ΟΧΙ στην υπηρεσία VBI για την λήψη θεμάτων πανελληνίων εξετάσεων.



Δεκεμβρίου 22, 2009

Το Ελληνικό κράτος εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιεί ένα τρόπο για να μεταδίδει θέματα που έχει τρομερό κόστος. Είναι το VBI, ένα σύστημα που μέσω δορυφορικής ή απλής τηλεοπτικής κεραίας μεταδίδει τα θέματα των πανελληνίων σε όλη την επικράτεια. Με τον σταδιακό εξοπλισμό των σχολείων με συνδέσεις ADSL, εύλογα κάποιος θα σκεφτόταν ότι πρέπει σταδιακά να αναζητηθούν άλλες λύσεις, το κράτος έκανε μια τεράστια προμήθεια νέων υπολογιστών για την συνέχιση της.

Δημιουργείται μια τεράστια κινητοποίηση σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας για να λειτουργήσει το σύστημα, οι χειριστές του κατά την διάρκεια των πανελληνίων (υποχρεωτικά δύο) κοστίζουν στο Ελληνικό δημόσιο περίπου 350 ευρώ ο κάθε ένας και επίσης οι εταιρίες που καλούνται να το υλοποιήσουν (Altec) δεν μπορούμε να ξέρουμε τι οικονομικές απολαβές έχουν.

Όλα αυτά για να μην μας υποκλέψουν τα θέματα και επιπλέον για να καλύψουν απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν ευρυζωνικές συνδέσεις.

Η πρόταση είναι η ολοκληρωτική κατάργηση του συστήματος σε όλα τα σχολεία, και η αντικατάσταση του από ένα απλό secure web interface που θα μπορούν όλοι έυκολα και γρήγορα να χρησιμοποιήσουμε. Σε απομακρυσμένες περιοχές προτείνω να υπάρχει να γίνεται η μετάδοση μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

3 Σχόλια »

  1. Σχόλιο από Χρίστος Δεληβοριάς — 29 Δεκεμβρίου, 2009 @ 4:42 πμ

    Καταλαβαίνω πώς το Υπυργείο Παιδείας είναι διστακτικό να αλλάξει ένα σύστημα που σε γενικές γραμμές λειτουργεί με κάτι το οποίο δεν ξέρει αν θα λειτουργήσει και σε κάθε περίπτωση ποιος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος αν δεν λειτουργήσουν τα συστήματα και αποτύχουν οι πανελλήνιες.
    Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι είναι εφικτό να αντικατασταθεί το παρόν σύστημα με ένα σύστημα οικονομικότερο, ασφαλέστερο και αξιόπιστο. Μεταξύ των υπάρχοντων εταιριών κινητής τηλεφωνίας διατείνονται 99.9*% κάλυψη της χώρας. Η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστωθεί από κάθε ένα καθηγητή μέσα σε κάθε σχολείο στη χώρα.
    Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ασφαλής σύνδεση. Τα δεδομένα – τα οποία δεν γνωρίζω με τί πρότυπο (format) μεταδίδονται, αλλά θα υποθέσω txt ή doc) θα μπορούν να μεταδίδονται μέσω μιας ασφαλούς VPN σύνδεσης και ώς πρόσθετο μέτρο ασφάλειας θα μπορούσε και το ίδιο το αρχείο να είναι κρυπτογραφημένο με μια ισχυρή κρυπτογράφηση 3DES. Το όλο πρόβλημα μετά θα είναι η ασφαλής διακομιδή των κλειδιών αποκρυπτογράφησης. Τα κλειδιά κρυπτογράφησης θα μπορούν να μεταδωθούν μέσω κινητού τηλεφώνου με προφορική παράδοση. Ακομα και 64bit κρυπογράφηση δεν είναι εύκολο να σπάσει μέσα στις 2 ώρες τις εξέτασης και ακόμα και αν κατα φέρουν να υποκλέψουν την σύνδεση με GSM θα πρέπει και πάλι να σπάσουν επίσης και την σύνδεση SSL 128bit για να έχουν και τα θέματα.
    Καθίσταται αντιοικονομική ακόμα και η προσπάθεια.
    Για περαιτέρω ασφάλεια θα μπορούσε το τηλέφωνο να χορηγείται από το υπουργείο Παιδείας λίγες μέρες πρίν με αυξημένες δυνατότητες προστασίας.

  2. Σχόλιο από χρήστης — 11 Ιανουαρίου, 2010 @ 2:48 μμ

    Τα κλειδιά μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι διευθυντές απο το γραφέιο της δευτεροβάθμιας την ίδια μέρα το πρωί, ή την προηγούμενη, σε σφραγισμένο φάκελο. Με παρόμοιο τρόπο διανομής των κλειδιών τα θέματα μπορούν να αποστέλλονται ακόμα και με απλό κρυπτογραφημένο-πιστοποιημένο email (http://www.gnupg.org/). Τα κλειδιά, ή ακόμα και τον λογαριασμό e-mail ο οποίος θα έχει φτιαχτεί από πριν για το συγκεκριμένο σχολειο, θα λαμβάνονται από το γαφείο της δευτεροβάθμιας, σε σφραγισμένο φάκελο. Απλά σετάρεις τον λογαριασμό σε ένα email client (πχ Thunderbird) ξέρεις τους κωδικούς, λαμβάνεις το email και το αποκρυπτογραφείς. Σε περίπτωση που τα σχολεία έχουν στατική IP (καλό θα ήταν) μπορεις να θέσεις την πρόσβαση μόνο από αυτή.

  3. Σχόλιο από dandrits — 25 Ιανουαρίου, 2010 @ 5:50 μμ

    Ένας άλλος τρόπος παράδοσης του pre-shared key των αλγορίθμων κρυπτογράφησης είναι είτε μέσω smart cards που παραδίδονται σε αρμόδιο υπάλληλο , είτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιομετρικά στοιχεία, πχ fingerprint readers. Γνωρίζω ότι πρόκειται για σημαντικό κόστος αλλά από ότι καταλαβαίνω είναι μικρότερο από το ήδη υπάρχων σύστημα.

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού