελέγχει αυτή την πληροφορία εξαλείφονται οι δέσμιοι της ενημέρωσης και όλοι γίνονται συνυπεύθυνοι για τον έλεγχο των ατόμων στην εξουσία. Καθένας αποκτά την δύναμη του ελέγχου. Καθένας αποκτά την ευθύνη της ενεργής προστασίας του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Κανένας δεν θα διαθέτει πλέον την δικαιολογία τής άγνοιας και της αποκοπής από την ελεύθερη ενημέρωση.

Πιστεύω ότι έχει φτάσει ο χρόνος και πιθανά όπως διαφαίνεται και το πλήρωμα που θα επιχειρήσει να φέρει την ελληνική πραγματικότητα στην τεχνολογική πραγματικότητα των υπολοίπων ανεπτυγμένων χωρών. Εκτός από την θέληση χρειάζεται και όραμα. Το πρόβλημα με την τεχνολογία είναι ότι δεν έχει μακέτες, δεν έχει – απαραίτητα – μοντέλα τελικής λειτουργίας. Πολλές από τις ιδέες και αρχές της τεχνολογίας συντάσσονται και αναπτύσσονται εν αρχή αφαιρετικά. Είναι το τελικό όραμα των συντελεστών ανάπτυξης που οδηγούν ένα έργο στον τελικό του προορισμό. Αυτός ο προορισμός πρέπει να είναι ένα ανοιχτό, αξιοκρατικό και φερέγγυο σύστημα πληροφόρησης. Χρησιμοποιώ την ευρύτερη πιθανή έννοια της λέξης πληροφόρησης. Όπως αναφέρω και στον πιο λεπτομερή σχεδιασμό που παρατίθεται παρακάτω, το συνολικό υπόβαθρο είναι μια πλατφόρμα υποδομής και όχι απλά μια ιστοσελίδα. Έχει να κάνει με την ελευθέρωση της πληροφορίας προς χρήση του/της κάθε πολίτη.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να αναπτύσσει τα δικά του/ης εργαλεία διαχείρισης και επανασύμπτηξης πληροφοριών για την εξαγωγή σχετικών στοιχείων. Ο ρόλος του κράτους σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η εύρωστη συλλογή και αναδιανομή όλων αυτών των πληροφοριών και όχι το πώς χρησιμοποιούνται. Δεν θα μπορεί να απαγορεύει την χρήση αυτών των δεδομένων από κανένα. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελεί η περίπτωση παραβίασης του ηθικού κανόνα περί ελεύθερης διακυκλοφορίας [sic] της πληροφορίας.

Οι βουλευτές είναι η ηθική πυξίδα ενός λαού και πραγματικά έχεις την διακυβέρνηση που σου αξίζει, διότι την ανέχεσαι να υπάρχει. Αν εξωθήσουμε τους βουλευτικούς αντιπροσώπους προς την ηθική και την διαφάνεια που εκφράζει τις ελπίδες και τα όνειρα των περισσότερων από εμάς, τότε αυτό το ρεύμα τροποποίησης του ηθικού επιπέδου των αντιπροσώπων θα απαιτήσει άλλα επίπεδα αρετής και ηθικής από όλους μας. Και τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία, καμιά κρυφή συνωμοσία μας απέναντι σε όλους του υπόλοιπους στην εξουσία που εγκληματούν. Καθένας/μια θα είναι προσωπικά υπεύθυνος/η για τις πράξεις του/ης και υπόλογος/η προς κάθε ένα και μία πολίτη που ακολουθεί το ρεύμα αυτό της αλλαγής, με την ελπίδα και την πίστη ότι αλλάζοντας ένα ένα άτομο – αρχίζοντας από ανθρώπους κλειδιά στην εξουσία-, θα έχει την δυναμική να μας αλλάξει όλους προς ο καλύτερο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα φωτεινό παράδειγμα διαφάνειας και αρετής για να μας εμπνεύσει να προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο.

Να γίνουμε σήμερα λίγο καλύτεροι/ες από εχθές.

Ευχαριστώ,
Χρίστος Δεληβοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού