Γενική Πρόταση – Ενοποίηση όλων των Κρατικών Υπηρεσιών



Δεκεμβρίου 22, 2009

Δεν θα ήταν καλό να γίνει μια ενοποίηση όλων των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Κράτους? Εννοώ μια κεντρική βάση δεδομένων και η αντίστοιχη εφαρμογή (web & desktop).
Αν δεν κάνω λάθος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαφόρων ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του κράτους (π.χ. μεταξύ TaxisNet, Τειρεσία, Ερμής, κτλ.)
Απορώ αν το κράτος έχει ακόμα ένα μητρώο (βάση δεδομένων) με όλους τους πολίτες, όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, κτλ.
Θα μπορούσε να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα στο οποίο θα συνδέονται τα εκάστοτε «Υποσυστήματα» (π.χ. Υπουργεία, Δημόσιοι Οργανισμοί, Δήμοι, Κοινότητες, Εφορίες, Κ.Ε.Π., κ.ο.κ.) και ανάλογα με τα δικαιώματα πρόσβασης της κάθε υπηρεσίας να αντλούν τις απαιτούμενες πληροφορίες (τα αντίστοιχα πεδία των πινάκων των βάσεων δεδομένων). Πιστεύω οτι θα διευκόλυνε απίστευτα και τους πολίτες αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες να μπορούν να βγάζουν οποιοδήποτε πιστοποιητικό θέλουν από οποιοδήποτε σημείο εξυπηρέτησης. Αν και στην περίπτωση που υπήρχε ένα τέτοιο ενοποιημένο σύστημα η έκδοση οποιουδήποτε πιστοποιητικού θα ήταν περιττή. Θα μπορούσε απλά κάθε υπηρεσία να ελέγξει αμέσως online αν ισχύει αυτό που πιστοποιεί το πιστοποιητικό ή να το εκδώσει η ίδια εκείνη τη στιγμή αντί να το ζητήσει από άλλη υπηρεσία. Τα οφέλη πιστεύω θα ήταν πάρα πολλά: Λιγότερη γραφειοκρατία, εξοικονόμηση τόννων χαρτιού, λιγότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη, λιγότερος φόρτος εργασίας στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, απαγκίστρωση από τα κέφια του κάθε δημοσίου υπαλλήλου. Θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη η υπηρεσία και από κάθε πολίτη ίσως με την απαιτούμενη ασφάλεια φυσικά. Μια τέτοια βάση δεδομένων θα έπρεπε να προστατεύεται με όλα τα μέσα.
Η τεχνολογία για να υλοποιηθεί μια τέτοια ενοποιημένη υπηρεσία πιστεύω οτι υπάρχει. Επίσης για το import – merging των δεδομένων από διαφόρων ειδών βάσεις δεδομένων (Oracle, Microsoft SQl Server, Borland Interbase, κτλ.) υπάρχουν εργαλεία.

Η πρόταση : http://labs.opengov.gr/2009/12/21/312 από τον κ. Κωνσταντίνο Μαργαρίτη για ενιαίο μητρώο ιστοτόπων είναι κάτι ανάλογο, επίσης και η: http://labs.opengov.gr/2009/12/22/336 από τον χρήστη xipteras για τα Emails.

Οποιαδήποτε διόρθωση ή προσθήκη ευπρόσδεκτη.
Με τιμή
Δημήτρης Αλωπούδης

1 Σχόλιο »

  1. Σχόλιο από Χρίστος Δεληβοριάς — 29 Δεκεμβρίου, 2009 @ 5:00 πμ

    Θα ήθελα να επισυνάψω και μια δική μου πρόταση σχετικά με μία αντίστοιχη πλατφόρμα υλοποίησης μιας αποθήκης δεδομένων για όλα τα κρατικά δεδομένα.
    Η υλοποίησή της θα μπορούσε να γίνει κεντρικά από το κράτος με distributed datastores βασιμένες σε ΕΛ/ΛΑΚ.
    Περισσότερα εδώ: http://labs.opengov.gr/2009/12/28/671

    Φιλικά,
    Χρίστος Δεληβοριάς

RSS feed για τα σχόλια. TrackBack URL

Σχολίασε

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.

 
Όροι Xρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Πλαίσιο Συμμετοχής
Eκτός αν αναφέρεται διαφορετικά το σύνολο του περιεχομένου του labsOpeGov είναι αδειοδοτημένο με άδεια creative commons
Creative Commons License



O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού