YΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥΣ
Δεκεμβρίου 22, 2009
Οι Δήμοι θα πρέπει να υποχρεωθούν να αναρτούν στο διαδίκτυο όλες τις προσκλήσεις για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα θέματα ημερήσιας διάταξης καθώς και τα πρακτικά των αποφάσεων κάθε δημοτικού συμβουλίου. Σε ιδανική περίπτωση, κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο και οι δημότες να έχουν δικαίωμα γραπτής παρέμβασης ή υποβολής ερωτήματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι παρεμβάσεις ή ερωτήματα που θα υποβάλλονται απευθείας στο δικτυακό τόπο του Δήμου θα ομαδοποιούνται και θα ανακοινώνονται απευθείας κατά τη διάρκεια των συνεδρίασης. Όλοι οι δημότες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και δυνατότητα παρέμβασης στις πληροφορίες και τις αποφάσεις που τους αφορούν. Επίσης θα πρέπει οι δικτυακοί τόποι των Δήμων να παρέχουν τη δυνατότητα on-line έκδοσης έγκυρων πιστοποιητικών γέννησης, οικογενειακής κατάστασης κ.ο.κ. χωρίς να ταλαιπωρείται ο κόσμος. |
|
3 Σχόλια »
RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL
Σχόλιο από theoharis — 23 Δεκεμβρίου, 2009 @ 10:16 πμ
Για ένα μεγάλο πολύ αριθμό δήμων μέσω των sites που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του έργου των Δημοτικών Διαδικτυακών Πυλών (www.dimos.gov.gr), υπάρχει (εκτός των άλλων) η δυνατότητα ενημέρωσης για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ερώτημα είναι πόσοι Δήμοι χρησιμοποιούν αυτή τη δυνατότητα, είτε γιατί δεν θέλουν, είτε γιατί ο τεχνικός υπεύθυνος δεν προλαβαίνει να ενημερώσει τη σελίδα του Δήμου λόγω φόρτου εργασίας.
Σχόλιο από ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ — 24 Δεκεμβρίου, 2009 @ 3:51 μμ
Ένα ακόμη ερώτημα που θέτει ο πολίτης είναι:
Πόσοι Δήμοι απαντούν αρμοδίως στα ερωτήματα των δημοτών και των πολιτών;
Εάν για παράδειγμα δημοσιευθεί μια απόφαση του δήμου για κάποιο δημόσιο έργο και κάποιος πολίτης έχει κάποια διαφορετική άποψη ή ένσταση τότε δεν υπάρχει μηχανισμός γνωστοποίησης αυτής της διαφορετικής άποψης ή της ένστασης με e-mail ή με κάποιον αντίστοιχο τρόπο εκτός από τη νομική ή την δικαστική οδό.
Όλες οι λανθασμένες αποφάσεις των δήμων δεν είναι πάντα εκ του πονηρού.
Θα πρέπει το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου του δήμου να προβλέπει έναν τρόπο διατύπωσης αυτών των ενστάσεων ή των αντιρρήσεων και έναν τρόπο εξωδικαστικής διευθέτησης.
Νίκος Βουλγαρόπουλος
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
http://www.disabled.gr/
Σχόλιο από stavband — 25 Δεκεμβρίου, 2009 @ 2:50 πμ
Αυτά είναι πολύ σωστά και αν υλοποιούνταν θα ήταν τμήμα της ιδανικής Δημοκρατίας.
Οι δημοτικές αρχές -δυστυχώς- έχουν υπερεξουσίες και λειτουργούν -λίγο πολύ- ανεξέλεγκτες.
Δεν είδα κάποιον Δήμαρχο στη φυλακή επειδή δεν υιοθέτησε την (υποχρεωτική από το νόμο) μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Αυτοί ακόμα προσθέτουν ή τροποποιούν άγρια αποφάσεις μετά τις συνεδριάσεις. Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να επιβληθεί και να βάλει τους Δήμους σε σειρά.
Σκεφτείτε ότι μία τόσο σοβαρή λειτουργία του Δήμου, υποστηρίζεται διοικητικά από τον «πρακτικογράφο» ο οποίος πληρώνεται «υπερωριακά» όχι μόνο επειδή μετέχει στο Δ.Σ. περίεργες ώρες αλλά και επειδή σύμφωνα με το νομοθέτη πρέπει να τα κάνει αυτά εκτός του κανονικού ωραρίου! Με λίγα λόγια το Δ.Σ. είναι ξένο ή κάτι επιπλέον από την λειτουργία του Δήμου!
Θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστό τμήμα Δημοτικού Συμβουλίου που να ασχολείται με τις υποθέσεις του. Πιστέψτε με είναι αρκετή δουλειά και ένας δεν την προλαβαίνει με τίποτα.
Σταύρος Μπαντούνας
Δημοτικός Υπάλληλος